Basiret ne manaya gelir By: ehlidunya Date: 03 Aðustos 2010, 15:38:08
Basiret ne demektir?
“Basar masnuatý görüp de, basiret Sânii görmezse çok garib ve pek çirkin düþer.”
Mesnevî-i Nuriye
Seyyid Þerif Cürcani, basireti þöyle tarif eder:
“Kutsî nur ile nurlanmýþ bir kalbin kuvvetidir ki, kalp bu kuvvet ile eþyanýn iç yüzlerini, mânâlarýný, hakikatlerini görür.”
Basiret, en kýsa ifadesiyle, “kalp gözünün açýk olmasý” demektir. Ýnsanýn gözünde eþyayý görme kabiliyeti, kalbinde de o eþyanýn yaratýcýsýný bilme özelliði mevcuttur. Þu var ki, göz görme faaliyetini icra edebilmek için ýþýða muhtaç olduðu gibi, kalp de ancak iman nuruyla nurlandýðý takdirde basiret sahibi olur, eþyanýn iç yüzünü görebilir.
Böyle bir kalp, eserde müessirin sanatýný okur, nimette ikram ve ihsaný görür.
Cenâb-ý Hakk’ýn lütuflarýndan haber veren olaylarda, “þükür ve hamd” duygusuyla dolup taþar.
Allah’ýn kudret ve azametini sergileyen hadiselerde, kalpte “hayret ve haþyet” hakim olur.
Ýnsanýn o sýnýrlý aklýyla idrak etmekte güçlük çektiði ulvî ve muhit hakikatler karþýsýnda, kalpte “tekbir” mânâsý hükmeder.
Kalp gözü kapanmýþ yahut takatten düþmüþ insanlar, eþyanýn ve hadiselerin sadece dýþ yüzlerini görürler. Onlara, yaratýcý namýna deðil, nefis namýna bakarlar. Gözün, eþyayý hikmet nazarýyla seyredebilmesi, kalbin temizliðiyle orantýlýdýr. Kalbin nurlanmasýnda ilk ve en birinci adým imandýr. Sonra sýra ile takva, amel-i salih ve güzel ahlak gelir. Kalp bunlarla nurlanýr ve basiret de yine bunlarla ziyadeleþir.
radyobeyan