Televizyon By: neslinur Date: 05 Temmuz 2010, 15:01:28
TELEVÝZYON
1. Soru:
--Filânca televizyon kanalýyla sizin bir baðlantýnýz var mý; proðram yapacak mýsýnýz?
--Sakýn ha!.. Bizi bahane edip televizyon sahibi olacaksýnýz. Ondan sonra, baþka þeyi seyredip bizim baþýmýzý derde sokacaksýnýz. Televizyon filân istemez. Evde yoksa, hiç almayýn!..
Bizim AKRA diye bir televizyon þirketi çalýþmamýz var... AKRA, Ak Radyo'nun kýsaltýlmýþý... Radyo kasetleri ve televizyon kasetleri hazýrlayabiliriz ama, bizim için sakýn almayýn!.. Çünkü, ben faydasýný görmedim.
Kur'an okuyun, dinî kitaplarý okuyun. Televizyon seyrederek vaktinizi ziyan etmeyin!.. Ýyisini diye alýrsýnýz, kötüsüne kayarsýnýz sonra... Ýyi niyetle alýnýyor; sonra siz yokken çoluk çocuk baþka taraflarý da seyrederler. Babam geliyor diye düzeltirler. Sen kapýdan çýkar çýkmaz, yine öbür kanala geçerler. Eve bir fitne sokmuþ olursunuz.
2. Soru:
--Televizyon hakkýndaki görüþlerinizi öðrenebilir miyiz?
--Televizyon tehlikeli bir alettir. Çeþitli kanallar vardýr. Dînî kanallar vardýr, güzel þeyler öðreten kanallar vardýr... Kötü kanallar vardýr, kötü sahneler vardýr. Günah olan, haram olan þeylerin görüldüðü sahneler de vardýr.
En iyisi, böyle bir tehlikeli aleti ben yokken çoluk çocuk filân kullanýr diye eve bir kere sokmamak... Dînî kitaplarý okuyarak, akþamlarý çeþitli çalýþmalar yaparak evde bir kültürel faaliyet göstererek, çoluk çocuðu yetiþtirmeðe çalýþmak daha iyidir.
Televizyon eve girmiþse, iyi programlarý takib etmeðe çalýþmak lâzýmdýr. Kötü sahneleri seyretmemek lâzýmdýr. Ama fiiliyatta eve televizyon girdi mi, kötü sahneler de az buz seyrediliyor. Veyahut oyunlar, hainlikler olabiliyor.
Ankara'da baþýmýza geldi. Biz vaaz verdik. Ondan sonra o akþam "32. Gün programýnda Yusuf Ýslâm'ý göstereceðiz." diye ilan verdi. Biz de camide hadis dersimizi verdik, eve gittik. Yusuf Ýslâm Ýngiltere'de müslüman olmuþ, Yunan asýllý bir kimse filân diye 32. Gün'ü seyretmeðe baþladýk. Hain programcý ilk baþa çok müstehcen bir filmin yatak sahnelerini koymuþ. Yâni, müslümanlarla alay ediyor. Bunun gibi oyunlar olabiliyor, hainlikler olabiliyor, günahlar olabiliyor... Tehlikeli bir alet!..
Birisi Hocamýz'a gelmiþ. Bizim ihvandan biraz akýllýca bir kardeþ...
"--Efendim, televizyonun düðmesi elimizde deðil mi? Kapatýrýz kötü bir þey geldiði zaman!.." demiþ.
Hocamýz kýzmýþ, þöyle arslan gibi bir doðrulmuþ:
"--Onu yapmak için evliyâ olmak lâzým!" diye azarlamýþ.
Öyle televizyona hakim olup da seyretmemek kolay deðildir. Herkes günaha giriyordur, günahkâr oluyordur.
3. Soru:
--Vakfýn yurdunda maç izlenebiliyor. Yurtta kalanlar kahveye gidip izlemesin diye yurt görevlisi televizyonu açýyor. Futbol maçý izlemek haram deðil mi?..
--Futbol maçý izlemek ancak mâlâyânidir, eðlencedir, lehviyattýr. Haramlýk derecesinde deðil tabii bu; sadece vakti boþa geçmiþ oluyor. Kumar yok iþin içinde... Bakalým kim yenecek diye müsabakayý takib var... Haram demek için insanýn bir mesnedi olmasý lâzým!..
Belki, adamlarýn dizleri görünüyor, bacaklarý görünüyor denilebilir. Bazý mezheblerde bizim gibi deðildir tesettür, biraz daha yukarýya müsaade vardýr. O da ordan gider. Onun için, seyretmek haram diyemeyiz. Ama, doðru deðildir. Vakit israfýdýr, ömrü telef etmektir. Mekruhtur filân denilebilir.
Kahveye gitmesin diye açýyorlarmýþ. Bu bir belâ... Çocuklar komþuya gitmesin diye eve televizyon alýnýyor. Eve televizyon alýnýnca, adam evde olmadýðý zaman, her türlü mel'un þeyler de seyredilebiliyor, her türlü kusurlu iþler olabiliyor.
Allah ýslah etsin... Ýyi þeylere kendimizi alýþtýralým. Kötü þeylerin karþýsýnda da dirençli durmayý öðrenebilelim diye temenni ediyorum.
4. Soru:
--Televizyondaki film, reklam ve baþka programlarda baþ ve diðer uzuvlarý açýk kadýnlar çýkmaktadýr. Buna engel olup televizyonu kapatmak istediðimizde, arkadaþlar karþý çýkýyorlar. Bazýlarý da, bu görüntülerin aslý olmadýðýný söylemektedirler. Bu konuda ne dersiniz?
--Görüntünün aslý olmasa, resim bile olsa, günahtýr. Görüntü görüntüdür ama, netice itibariyle bir kadýn görüyorsun, bir þarkýcý görüyorsun... O günahtýr.
5. Soru:
--Mecmualardaki ve televizyondaki açýk kadýn veya erkeðe bakmanýn hükmü nedir?
--Doðru deðildir, günahtýr. Kadýn erkeklere bakamaz, erkek de kadýnlara bakamaz! Erkek erkeðe de bakamaz!.. Ýslâmî ölçülere uygun deðil...
radyobeyan