Gayemiz
Pages: 1
Ramazandan Sonra Ne Olacak By: neslinur Date: 30 Haziran 2010, 21:11:50
RAMAZANDAN SONRA NE OLACAK?!

ÝSLAM, HAZÝRAN 87


Ýbadetlerin bir "zâhir"i, yani dýþ görünüþü, þekli, zarfý, kalýbý, maddesi, merasim yönü, kabuðu... vardýr; bir de "bâtýn"ý, yani içyüzü, mazrufu, özü, mânâsý, hakikati, aslý ve ruhu. Eðer bâtýný bozuk, çürük, hasta, sakat, çarpýk, eðri, yanlýþ, çirkin olursa, o ibadetin deðeri sýfýra kadar düþebilir; hattâ sevap deðil, günah ve vebal hadîs-i þeriflerinde buyurmuþlar:

"Nice Kur'an okuyanlar vardýr ki Kur'an ona lânet eder".

"Nice oruç tutan insan vardýr ki (hiç sevap kazanmaz) akþamleyin kârý aç susuz kalmaktan ibaret olur"?

"Nice namaz kýlan insan vardýr ki, kýldýðý namaz o kiþiyi (Allah'a-celle celalüh-yaklaþtýrmaz, bilakis) ancak Allah'tan uzaklaþtýrmaða yarar"

"Nice bilgi hamalý insan vardýr ki ablýnda hakiki âlim ve fak^ýh kiþi deðildir. Eðer bir kimseye, bilgisi manevî fayda saðlamýyor ise, onun bu gabî hali ve cahilliði elbette ona zarar verecektir. Kur'an-ý kerimi seni kötülüklerden alýkoyacak þekilde (etkilenerek) oku; çünkü eðer o seni haramlarý irtikap etmekten alýkoymuyorsa, sen onu gerçekten okuyor sayýlmazsýn"...vs.

Ramazan gibi nurlu ve feyizli bir ay geçirdik; oruçlar tuttuk, teravihler kýldýk, ibadetler ve hayýrlar iþlemeðe çalýþtýk. Acaba bunlar kabul oldu mu? Bunun en bariz ve saðlam alâmeti, hadîs-i þeriflerde bildirdiðine göre, güzel hâl ve hareketlerimizin ramazandan sonra kesilivermesi, devam etmesidir. O halde ramazandan sonra ibadetlerimize daha çok itina gösterelim, gerilememeðe çalýþalým, sevgili okuyucular.

Ýyi bilelim ki, Allah-celle celalüh-ancak, müttekîlerin, yani takva ehli kiþilerin, ihlaslý, iyi niyetli, temiz kalpli kullarýn hayr-ü hasenâtýný, ibadet-ü taatýný kabul buyurur; riyakâr, mütekebbir, lâubalî, pervasýz, dikkatsiz, kötü maksatlý, fesat fikirli, maddeci, dünyaperest kimselerinkini ise reddeyler, hattâ meleklerine; "götürün bu perisan ibadetleri o kötü kullarýn yüzlerine çarpýn" diye emreder.

Ohalde Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanan her akýllý kiþinin, yaptýðý ibadetlerinin kabulü için gerekli þartlar öðrenmesi; bilakis reddine yolaçan manevî kusurlarý bilip onlandan sakýnmasý en önemli iþi olmaktadýr. Aksi halde emekleri zayi olmuþ, boþa yorulmuþ, yerinde saymýþ, akýntýya kürek çekmiþ olur.

Ramazan orucununu en büyük hedefi kula TAKVA'yý öðretmek, onu nefsi yenmeðe alýþtýrmak idi. Ýnþallah hepimiz bu manevî eðitimi baþarý ile tamamlamýþ, müttekîler safýna katýlmýþýzdýr. Yüce rabbýmýz bize takva yolunda, sýrat-müstakîmde, sebilürreþadda, doðru çizgide, kendi rýzasý istikametinde, resulünün izinde, müteþerri, mütebahhir, muhakkik, kâmil, arif, salih, edip ulemâ ve sâdâtýmýzýn-rahmetullahi aleyhim ecmaîn-peþinde gidenlerden eylesin;

Ramazanda kesbettiðimiz iyi hâlât ve kemâlâtý kaybettirmesin;

Nice mutlu ve kutlu ramazanlara, gerçek bayramlara sevdiklerimizle birlikte afiyet ve saadetle erdirsin. Amin bi hürmeti seyyidil-mürselîn sallallahu aleyhi ve âlihî ve selleme ecmaîn.


radyobeyan