Merak Ettiklerimiz
Pages: 1
Mide Neden Kendini Sindirmiyor By: neslinur Date: 21 Temmuz 2010, 10:45:42
Kimya ve Mühendislik Hesaplarýnýn En Ýncesiyle Kurulmuþ Bir Sanat Eseri: Midemiz
 

MÝDE NEDEN KENDÝNÝ SÝNDÝRMÝYOR?

 

Dr. Öenap ÞÝRÝN

Mide sindirim sistemimizin en önemli organýdýr. Yemek borusundan gelir ve onikiparmak barsaðý ile barsaklara açýlýr. Kabaca "J harfi þeklindedir" diye tarif edebiliriz. Her organý­mýzda olduðu gibi midede de san'at-ý Ýlâhî'nin akýllara durgun­luk verecek inceliklerini gözleriz.

Boþken mide muhteviyatý 50 ml. kadardýr. Gýda alýmýndan sonra, mide hacmi 1000-1500 ml.'yi bulur ve mide karýn boþlu­ðunda oldukça geniþ bir yer iþgal etmeye baþlar. Gýdalarýn hazmedilmesinden sonra, hacim yine küçülür. Bu kadar aþýrý elastikiyet, hareket kolaylýðý saðlayarak insanýn günlük çalýþ­malarýnda midenin engel teþkil etmesini önler. Yine karýn boþ­luðu içine birçok organýn rahatça yerleþmesini saðlar.

Midenin "hava cebi" denilen yukarý kýsýmlarýna yerleþtiril­miþ bir elektirikî uyarý merkezi (pacemaker) vardýr. Buradan her 3-4 dakikada bir uyaran, kalkarak mide duvarýndan aþaðý kýsýmlarýna kadar yayýlan bir dalgalanmayý (peristaltizm) mey­dana getirir. Bu hareketler midenin boþalmasýna yardým ettiði gibi içindekinin iyi sindirilmesini de te'min eder.

Mideye gýdalarýn giriþi bir düzen dahilindedir. Mide, yemek borusu ile o þekilde birleþtirilmiþtir ki gýdalar mideye; kuyuya taþ düþer gibi deðil, mide duvarýndan kayarak inerler. Mide ile yemek borusunun birleþmesinde bu incelik hesaplanmamýþ ol­saydý, yuttuðumuz her lokmanýn sesini karnýmýzda duyacaktýk. Gýdalar yine mideyi bir nizam dahilinde terkederler. Bu düzeni de mide kapýsý (pilor) te'min eder. Mide kapýsý (pilor) ameli­yatla çýkarýlarak yerine sun'î pilor yapýlan þahýslarda "dumping sendromu" denilen bir hastalýk görülür. Bu hastalýðý izah etmek üzere pek çok fikir ileri sürülmüþ, fakat hiçbiri tatmin edici bir açýklamayý getirememiþtir. Ancak þurasý kesindir ki, hastalýk pilorun yokluðundan kaynaklanmaktadýr. Pilor ne kadar hassas bir þekilde ayarlanmýþtýr ki piloru olan kimselerde "dumping sendromu" görülmemektedir. Biz bu ayarý yapmaktan aciziz.

Midenin iç yüzünü mukoza adý verilen bir tabaka kaplar. Mukoza içinde asit, pepsin ve mukus ifraz eden bezler yer alýr. Mukoza, sanki yeryüzündeki daðlar ve vadiler gibi kývrýmlar gösterir. Bu kývrýmlarla az bir sahaya geniþ bir mukozanýn yer­leþtirilmiþ olduðu görülür. Böylece sindirimi saðlayan yukarý­daki saydýðýmýz maddelerin, yeterli miktarda salgýlanmasý mümkün olur. Eðer bu kývrýmlar olmasaydý mide iç yüzü, alan olarak küçülecek, dolayýsiyle sindirim bezlerinin sayýsý azala­caktý. Böylece sindirimi saðlayacak kadar salgý saðlanamaya­caktý.

Mide asidi hidroklorik asit (HCL)'dir. Yukarýda bahsettiði­miz mukoza içinde yer alan bezler tarafýndan salgýlanýr. Birçok araþtýrmalara raðmen bunun nasýl husule geldiði henüz kesin olarak bilinmemektedir. Saf mide suyunda HCI yoðunluðu PH 1 kadardýr, Kandaki hidrojen iyonu, yoðunluðuna göre mide su­yunda bir milyon kez fazladýr. Bu, biyolojinin en hayret verici olaylarýndan biridir.

Mukos, kabaca "sümüksü madde" diye ifade edilebilir. Mu­koza üzerine devamlý yapýþarak her türlü gýdayý eriten mide sal­gýsýnýn, midenin kendisini eritmesine mani olur. Bu korunmada mukozanýn özel yapýsýnýn da etkili olduðu düþünülmektedir. Ancak bu özellik henüz aydýnlatýlamamýþtýr.

Görülüyor ki mide kaba bir torba deðil, kimya ve mü­hendislik hesaplarýnýn en incesiyle kurulmuþ bir san'at eseridir. Bu hesaplarda en ufak bir hata bulamýyoruz. Bula­madýðýmýz gibi bu eserde birçok ilmî sýrlar olduðunu sezi­yoruz. Demek ki ilmi bizden çok üstün olan biri var ve mi­deyi yapan O'dur.[191]         


radyobeyan