Firuz Bey Camisi By: ezelinur Date: 15 Haziran 2010, 17:49:25
Firuz Bey Camisi
Firuz Bey Camisi
Muðla Milas ilçesi, Firuz Paþa Mahallesi’nde bulunan bu cami, giriþindeki dört satýrlýk sülüs yazýlý Arapça kitabesinden öðrenildiðine göre, 1394 yýlýnda Menteþe Valisi Hoca Firuz Bey tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Halk arasýnda Kurþunlu Cami ismi ile de tanýnan bu cami mavi damarlý mermer kaplamalarýndan ötürü de Evliya Çelebi tarafýndan Gök Cami olarak tanýtýlmýþtýr.
Erken Osmanlý mimarisinin zaviyeli ve ters T planlý mimari tipindendir. Cami birçok kez onarýlmýþtýr. Caminin üst kýsýmlarý ile kuzeyindeki þadýrvaný XIX.yüzyýlda yapýlmýþ, minberi ile kapý kanatlarý 1875 yýlýnda Ýstanbul’a götürülmüþ ve yerlerine yenileri yapýlmýþtýr. Avusturyalý gezgin A.Von Prokesch 1824-1826 yýllarýnda Milas’a gelmiþ, cami çevresinde içerisinde zambaklarýn olduðu bir hazireden söz etmiþtir. Ancak bu hazireden günümüze hiçbir iz gelememiþtir. Yalnýzca Firuz Bey’in eþine ait mezar bulunmaktadýr.
Cami kesme taþtan yapýlmýþtýr. Önünde üç bölümlü bir son cemaat yeri ile giriþ mekânýnýn iki tarafýnda birer yan mekânlý hücresi bulunmaktadýr. Kare planlý orta bölüm sekiz dilimli bir kubbe ile dikdörtgen planlý yan bölümler beþik tonozlarla örtülmüþtür. Avlu zemininden iki basamak aþaðýda bulunan son cemaat yeri beþ sivri kemerlidir. Kuzey cephesinde dikdörtgen bir kapý ile geçilen giriþ mekâný kare planlý olup, üzeri tonozla örtülmüþtür. Buradan ikiþer basamakla doðu-batý eksenine açýlmýþ basýk kemerli kapýlar ile yanlardaki hücreye geçilir. Bu bölümlerden doðudaki tromplarla, batýdaki ise üçgenlerle geçilen birer kubbe ile örtülmüþtür. Ýbadet mekânýný örten kubbe diðerlerinden farklý olup, çift katlý ve sekizgen kasnaklýdýr. Kasnaðýn doðu, güney ve batý yüzlerinde alçý þebekeli, yuvarlak birer pencere bulunmaktadýr.
Caminin dýþ cephesi özenli bir iþçilik gösteren mavi damarlý mermerlerle kaplanmýþtýr. Kubbeler kurþunla örtülmüþtür. Caminin bezemesi daha çok son cemaat yeri, giriþ, mihrap ve ibadet mekânýnda görülmektedir. Özellikle üç sýra mukarnas þeridi ile çevrili olan kapýnýn üzerinde çift renkli taþ iþçiliðini yansýtan sivri kemerli bir alýnlýk bulunmaktadýr. Buradaki kitabe çevresinde gül, karanfil ve yaprak motiflerinden oluþan bitkisel malzeme ile kapý lentosunun altýnda palmet, rumi ve lotuslar dikkati çekmektedir.
Mihrap iki sýra mukarnasla çevrilmiþ ve bunlarýn üzerine palmetle sonuçlanan tepelikler yerleþtirilmiþtir. Mihrabýn iki yanýndaki yazýlardan yapýnýn Hasan Bin Abdullah el-Benna; bezemelerinin de Musa Bin Abdullah en-Nakkaþ tarafýndan yapýldýðý öðrenilmektedir. XIX.yüzyýlda buraya konulmuþ olan mermer minber kývrýk dal, spiral ve zencerek motifleri ile bezelidir. Ayrýca ibadet mekâný ile yan mekânlarýn üzeri de kývrýk dal, rumi ve palmet motifleri ile süslenmiþtir.
Cami 1974, 1977 yýllarýnda Vakýflar Genel Müdürlüðü tarafýndan onarýlmýþ, kubbe kasnaðý içerisindeki kalem iþleri ile birlikte yenilenmiþtir.
Caminin yanýnda, cami ile ayný tarihte yapýlan medresesi bulunmaktadýr.
Ynt: Firuz Bey Camisi By: ehlidunya Date: 15 Haziran 2010, 22:14:35
camilerimizde varolan pek çok deðerli þeyler günümüze pek ulaþýlamýyor'' avusturyalý gezginin bu camide zam baklarla dolu bir hazireden bahsediyor'' ondanda þuanda bir iz yok kardeþlerim deðerlerimize sahip çýkalým inþallah