Ýslam Çaðrýsý
Pages: 1
Tatil ve Deniz Tutkusu By: neslinur Date: 02 Temmuz 2010, 15:45:26
YENÝ BÝR ÝÇTÝMAÝ ÇIBANBAÞI TATÝL VE DENÝZ TUTKUSU

KADIN VE AÝLE EYLÜL 86

Tatil safasý ve deniz sahili tutkusu bugün çok yaygýn ve çok kuvvetli bir moda olarak görünüyor. Bu tehlikeli akýma karþý çýkabilmek, onun pençesinden yakayý sýyýrmak, paçayý kurtarmak pek kolay bir iþ deðildir. Bir çok aile geçim sýkýntýsý içinde çýrpýnýr, kira belasýný defetmeye çalýþýrken, diðer bir kýsým insanlarýn ise deniz kenarlarýnda senede sadece bir iki ay kullanabildikleri ikinci villalarý, köþkleri, apartman daireleri vardýr. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'in yaðmalanan kýyýlarýnda böyle fuzul( yazlýklar, ölü yatýrýmlar yýðýlýdýr; binlerce sahil sitesi, tatil evi yapýlmýþ ve halen yapýlmaktadýr. Büyük þehirlerin entellektüelleri, zenginleri, memurlarý, orta halli esnaf yaz oldu mu oralara yýðýlýr; mali durumu biraz daha aþaðý olanlar çadýrlar kurar, kamplarda eðlenirler.

Bu yeni tip yaþantý ve özentinin dini duygularýmýz, sosyal yapýmýz, aile baðlarýmýz, çocuk eðitimimiz... bakýmýndan fevkal(de büyük tahribatý olduðu artýk iyice ortaya çýkmýþ bulunuyor. Yüksek tirajlý bir gazetenin 3 Aðustos Pazar ilavesinde, "yaz aþklarý" bahis konusu edilmiþ, evli olup tatil dolayýsýyla "yaz bekarý" kalanlarýn "küçük" kaçamaklarý.. vs. anlatýlmýþ. Bir yerde aynen þöyle deniliyor:

"Tatile çýkma olanaðý bulunan her on öðrenciden dokuzu yazýn (þýk oluyormuþ.. Evet.. hem de kamplarda, küçük turlarda ailelerinden koparabildikleri izinlerle gittikleri güney sahillerinde.. Gençler için yaz aþklarý pek sýkca yaþanýlan bir olay. Sýnýftaki kýzdan, kantindeki delikanlýdan, komþusunun oðlundan daha romantik oluyormuþ yaz aþklarý. Kim bilir belki güneþten, belki mehtaptan, belki de diskoda çalan efsunlu þarkýdan.."

Bu satýrlar bizim parmak bastýðýmýz nokta için bir felaket belgesi niteliðindedir. Nitekim geçenlerde geçmiþ -olsun ziyaretine gittiðim güngörmüþ, dünyayý gezmiþ, baþarýlý iþ adamý ve fabrikatör dostum, Ýstanbul- Tekirdað arasý sahil yazlýklarýna bu sene raðbetin üçtebir nisbetinde azaldýðýný söyledi. Gazete haberlerinde, Ege ve Akdeniz'de de umulan tursit akýmýnýn tahakkuk etmediði ve raðbette bariz bir düþük olduðu anlaþýlýyor. Ben sebebini sordum. Dostum, yazlýk sahibi bazý aile reisleriyle görüþmüþ; onlar, ailelerinin ve çocuklarýnýn ahl(k bakýmýndan bozulduklarýný, zevek ve eðlence peþinde koþan, havai ve asi kiþiler haline geldiklerini; hatta bazýlarýnýn uyuþturucu madde kullanmaya bile müptela olduklarýný... söyleyerek þikayetlenmiþler. Bu yüzden bazý aile reisleri deniz kenarlarýndaki mülklerini satmaya bile yönelmiþler...

Bendeniz bir din ve ilim adamý olarak bu haberden ve þahsen de müþahede ettiðim bazý durumlardan dolayý fevkal(de üzüldüm ve endiþelendim. Ýþin sonu acaba nereye varacak? Anlaþýlan bu durum üzerinde dikkat ve titizlikle durmak ve çareler aramak gerekiyor.

Tatilin yeri ve geçiriliþ þekli üzerinde örf ve ananemize, din ve ahlakýmýza uygun baþka çözüm yollarýný mutlaka bulmalý ve bunlarý halkýmýza anlatýp, benimsetebilmeliyiz. Deniz kenarý çýplaklýk ve çýlgýnlýklarýnýn önüne muhakkak geçebilmeli veya ailemizi onlardan uzak tutabilmeliyiz. Yoksa, nefsin hileleri, þeytanýn oyun ve tuzaklarý, plajýn, çýplaklýðýn, zevkperestliðin, epikür felsefesinin, seksin.. ejderhasý ruh yapýmýzý, aile düzenimizi, milli bünyemizi, sinsi bir hastalýk gibi kemirip, çökertebilecektir.

Sevgili okuyucular! Bundan sonra sizler de tatili geçirme tarzýnýz üzerinde iyi düþününüz! Bu konudaki doðru seçim, Türkiye genelinde büyük hayýrlý sonuçlar doðurabilir. Herkes zevke koþarken siz hizmete koþun. Elinizdeki serbest zamaný ailenizin tüm fertleri için dünya ve ahirette mutluluk getirecek tarzda iyi deðerlendirin. Özellikle ilim ve irfanýnýzý artýrmaya çalýþýn; halkýmýzýn hayýrý ve mutluluðunu amaçlayýn; bilhassa teblið ve irþada, cihad ve il(-yý kelimetullaha önem ve öncelik verin ki topluca felaha erelim.


radyobeyan