Nefis nedir By: Sevdacýk Date: 06 Temmuz 2010, 04:41:53
ALLAH-u Zülcelal insaný üstün ve þerefli olarak yaratmýþtýr, kullarýn geçici dünya hayatýnda ALLAH-u Zülcelal'e karþý olan kulluk vazifelerini yerine getirmeleri ve imtihanlarý kazanmakla mükellef kýlmýþtýr. Bu itibarla insanýn dünyadaki asli görevide ALLAH-u Zülcelal'e ibadet ve taat olmuþtur. Çünkü ALLAH-u Zülcelal ayet-i kerime'de þöyle buyurmaktadýr: "Ýnsanlarý ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattým." (Zariyat; 56)
Fakat insan zamanla bu asli görevlerinden uzaklaþmakta ve günahlara düþmektedir. Bunun sebebi nefsin kötü istek ve arzularýna uymaktýr. Nefis iki manadadýr; Birinci mana: Ýnsanýn içerisinde gazap ve þehvet kuvvetleriyle ALLAH-u Zülcelal'in emir ve yasaklarýnýn dýþýnda hareket etmek isteyen ve devamlý olarak kötülüðü tavsiye eden, sahibini günaha meylettirmeye çalýþan hayvani ruhtur.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i Þerifte þöyle buyurmuþtur: "Sizin en büyük düþmanýnýz, iki yanýnýz arasýnda bulunan nefsinizdir. (Beyhâki) Ýkinci mana; ALLAH-u Zülcelal'in emir ve yasaklarýný dinleyerek ALLAH-u Zülcelal'i razý etmeye çalýþmasýdýr, bunun için ALLAH-u Zülcelal ayet-i kerimede þöyle buyurmuþtur; Ey huzur içinde olan nefis! sen Rabbinden razý, Rabbin senden razý olarak Rabbine dön. (Fecr; 27-28)
Birinci manadaki nefsin insana iyilik tavsiye etmesi düþünülemez. Onun için insan nefsi hastalýklarýný yok ederek nefsini ALLAH-u Zülcelal'in övdüðü ikinci manadaki nefs durumuna getirmeye çalýþmasý gerekmektedir. ALLAH-u Zülcelal nefsi yarattýðý zaman ona; -Sen kimsin, ben kimim? diye sormuþ nefs bu soruya; -Sen sensin, bende benim! diyerek isyanýný belirtmiþtir. ALLAH-u Zülcelal nefsi bin yýl cehennemde yaktýktan sonra yine; -Sen kimsin, ben kimim? diye sormuþ. Nefs yine isyanýnda ýsrar etmiþ ve : -Sen sensin bende benim! diye cevap vermiþ, ALLAH-u Zülcelal nefsi bin yýl yine cehennemde yakmýþ yine ayný cevabý vermiþ, nihayet nefsi üç gün aç býraktýktan sonra; -Sen kimsin ben kimim? diye sormuþ, o zaman nefs:-Sen beni yaratansýn. Bende senin aciz bir kulunum! cevabýný vermiþtir.
ALLAH-u Zülcelal ruh'u yarattýðýnda; -Sen kimsin ben kimim? diye sorduðunda, ruh tereddüt etmeden; -Sen beni yaratan Rabbimsin, ben ise senin aciz bir kulunum Yarabbi! diye cevap vermiþtir. Demek ki insan, aþaðý ve þerefli iki vasýfla donatýlmýþtýr. Þerefli tarafý, ruh itibariyle güzel ahlaktan oluþan tarafýdýr. Aþaðý tarafý ise, nefsi nedeniyle düþtüðü dünyevi kötü ahlak ve kötü arzu ve isteklerdir.
Herkese lazým olan nefsini tanýmasýdýr. Çünkü nefsi bilmek, onu tanýmak mühim bir meseledir. Bir kimse nefsin zilletini, güçsüzlüðünü ve yok olacaðýný bilse Rabbini de Ýzzet, Kudret ve Beka ile bilecektir. Kiþi ancak nefsini tanýmasýyla, Rabbini hakkýyla tanýyabilir. Bu sebeple akýllý olan kimsenin nefsinin istek ve arzularýna fýrsat vermemesi ve gevþeklik yapmamasý gerekir.
Yoksa nefis, cehalet bataklýðýnda meþgul iken ölüm gelip çatabilir. O zaman hakikat yolunu bulma imkanýda kalmaz. Fýrsat elden kaçmýþ olur. Bunun için nefsimizi iyi tanýyýp asýl geldiði istikametine sevketmemiz lazýmdýr. Nefis kiþinin durumu ve terbiye etme itibariyle birkaç kýsma ayrýlmaktadýr. Buna göre herkes kendi durumuna bakarsa nefsinin hangi mertebede olduðunu bilebilir.
Nefis, insanýn bineðidir. Bu dünya imtihanýnda baþarýlý olmak ve menzile varmak için bu bineðe ihti-yacýmýz vardýr. Ancak nefsi, arzu ve ihtiyaçlarýný terk etmek deðil, terbiye etmekle mükellefiz.
Hedefe ulaþmak için ona iyi bakmamýz lazýmdýr. Ama fazlaca þýmartýrsak, bu bizim için felaket olur. Nefsimizi kendimize hizmet ettirmeliyiz. Biz nefsimizin hizmetine girersek, tehlike baþlamýþ demektir. Onun için nefsin mertebelerini bilmemiz lazýmdýr.
Ynt: Nefis nedir By: neslinur Date: 06 Temmuz 2010, 20:31:17
Allah c.c. razý olsun deðerli kardeþim çok güzel bir konu +rep
Güzel paylaþýmlarýnýn devamý dileðiyle..
radyobeyan