Bir Rapor By: neslinur Date: 13 Temmuz 2010, 02:35:19
Bir Rapor
"Gerek, çocuklarý annelerinin terbiye etmeleri hususunda Ýslâmýn ýsrardaki haklýlýðýný ve gerekse Batýnýn bu mes'elede, yukarýdan beri temas ettiðimiz tezadýný te'yîd eden, bizzat Batýlýlarca hazýrlanan bir raporun muhtevasýný burada hatýrlatmada fayda var. Rapor, Fransýz Millî Nüfus Araþtýrmalarý Enstitüsü (L'Institut National d'Etudes Demographiques) tarafýndan, Fransa'da nüfus gerilemesine karþý ilgililerin dikkatini çekip, alýnmasý gereken tedbirler hususunda ýþýk tutmak üzere, 1975 yýlýnda parlamentoya sunulmuþtur. Rapora göre, Fransa'da doðumun azalmasýna sebep olan âmillerin baþýnda mütenâkýz (birbirine zýt) iki arzunun fiilen mevcut oluþu gelmektedir. Ýlgili haberi aslýndan takip edelim:
'.... Birinci arzuya göre, kadýnlar, gitgide daha yaygýn bir þekilde, meslekî bir faaliyet icra etme arzularýný ortaya koymaktadýr ve her bir fýrsatý fiilen deðerlendirmek suretiyle bunu fiiliyata dökmektedirler.
"Söz konusu Enstitü'nün araþtýrmalarýyla ortaya çýkan, buna zýt ikinci arzu ise, kadýnlarýn, yavrularým en az iki yaþýna kadar, bizzat büyütme istekleridir. Bu istek, basit bir temenni olmayýp þiddetli ve samîmi birarzudur. Öte yandan birçok doktorlar, bu arzularýný gerçekleþtiremeyen aile annelerinin ruhen hastalandýklarýný, suçluluk duygusuna kapýldýklarýný tesbît etmiþlerdir. Keza, umumiyetle çocuk mütehassýslarý da. bebeklerin normal geliþmesi için en lüzumlu ve en muvafýk þart olarak, küçük yaþlarda annenin çocuðun yanýnda olmasýna hükmetmiþlerdir.
"Bu iki arzunun birleþtirilip te'lîf edilmesi en az iki hususun beraberce gerçekleþtirilmesine baðlýdýr:
"Birincisi, kadýnlara, gelirlerine tâbi olarak deðiþebilecek bir annelik ücreti tahsis etmek, bu ücreti de öyle bir miktar ve seviyede tutmak ki, en mütevazi ve fakat en velûd ailelerin bile, iki yýl boyunca kadýnýn meslekî gelirinden mahrum kalmamasýna imkân verebilsin.
"Gerçekleþmesi gereken ve fakat tatbik mevkiine konulmasý daha zor olan ikinci þart da, kadýna tanýnan bu iki yýllýk iznin kadýnýn iþiyle olan alâkasýný kesmemesidir. Tâ ki, çocuðunu büyütmek üzere iþini terkeden kadýn, bu iki yýl sonunda, eski iþine, ayný vasýf ve kýdem haklarýyla tekrar girebilsin."[26]
Bu rapor üzerine Fransa'da bir kýsým tedbîrlere tevessül edilmiþ, yeni kanunî düzenlemelere gidilmiþtir, ancak onlardan burada bahsetmek bizi asýl mevzûmuzdan uzaklaþtýrýr.[27] Yalnýz þu kadarýný ilâve edebiliriz: Yukarýda sözünü ettiðimiz rapor, kadýnýn ve hususan çocuklu kadýnlarýn hâriçte çalýþmasýndan hâsýl olan ferdî ve içtimaî mahzurlarýn, artýk Avrupalýlar tarafýndan açýktan açýða farkedildiðini ve bunu önlemek için ciddî tedbirler almaya baþladýklarýný göstermektedir. "Kilise taassubu"nun yerini alan "inkýlâb taassubumun da, içtimâi ve beþeri (antropolojik) araþtýrmalarýn geliþmesiyle kýrýlarak, hümanizm, laisizm, ferdiyetçilik, feminizm gibi bir kýsým peþin hükümlerle feda edilen beþeri deðerlere ve fýtrat kanunlarýna uygun gelen saðlýklý düzenlemelere, yakýn geleceðin Batý'sýnda ve oraya baðlý olarak diðer dünya milletlerinde daha ciddî adýmlarla dönüleceðini ümîd edebiliriz.
Ekonomik geliþmeler neticesinde sosyal güvenin artmasý, bilhassa otomasyonla iþ hayatýnda insan unsuruna olan ihtiyacýn azalmasý, cemiyetin refah ve terakkisinde terbiyenin anlaþýlmasý gibi son geliþmeler, muzdarib medenî âlemi, kadýnýn içtimâi hayattaki rolünü yeni baþtan, sað duyu ve akl-ý selimle ele almaya sevkedecektir. Musibetlerin de þevkiyle bu yeni geliþmelerin ýþýðýnda insanlýðýn gelmiþ bulunacaðý o safhada problemin halli için, Ýslâmin daha açýk olarak söyleyeceði sözü ve þaþmaz rehberliði olacaktýr.[28]
radyobeyan