Baykuşlar ve zalim hükümdar By: ezelinur Date: 21 Haziran 2010, 13:50:47

Adaletiyle meşhur İran hükümdarlarından Nuşirevan tahta geçtiği ilk yıllarda, halka karşı o kadar zalim ve gaddarca davranmış, o kadar zevk-ü sefasına düşkünmüş ki, millet artık canından bıkar hale gelmiş, en ufak ses çıkaran olsa kellesi gidermiş. İşte bu zalim hükümdar Nuşirevan, bir gün maiyetiyle beraber ava çıkmıştı. Yanında gayet zeki bir de veziri vardı. Avlanırken bir ara diğerlerinden ayrılan hükümdar, yanında veziri olduğu halde bir suyun başına varıp atından indi ve bir müddet istirahata çekildi. Yeşillikler üzerinde otururlarken, iki baykuş gelip yakınlarına kondu ve ötmeye başladılar.
Baykuşların o nağmeleri Nuşirevan ın hoşuna gitmiş olacak ki, vezirine:
-İnsan şu kuşların dilinden anlasa da ne dediklerini bilse… Kimbilir bu kuşlar şimdi neler söylüyorlardır? dedi.
Vezirin, derdini anlatması için büyük fırsat doğmuştu:
-Sultanım ben bu kuşların ne dediklerini biliyorum. Eğer müsaade eder ve beni bağışlarsanız, bu kuşların ne söylediklerini size bildireyim, dedi.
Nuşirevan, hayretle:
-Gazabımdan emin olabilirsin, anlat, dedi.
Vezir:
-Sultanım affınıza sığınarak arzediyorum. Bu kuşların birisi, diğerinin kızını oğluna istiyor. Öbürü de; tabiiyeti icabı kızımı sana veririm, yalnız başlık parası olarak bir harabe isterim, diyor. Oğlanın babası ise bu halinden memnun vaziyette; deliye bak, Nuşirevan hükümdar olduğu müddetçe, ben sana bir değil on harabe veririm. Yeter ki sen kızı oğluma ver diyor. İşte padişahım kuşların konuştukları bundan ibarettir, dedi.
Nuşirevan vezirinden memnun olmuştu, ne demek istediğini anladı ve doğruca avdan sarayına dönerek, o andan itibaren hal ve vaziyetini tamamen değiştirdi. Öyle adil, öyle halkını gözetir oldu ki öleceği zaman Nuşirevan ın memleketinde bir tane harabe kalmamış, her yer mâmur ve müreffeh olmuştu.
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: sumeyye Date: 28 Mart 2015, 18:31:58
s.a.. , buradan çikarilmasi gereken ders zalimlerin zulmlerine son vermeleri için Yüce Allah'in c.c bizlere vermis oldugu akili iyi kullanmak ve iyi örneklerle gerçegi gösterebilmektir tabi ki hidayet Allah'tandir..
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: AyşeSungur7-B Date: 03 Nisan 2015, 18:58:07
Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullahi Ve Berekatuh,
Keşke biz de kuşların ötmesinden veya köpeklerin havlamasından yanlış yaptığımız ya da doğru olmayan şeyleri duyabilsek ve kendimizi düzeltebilsek.
Zaten Allah yaptığımız şeyleri bize bir şekilde bildirir.
Çok güzel bir kıssaydı.Allah razı olsun...
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: ceren Date: 04 Nisan 2015, 23:42:38
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Derdini daha güzel anlatamazdı.
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: Kevšer Date: 07 Ekim 2015, 22:39:55
Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Ders verici bir kıssaydı . Mevlam bizleri ders alan kullarından eylesin 66 inşaAllah.
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: es-Sabur Date: 09 Ekim 2015, 20:07:50
O hükümdarın düzelmesi için Allah baykuşları vesile kılmış hükümdarda yaptığı yanlıştan hemen dönmüş Allah ın izniyle
Ynt: Baykuşlar ve zalim hükümdar By: melda 6D Date: 09 Ekim 2015, 21:39:37
Selamün aleyküm. Yönetici olanlar yani sadece onlar değil herkes birbirine adaletli davranmalıdır. Rabbim Hz. Ömer adaleti versin.