Camiler
Pages: 1
Semerciler Camisi By: ezelinur Date: 20 Haziran 2010, 15:54:12
Semerciler Camisi


Semerciler Camisi

Trabzon Çarþý Mahallesi’nde, Semerciler Yokuþu’nda evler arasýna sýkýþmýþ olarak günümüze gelebilmiþtir. Kitabesi günümüze gelemediðinden yapým tarihi kesinlik kazanamamýþtýr. Bununla beraber h.1173 (1759) tarihli vakfiyesi bulunmaktadýr. Y.Mimar Sedat Çetintaþ XVIII. yüzyýlda yapýlmýþ olabileceðini belirtmiþtir. Caminin ana giriþ kapýsý üzerindeki onarým yazýtý ise h.1236 (1820) tarihine iþaret etmektedir.

Kesme taþ duvarlý cami kare planlý olup, onarým öncesi tek kubbe ile örtülü bulunuyordu. Onarýmdan sonra kubbe yerine ahþap bir tavan ve çatý yapýlmýþtýr. Kuzey ve batý yönündeki iki kapýdan içerisine girilen caminin kapýsýnýn ana portali üzerindeki kitabenin Yavuz Sultan Selim’in annesine ait olduðu söylenirse de günümüze gelememiþtir.

Eski kaynaklarda yok olan bu kitabe ilgili bazý bilgiler bulunmaktadýr:

“Sultan Selim’i sinesinde taþýyan sevgili anasý o büyük Anadolu Türk Hatunu fâni dünyadan yüz çevirdi. Ebedi ahiret hayatýna yöneldi. Vefat tarihi rahmet-i dayým beru.”

Bu yazýt ebcet hesabýyla h.911 (1505–1506) tarihleri ortaya çýkmaktadýr. Bu durumda yapýnýn ilk þeklinin XVI. yüzyýla ait olduðu ortaya çýkmaktadýr.

Caminin içerisini aydýnlatan pencereler dýþarýdan basit görünüþlü olmalarýna raðmen içten yuvarlak kemerlidir. Onarým sonrasý yapýlan ahþap tavan iç içe sekizgenlerle bezenmiþ yer yer de ayetlere yer verilmiþ, birbirini kesen yýldýzlarla kompozisyona hareketli bir görünüm kazandýrýlmýþtýr. Güney duvarýnýn ortasýnda, derin bir niþ görünümündeki taþ mihrap sade olup, yarým silindirik yivlerle bezenmiþtir. Ahþap minber kündekâri (geçme tekniði) taklidindedir. Çeþitli geometrik parçalar, altýgenler ve bunlarýn içlerindeki ziyaretlerle süslenmiþtir. Yapýnýn kuzey-batý köþesinde taþ minaresi küçük ve þerefelidir.


radyobeyan