Güncel Meseleler
Pages: 1
Ahlak By: neslinur Date: 20 Haziran 2010, 03:14:51
AHLÂK

SORU: Bir kimsenin insanlar tarafýndan sevilmemesi, Allah tarafýndan da sevilmemesi midir?

CEVAP: Hayýr!.. Ýyi insanlar tarafýndan sevilmemek tehlikelidir. Yoksa, peygamberleri bile sevmeyen insanlar çýkmýþtýr. Ýnsanlar tarafýndan sevilmemek bir ölçü deðildir. Firavun ve avanesi Mûsâ (AS)'ý sevmediler. Mühim deðil... Ýyi insanlar sevmezse, o zaman fenâ...

Ýbrâhim (AS)'ý kavminden kimse sevmedi. Üvey babasý bile sevmedi. Herkes düþman oldu, ateþe atmaða kalktýlar. Ýnsanlarýn sevgisi önemli deðil, Allah'ýn sevgisi önemli!.. Sen Kur'an yolunda yürü, Rasûlüllah'ýn yolunda yürü; isterlerse sevsinler, istemezlerse sevmesinler! Ýnsanlarýn sevmesi önemli deðil...

SORU: Bir insanýn çok mizah yapmasý, çok gülmesi, insanlarý hafife alarak konuþmasý, Allah tarafýndan sevilmediðinin bir belirtisi olabilir mi?

CEVAP: Bunlar gaflet alâmetidir. Gaflet tehlikeli bir þeydir. Mizah yapmayý tavsiye etmiyor Peygamber Efendimiz... Çok gülmeyi de tavsiye etmiyor. Hümeze Sûresinde, insanlarla alay etmemekle emrolunuyoruz. Alay etmek, hafife almak iyi huylar deðildir. Bunlarý býrakmak lâzým!..

Tabii, bunlarý yapýyorsa, þeytanýn eline tutulmuþ demektir. Þeytan'dan yakayý kurtarmasý lâzým! Bu haliyle, Allah sevmiyor sayýlabilir. Devamlý sevmeyecek demek deðil ama, bunlar iyi huylar deðil...

SORU: Bizim oturduðumuz binada bir aile var; Ýslâm'dan habersiz, kötü huylu... Bu aile ile iliþkilerimiz nasýl olmalý?..

CEVAP: Selâmlaþýrsýnýz. Kötülüðe karþý iyilikle mukabele edersiniz. Hediyeleþme, tebrik ve sâir fýrsatlardan istifade ederek, yavaþ yavaþ ölçülü bir tarzda ona kendinizi sevdirmeðe, saydýrmaða çalýþýrsýnýz.

SORU: Hangi durumlarda selâm vermemek daha uygundur?

CEVAP: Günah iþleyen bir insana selâm verilmez. Bunun dýþýnda Kur'an okuyan, vaaz veren, namaz kýlan, abdest alan, yemek yiyen insana selâm verilmez. Çünkü meþguldür. O zamanlar selâm alma mecburiyeti de yoktur.

Diðer zamanlarda, müslümanýn bildiðine bilmediðine selâm vermesi sevaptýr. Konya'da Hacý Veyiszâde'nin (Allah mekânýný cennet eylesin) bir menkabesini duymuþtum: Çarþýya gidermiþ; saða, sola, önüne, yanýna, bildiðine, bilmediðine "Esselâmü aleyküm!.. Esselâmü aleyküm!.. Esselâmü aleyküm!.." diye selâm vere vere gidermiþ. Bu, Abdullah ibn-i Ömer RA gibi hareket etmek oluyor.

Abdullah ibn-i Ömer bir keresinde diyor ki, sahabeden bir arkadaþýna:

"--Kalk çarþýya gidelim!.."

O da kuþkulu kuþkulu bakýyor, diyor ki:

"--Ey Ömer'in oðlu! Ben senin huyunu, hâlini bilirim. Sen çarþý pazarý pek sevmezsin. Orda yalan yere yemin edilir, eksik tartýlýr, aldatmaca filân olur... Çarþý pazar þeytanýn çok dolaþtýðý yerdir. Sen niye çarþýya, pazara gitmek istiyorsun; anlat bakalým!.." diyor.

Abdullah ibn-i Ömer RA diyor ki:

"--Ýnsan çoktur; selâm veririz, sevap kazanýrýz." diyor.

Bilmediðine de selâm vermek ve böylece sevap kazanmak lâzým!.. Ama günah iþliyorsa veya müslüman deðilse; o zaman selâm verilmez.

SORU: Akrabamýz bize dargýn... Barýþtýðýmýz zaman zararý dokunuyor; ne yapmalýyýz?

CEVAP: Barýþacak, çünkü dargýn durmak haram!.. Ama, ölçülü duracak. Mü'minin mü'mine üç günden ziyade dargýn durmasý yasaktýr. Günaha düþmemek için dargýn durmayacak ama; mâdem muzýr adam, barýþtýðý zaman zararý oluyor, dikkat edecek, ihtiyatlý davranacak!..

SORU: Bir seyyidin kötü yolda olmasý mümkün mü? Hakký tavsiye etmeyen seyyide nasýl davranýlýr?

CEVAP: Hak söylenir, hakký tavsiye et denilir. Çünkü, bu devirde kimin seyyid olduðunu çok iyi bilmemiz mümkün deðildir. Herkes çýkýyor, ben seyyidim diyor. Mümkündür, seyyid olabilir; olmayabilir de... Kimin ne olduðunu bilmiyoruz. Yanlýþ yolda ise doðru yola gelmesi için nasihat edilir. Yanlýþ söz söylüyorsa, dinlemeye gerek olmaz.

SORU: Babamýn kötü huylarýný býrakmasý için dua eder misiniz?

CEVAP: Tabii, biz kötü insanlarýn, günahkârlarýn iyi insan olmasýný, hidayete ermesini isteriz daimâ... Ama, asýl o kötü insanýn kendisinin iþi bu... Yâni, o insan eðer Allah'ýn sevdiði bir duruma kendisi gelmezse, baþkasýnýn ona dua etmesi tesir etmez. Kendisinin zihniyetinde deðiþiklik olmasý lâzým!..

Onun için biz dua ederiz, onun iyiliðini temenni ediyoruz, Allah hidâyet versin... Allah þaþýranlarý doðru yola hidâyet eylesin... Þu vatanýn evlâtlarý hepsi müslüman çocuklarýydý ama, þaþýrdýlar. Memleket sanki gayrimüslim memleketi gibi... Giyim, kuþam, yeme, içme, içki, kumar, eðlence vs. bakýmýndan bir gâvur diyarýndan farký kalmadý. Bütün haramlar yapýlabiliyor, Allah'ýn farzlarýnda ihmal edilebiliyor, kimse de bir þey demiyor.

Bunlarýn söylenmesi lâzým!.. Günahkârlara yapmayýn diye ikaz etmek lâzým!.. Devamlý bir çalýþma içinde olmak lâzým!.. O kiþilere bunlarý söyleyen olmazsa, kendilerinin de bu iþi anlamasý zor olur.

Birisi birisine misafirliðe gitmiþ. Alýþ-veriþ ediyorlar. Seyyar pazarlamacýymýþ. Akþam olmuþ gittiði köyde... Otel filân da yok... O müþterisi demiþ ki:

"--Bizim evde yat!"

"--Peki, kabul ettim, yatayým!" demiþ.

Hazýrlanmýþ, abdest almýþ. Sormuþ:

"--Seccadeniz var mý?.."

"--Yok..."

"--Kýble ne tarafta?.."

"--Bilmiyorum..."

"--Vallàhi kýblenin ne tarafta olduðunu bile bilmeyen bir insanýn evinde kalmam!.. Sokakta yatarým, kalmam!.." demiþ.

"--Yâhu etme, eyleme..."

"--Yok!.." demiþ. Almýþ çantasýný, yemin de ettiði için evden çýkmýþ gitmiþ.

Bu ev sahibine öyle tesir etmiþ ki!.. "Yâhu, bu adam haklý... Hakîkaten ben ne biçim insaným?.. Evde seccâde yok, kýblenin tarafýný bile bilmiyorum." demiþ, tevbekâr olmuþ, doðru yola gelmiþ.

Tabii, biraz da böyle müslüman, yanlýþlarýn karþýsýnda aktivite gösterecek, söz söyleyecek, ikaz edecek ki, kötüler de hatâsýný anlasýn, düzeltsin. O çalýþmayý yapmak lâzým!..

Ynt: Ahlak By: ceren Date: 26 Mart 2015, 13:16:11
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan Reyyan abla.Rabbim bizleri Peygamber efendimizin ahlaký ile ahlaklandýrsýn.Hayalý,edebli,imanlý kullarýndan eylesin inþallah...

radyobeyan