Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
~ Namazla Dinlenelim ~ By: Salihalp Date: 27 Haziran 2010, 00:53:36
Namazla birlikte günlük hayatýn içerisinde gözden kaçýrdýðýmýz, dikkate almadýðýmýz, unuttuðumuz birçok kavram da gündeme gelir.
Ýhlas, Ýhsan, kýble bilinci, tevekkül, teþekkür, teslimiyet, emniyet, tecdid, tekbir, tesbih, zikr.

Namaz, fiziki açýdan fonetiði (hareket uyumu) muazzam bir eylemdir.

Yeryüzünde hiçbir DÝN’e ait ritüelde (ayin, ibadet) bu uyumlu hareketleri görmeye imkan yoktur.

Onun için bir Fransýz düþünce adamý “Hayatta beni en çok etkileyen ibadet biçimi Müslümanlara ait namaz olmuþtur. Namaz kýlan bir Müslümaný görünce hayran hayran izlemekten kendimi alamýyorum, tüylerim diken diken oluyor” der.

Kýyamý, rükuu, sücudu, teþehhüdü (Kade-oturuþ) ile bir eylem ancak bu kadar komplike olabilir ve insaný dinlendirir.

Zaten mecmuatul ibadat denmiþ namaz için. Yani ibadetlerin mecmuu, tamamýný içine alan bir özet/hulasa ibadet. Öyle bir eylem ki ihram tekbiriyle (giriþ tekbiri ile helal olan harama dönüþür) baþladýðýmýzda artýk farklý bir havayý solur ve DÝN bütünü içinde yer alan her türlü kavramla muhatab bir ahvali yaþamaya çalýþýrýz. Ýhram; “insanýn kendisine helal olaný geçici bir zaman için haram kýlmasý” demek, namazda da ayný helal olan, tekbirle birlikte yasaða dönüþür. Yemek, içmek, gülmek, oynamak, konuþmak v.s.

Namazla birlikte günlük hayatýn içerisinde gözden kaçýrdýðýmýz, dikkate almadýðýmýz, unuttuðumuz birçok kavram da gündeme gelir.

Ýhlas, Ýhsan, kýble bilinci, tevekkül, teþekkür, teslimiyet, emniyet, tecdid, tekbir, tesbih, zikr.

Namaz gerçekten insaný dinlendirir, rahatlatýr, ferahlatýr, sükunet ve sekinet verir.

Namaz ulvi bir amaca ulaþmada vesile edindiðimiz bir eylem olmakla birlikte ayný zamanda hikmetlerle dolu harika bir otokontrol mekanizmasýdýr.

Namazý sadece terapi seansý olarak göremeyiz, bu namaza ciddi bir haksýzlýk olur. Ama bu yönünü de inkar edemeyiz, etmemeliyiz.


Namaz insaný dinlendirir


Çaðýn en büyük sorunu olarak görülen stresin en büyük ilacýdýr namaz, eðer hakkýyla deðerlendirebilsek belki de özleyeceðiz namaz vaktini. Ýstirahat için kollayacaðýz namaz vaktini, buluþmak, kavuþmak için dört gözle bekleyeceðiz.

Günlük hayatýn curcunasý, stresi, bunaltýcý yoðunluðu bizi kendimizden koparýp uzaklaþtýrýyor bunun aksini kimse iddia edemez.

Ýþte tam bu sýrada imdadýmýza namaz yetiþir.

Namaz hem DÝN’lendirir, DÝN bilinci verir, DÝN’e mensub oluþumuza katký saðlar, dik tutar, uyarýr, þuur verir, kimlik verir, kiþilik verir.

Namaz bizi ayýrýr hasýmlardan. Cemaat tavsiyesiyle hýsýmlarla buluþmamýzý saðlar ayný zamanda.

Sýkýþan, daralan, bunalan, cinnet geçiren, çaðýmýzýn insaný psikoterapistlere koþuyor, terapi salonlarýna kapak atýyor, hele bol dumanlý, loþ mekanlarý seçenler, stres atmak için bir sigara yakanlar var ki, aman Allah’ým!

Müslüman toplum olarak halimiz bir hazinenin üzerinde oturup da hazinenin deðerini-kadru kýymetini bilmediði için açlýktan ölen adamýn haline çok benziyor.

“Kulun Allah’a en yakýn olduðu an secde anýdýr” buyuruyor Peygamberimiz. (a.s.)

Uzun secdelerle dinlenmenin keyfini, halavetini, iç rahatlýðýný, huzurunu, sükunet ve sekinetini yüreklerimize ilka eyle Allah’ým.

Namaz insaný dinlendirir, istirahata vesile olur, rahatlatýr, ferahlatýr.

Namazla DÝN’lenelim.

Hem de hep beraber dinlenmiþ olalým.



radyobeyan