Güncel Meseleler
Pages: 1
Nikah By: neslinur Date: 19 Haziran 2010, 05:26:00
NÝKÂH

SORU: Evlenmek istediðim kýzla rahat görüþebilmek için, evlilik hayatýna baþlamadan önce dinî nikâh yapabilir miyim; böyle bir þey olur mu?..

CEVAP: Nikâh nikâhtýr. Bunun birkaç çeþidi yoktur. Nikâhlandý mý, bunlar evli olurlar, mehir tahakkuk eder. O zaman istedikleri gibi rahat konuþabilirler birbirleriyle; nikâhlý insanlar olurlar.

Ama nikâlanmadan da bu iþler olur. Asýrlar boyu böyle devam etmiþtir, bir mahzuru yoktur. Hiç görmeden de birbirleriyle evlenenler olmuþtur. Anneler, akrabalar gelirler, giderler hallederler.

Buna bir cevap olarak baþka bir soru var; bu da diyor ki:

SORU: Biz bir oðlan ve kýz arasýnda þer'î nikâhý yaptýk. Arada ihtilâf oldu, büyüdü, bozuþma durumuna geldi. Kýz tarafý biz boþuyoruz diyor, oðlan tarafý boþamam diyor. Hüküm nedir?

CEVAP: Boþanamazlar!.. Ýþte böyle ihtilâflar çýkar. Millet bu nikâhýn önemini bilmiyor. Hadi bir þer'î nikâh yapýyorlar, karý-koca oluyorlar. Düðün yapýlmamýþ bir karý-kocalýk hâli oluyor. Ondan sonra bozuþuyorlar; o baþkasýyla evleniyor, öbürü baþkasýyla evleniyor. Halbuki baþkasýnýn hanýmý...

Bu nikâh oyuncak deðildir. Ya bunu ciddî olarak tatbik etsinler, nikâhlýlarsa ona göre hareket etsinler, ayrýldýklarý zaman mehrini vermek þartýyla... Ya da yapamayacaklarsa; o zaman nikâhlanmadan, niþanlýlýk durumuyla, resmî bir tarzda, bu iþleri evleninceye kadar yürütsünler.

SORU: Niþanlý iken dînî nikâh kýyýlmýþ, düðünden önce ayrýlmýþlarsa, nikâhýn fesholmasý için ne yapmak lâzým?..

CEVAP: Nikâhýn feshi erkeðin elindedir. Erkek "Boþadým!" dediði zaman, nikâh biter. Zifaf olmadýðý için, mehrin yarýsýný kýza vermesi gerekir.

SORU: Mehir verilmeden olan evlilik zinâ mý?

CEVAP: Hayýr!.. Mehir verilmeden, normal nikâh kýyýlmýþ da evlenilmiþse zinâ deðildir. Yalnýz erkeðin kadýna mehr-i misil verme mecburiyeti olur, o kadar...

Konuþulmamýþ, tayin edilmemiþ, þimdi burda kadýnýn ne kadar mehir hakký var?.. Emsali kadýnlarýn mehri ne kadar oluyorsa, o kadar mehir verilir.

Nikâh sahihtir, zinâ deðildir; erkek üzerinde mehir borcu vardýr.

SORU: Ben bir yýl evvel sözlendim ve ardýndan nikâhýmýz yapýldý. Sözlüm dindar birisi olduðu için, yöremizdeki adetlere karþý... Ailem ona muhalefet etti. Babam her içeri girip çýktýðýnda niþanlýmýn ayaða kalkmasýný istedi. O da, "Ben bunu yapamam! Hocalarýmýz bile bizden bunu istemiyor." diye karþýlýk verdi. Babam nikâhlýmdan tamâmen ayrýlmamý istiyor. Ben nikâhlý olduðum için ayrýlmak istemiyorum. Nikâhlým da ayrýlmak istemiyor, "Ailen ne derse desin, beni tercih etmelisin!" diyor. Beyimi tercih edince ailemden kopacaðýmý düþünüyorum. Ne yapmamýzý tavsiye edersiniz?

CEVAP: Yapýlacak þey gayet net, bilinmeyen bir durum deðil... Nikâhlý olduðu için, kocasýný tercih edecek!

Kocasýnýn o ayaða kalkma konusundaki ýsrarý, inadý doðru deðil... Çünkü, Peygamber (SAS) Efendimiz, Sa'd Hazretleri gelirken, (Kumû liseyyidiküm!) "Efendiniz için ayaða kalkýn!" buyurmuþ. Yâni, kavminizin ulusu, hürmete þâyan þahsý geliyor diye kalkmalarýný istemiþ. Baba için kalkýlabilir, örfümüzde vardýr. Örfe önem veriyor Ýslâmiyet... O bakýmdan kalkmam demesi doðru olmamýþ niþanlýsýnýn...

Tavsiyem, kocasýna uyacak; annesine babasýna durumun ciddiyetini anlatacak, "Ben mecburum, nikâhlanmýþ bulundum." diyecek, onlarý yumuþatmaða çalýþacak. Kocasýna da, "Bak, kakmakta, hürmet etmekte bir beis yokmuþ. Sen de nobranlýðý býrak, biraz geçimli ol!" filân diyecek.

SORU: Beyim tartýþýrken bana çok kýzdý, "Seni býrakacaðým!" dedi. Fakat sonra kýzgýnlýðý geçince, söylediðine piþman oldu. Acaba bu sözle nikâhýmýza bir zarar geldi mi?

CEVAP: Nikâhýnýza bir zarar gelmez! Býrakacaðým deyince, ileriye doðru, gelecek zaman kasdedildiði için, bir þey olmaz.

SORU: Niþanlý iki kimse nikâhlý sayýlýr mý?

CEVAP: Niþan nikâh sayýlmaz! Nikâh akdi yapýlmadan; yâni,

"--Sen buna vardýn mý?"

"--Vardým."

"--Sen bunu aldýn mý?"

"--Aldým."

"--Tamam mý?"

"--Tamam!" diye nikâh akdi mün'akid olmadan, sözleþme yaplmadan yüzük takmakla, niþan yapmakla evlilik olmaz. O niþandýr, sadece bir sözdür; nikâhýn yerini tutmuyor.

Hattâ nikâh kýyan insan iþin inceliðini bilmese de, "Sen bu zâta varýr mýsýn?" dese; o da "E, varýrým!" dese yine olmaz. "Ne zaman varacaksýn?.." "Varýrým iþte bakalým..." Zaman belli olmadýðý için, o zaman bile olmaz.

Onun için,

"--Sen bu kýzý aldýn mý?"

"--Aldým!"

"--Sen de buna vardýn mý?"

"--Vardým!" diyoruz. Mâzî (geçmiþ zaman) sigasýyla söylüyoruz ki, iþ bitti mânâsýna gelsin diye... Onun için, niþan nikâh demek deðildir. Nikâhlanmak þarttýr, niþanlanmak yeterli deðildir. O bir tanýþýklýk oluyor.

O zaman birbirlerine tesettürlü olmalarý gerekiyor. Nikâhlarýný yapýncaya kadar, diðer erkeklerin diðer kadýnlarýn birbirlerine durumlarý gibi oluyor. Yâni, o kadýn sokaða çýktýðý zaman, çarþýda pazarda, bakkala fýrýna gittiði zamanki gibi; o erkek de çarþýda pazarda, sokakta bir baþka kadýnla karþýlaþtýðý gibi, dikkat etmesi gerekiyor.

SORU: Belediye nikâhý ile evlendik. Dinî nikâh yaptýrmadýk. Bir çocuðumuz da oldu. Komþular, "Dinî nikâh yoksa, çocuðunuz piçtir!" diyorlar. Bizi aydýnlatýr mýsýnýz?

CEVAP: Nikâh iki kiþinin, erkekle hanýmýn, beyle haným efendinin icab ve kabulü ile olan bir akiddir, bir anlaþmadýr. Bu tek baþýna yapýlýrsa olmaz. Þahitler huzurunda olacak ki, suistimal edilmesin.

Ama bu, þahitler huzurunda olduðu zaman; tamam... Þahitler þahitlik ediyorlar ki; bunlar düðün yapmýþ, zina bahis konusu deðil... Normal evleniyorlar bunlar, bu iþin içinde sahte bir durum yok...

Þahitli isbatlý olunca, kayýtlý kuyudlu olunca, nikâhtýr bu... Bunda þek þüphe yok... Ama, dua olmayýnca, usulüne uygun kýyýlmayýnca bazý eksiklikler olabilir. Nikâh memurlarýnýn ifadelerine, soruyu soruþ þekline, cevabý alýþ þekline dikkat etmesi lâzým!.. Eðer böyle bir nikâh olmuþsa, evlilik tamamdýr.

Tabii, kardeþimiz dinî nikâh yaptýrmamakla bir kusur iþlemiþ, bir hayýrdan, bereketten mahrum olmuþ oluyor ama, öyle çocuklarýn gayrimeþrû çocuk olmasý gibi bir durum yoktur. Onu boþ yere üzmüþler. Çocuklarýn da nesebi sahihtir; çünkü, nikâhla olmuþtur.

O bakýmdan Allah'ýn izniyle, çocuklarý da sýhhatlidir, nikâhlarý da saðlamdýr. Ama yakýn zamanda bir de güzel dinî nikâh yapsýnlar. Bu iþin hayýr, bereket, mübareklik meselesi vardýr; onu da saðlasýnlar.

SORU: Memleketimizde insanlarýmýz Avrupa'da çalýþabilmek için burada resmî nikâhlarýný bozuyorlar. Avrupa'da oralý kadýnlarla nikâh yapýp ecnebî kadýnlarla evleniyorlar. Böylece orada oturum almaya hak kazanýp çalýþýyorlar. Sonrada izne gelip buradaki hanýmlarýyla karý-kocalýk vazifelerinde bulunuyorlar. Resmî nikâhý bozma þahit huzurunda oluyor. Bunun hükmü nedir? Konya'nýn bir çok ilçesinde bu tür olaylar oluyor, açýklamanýzý rica ederiz.

CEVAP: Aziz ve muhterem kardeþlerim! Þakasý olmayan bazý iþler vardýr, þakasý hiç yoktur. Þakasý da ciddîdir, ciddîsi de ciddîdir. Meselâ, köle âzâd etmek... "Seni âzâd ettim!" dediniz kölenize... Sonra, "Gel buraya, þaka yaptým. Azâd eder miyim, senden vaz geçemem; etmedim!" deseniz olmaz. "Azâd ettim!" dediniz mi, âzâd olur. "Þaka ettim..." Þakasý olmaz bu iþin...

Bunun gibi ciddî iþlerden birisi de nikâhtýr. Þahitler huzurunda "Ben bu kadýný boþadým!" diyor. Ýtibar sözedir, içteki niyeti muteber deðil... O söz söylendi mi, boþanma olur. tekrar nikâhlanmadan o kadýn ona helâl olmaz. Bu iþin hükmü budur. Allahu a'lem...

SORU: Bir kimse kalbinden boþama fikri geçirse, bu haným boþ olur mu?

CEVAP: Olmaz! Öyle bir düþünceden dolayý, sýrf kalbinden düþündü diye, içinden geçirdi diye boþ olmaz; müsterih olsun. Þeytan öyle vesveseler verir insana da, ondan sonra da böyle gecesini gündüzünü birbirine karýþtýrýr. Öyle vesveselere pabuç býrakmayýn, aldýrmayýn!..

SORU: Bazý yerlerde niþanla birlikte nikah da yapýlmaktadýr. Bu durumda niþan ile düðün arasýnda uzun süre geçmesinin hükmü nedir?

CEVAP: Bu tarafeynin kendisine kalmýþ bir þeydir. Ýki taraf, kýz ve oðlan tarafý isterse, istediði zaman nikâhý yapar, nikâhlanmýþ olur. Dinen böyle... Þartlarýna uygun olarak nikâh yaptýðý zaman, nikâhlanmýþ olur. Ama resmen nikâhlanmadýðý zaman, arada bir bozuþma olduðu zaman, bu evli gibidir. Evliliðin þartlarýna riayet etmesi gerekir. Kimisi bohçayý kaptýðý gibi, "Tamam, alâkamýz bitti." diyor gidiyor. Halbuki, evli kalýyor. O gidiyor ötekisiyle evleniyor, bu gidiyor berikisiyle evleniyor. Bu iþi iyi bilmediklerinden hatalý þeyler çok oluyor.

Bizim Hocamýz onun için tavsiye etmiþ ki, "Resmî nikâhý yaptýktan sonra dinî nikâhý yapýn ki, böyle cahilliklerden dolayý bir takým saçma þeyler yapýlmasýn!" diye...

Niþanlý olan bir insanýn ille nikâhlý olmasý diye bir mecburiyet yoktur. Niþanlýlýk devresinde de, normal ölçüler içerisinde konuþursa, günah olmaz. Orasýný da söyleyelim.

Allah niþanlanan ve evlenen kardeþlerimize huzurlar, afiyetler nasib etsin... Bereketli, hayýrlý olsun...

SORU: Bir kýz, babasýnýn daha sonra izin vereceðini bilirse ve zaruret durumu varsa, babasýndan habersiz nikâh kýydýrabilir mi?

CEVAP: Nikâh hususunda bizim mezhebimizde esas olan kiþilerin kendileridir. Þafii mezhebinde ve bazý mezheblerde velisinin izni de þarttýr. Ama her þeyi usûlüyle yapmak için, hakký olanlara sorarak nikâhý güzel yapmak olabilir. Ama bazan anneler babalar dinsiz oluyor, müslümana vermek istemiyorlar, açýk kimseye vermek istiyorlar... Böyle garip durumlar olabiliyor. Esas itibariyle hak kendisinindir bizim mezhebimize göre...

SORU: Fazla bilgim yok ama, beni hoca bilip nikâh kýymak için çaðýrýyorlar, gideyim mi?

CEVAP: Nikâh iki kiþi arasýnda bir akittir, anlaþmadýr, hukukî bir iþlemdir. Ama bu þahitlerin huzurunda oluyor. Tabii, hoca efendilerin bu nikâhý kýymasý, bereket olsun, dualý olsun, besmeleli olsun diyedir. Aslýnda hoca ne kadar kýysa, birisi evet demedikten sonra, öteki evet demedikten sonra nikâhlanmýþ olmazlar. Ýkisi arasýnda oluyor iþlem...

Onun için ikisine þöyle þeriatýn gösterdiði adab ve ifadelerle sorup, aldým-vardým dedirten bir kimse nikâh kýyabilir. Bunun için baþka bir þeye hacet yok!..

SORU: Þehrimizde bir hoca kardeþimiz, 32 farzý bilmediði için bir damadýn nikâhýný kýymadý. Acaba nikâhýn sahih olmasý için 32 farzý bilmek þart mý?

CEVAP: Ýnsan, "Lâ ilâhe illallah" dediði zaman mü'min oluyor. Ama, öteki þeyleri bilmeyince, cahil olmuþ oluyor. Onlarý kýsa zamanda öðrenmesi lâzým!.. "Lâ ilâhe illallah" deyip mü'min olan, henüz ötekileri öðrenmemiþ durumda olan bir kimse, mü'min olduðundan nikâhý kýyýlýr. "Bunu öðren!" demek lâzým ama, kýymamak uygun olmamýþ.

Ynt: Nikah By: ceren Date: 07 Mayýs 2015, 21:37:59
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun paylaþýmdan Reyyan abla.
Ynt: Nikah By: ikranur 7d Date: 07 Mayýs 2015, 22:07:06
Paylaþým için teþekkür ederim. ALLAH razý olsun.

radyobeyan