Dili Muhafaza Etmek By: neslinur Date: 18 Haziran 2010, 19:27:27
DÝLÝ MUHAFAZA ETMEK
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Allah, insanlarý ruh ve beden kabiliyetleri bakýmýndan, canlýlarýn en mükemmeli kýlmýþtýr. Bir ayrýcalýk olarak insana, düþünme ve konuþma yeteneði vermiþ ve düþündüklerini ifade edebilmesi için de, ona özel bir dil bahþetmiþtir.
Cenab-ý Allah, insan için dilin büyük bir nimet olduðuna, “Biz ona bir dil ve iki dudak vermedik mi?”[1] mealindeki ayetinde iþaret etmektedir. Dil ile söylediðimiz her sözün, melekler tarafýndan kaydedilmekte olduðuna da, þöyle iþaret edilmektedir: “Ýnsan, hiçbir söz söylemez ki, onun yanýnda gözetleyen, yazmaya hazýr bir melek bulunmasýn”[2] Ayrýca Kur’an-ý Kerîm’de, dilimizin kýyamet günü lehimizde veya aleyhimizde þahitlik yapacaðý da vurgulanmaktadýr.[3]
Aziz Cemaat!
Dil, bir anahtar gibidir. Hayrýn da, þerrin de kapýsýný açabilir. Bu nedenle aðzýmýzdan çýkacak sözlere dikkat etmeli, aklýn ve imanýn terazisinde tarttýktan sonra söylemeliyiz. Düþünmeden söylediðimiz sözlerin, bazen kýrgýnlýklara, dargýnlýklara, kavgalara, hatta çeþitli olumsuzluklara kapý açabileceðini ve insanî iliþkilerin bozulmasýna sebep olabileceðini unutmamalýyýz.
O halde sözlerin en güzelini söylemeli, yeri ve sýrasý gelmeden her akla geleni konuþmamalýyýz. Yüce Rabbimiz, bu konuda meâlen þöyle buyurmakktadýr: “Kullarýma söyle, en güzel olan sözü söylesinler. Sonra þeytan aralarýný bozar. Çünkü þeytan insanýn apaçýk düþmanýdýr”[4].
Yüce Allah, Nahl sûresinin 125. âyetinde, insanlarý hikmetli ve güzel sözlerle dine davet etmemizi emretmiþ ve tatlý dilin ne kadar önemli olduðunu belirtmiþtir[5]. Ayrýca, salih amellerle birlikte güzel sözlerin, O’nun yüce huzuruna ulaþacaðýný bildirmekte[6] ve dilleriyle insanlarý incitenleri de yermektedir.[7]
Peygamberimiz (s.a.v.), insaný günaha en çok sevk eden organýn dil olduðuna dikkat çekmiþ ve Allah katýnda en deðerli Müslümanýn, eliyle ve diliyle baþkalarýna zarar vermeyen kiþi olduðunu açýklamýþtýr. Ashabýndan biri, “Ya Resulellah! Bana, titizlikle sarýlmam gereken bir tavsiyede bulunur musunuz?” dedi. Peygamberimiz de: “Rabbim Allah’týr de ve istikamet üzere ol” buyurdu. Sahabi, tekrar sordu: “Günah iþleme bakýmýndan benim en çok dikkat etmem gereken þey nedir?” diye sorduðunda ise, Efendimiz, eliyle dilini göstererek, “Budur”[8] demiþtir.
Muhterem Mü’minler!
Doðru ve güzel söz söylemeyi, dinimiz sadaka saymýþ ve bu tür sözlerin Allah katýnda sevap kazanmamýza vesile olacaðýný bildirmiþtir. Bunun için, bir Müslümanýn tatlý dilli, güler yüzlü, þirin sözlü olmasý ve kimseyi incitmemesi gerekir. Ona yakýþan budur. Ýftira, yalan, gýybet, söz gezdirme, ara bozma, insanlarý birbirine düþürme gibi dinimizin haram kýldýðý sözleri söylemekten ve dinlemekten kesinlikle kaçýnmalý ve meâlini sunacaðým þu âyet-i kerîmeyi, hep hatýrýmýzda tutmalýyýz.
“Rahman’ýn (has) kullarý onlardýr ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attýðýnda (incitmeksizin) ‘Selâm’ derler (ve oradan geçer giderler). Onlar, yalan yere þahitlik etmezler! Boþ ve kötü sözlerle karþýlaþtýklarýnda vakar ile oradan ayrýlýrlar”[9].
[1] Beled, 90/9
[2] Kâf, 50/17
[3] Nur, 24/25
[4] Ýsrâ, 17/53
[5] Nahl, 6/125.
[6] Fatýr 35/10
[7] Ahzab, 33/19; Hümeze, 1-2.
[8] Riyazu’s-Salihin,s.534, H.No.524
[9] Furkan 25/63 ve 72.
Ynt: Dili Muhafaza Etmek By: Sevgi. Date: 12 Ocak 2018, 13:22:54
Esselâmü Aleyküm. Rabbimiz'in bizlere yasak ettiði tüm þeylerden herdaim uzak durmaya gayret edenlerden olalým inþaAllah. Aminn ecmain
radyobeyan