Reyhaniye Camisi By: ezelinur Date: 14 Haziran 2010, 22:54:46
Reyhaniye Camisi
Reyhaniye Camisi
Mardin’de Hasan Ayyar Çarþýsý içerisinde Ulu Cami ile Þehidiye Medresesi arasýnda bulunan bu caminin kitabesinden XIX.yüzyýlda yapýldýðý yazýlýdýr. Ancak, 1540 tarihli vakýf kayýtlarýnda isminin geçmesinden ötürü caminin XV.yüzyýlýn sonunda veya XVI.yüzyýlýn baþlarýnda yapýldýðý anlaþýlmaktadýr. Cami 1756 yýlýnda Ahmet Paþa’nýn kýzý Ayþe Haným tarafýndan onarýlmýþtýr.
Cami fevkâni görünümde olup, enine geliþen bir plan yapýsýna sahiptir. Bu plan yapýsý ile Mardin yöresindeki örneklerde rastlanan enine planlý, mihrap önü kubbeli yapýlarýn geliþmiþ bir þeklidir. Hasan Ayyar Çarþýsý içerisinden oldukça basit kapalý bir geçitle caminin avlusuna girilmektedir. Taþ döþeli olan bu avlunun kuzeyinde oldukça derin selsebilli bir eyvan ile yanýnda küçük bir oda bulunmaktadýr. Ýbadet mekâný giriþi çapraz tonozludur. Ýbadet mekâný payelerle iki nefe bölünmüþtür. Bunlardan kuzeydeki bölüm daha dar olup, iki yanýndaki mekânlar beþik tonoz, ortada da çapraz tonoz ile örtülmüþtür.
Caminin üç mihrabý vardýr. Bunlardan ortadaki mihrap kubbelidir. Mihrap niþi ise istiridye kabuðu motifleri ile bezenmiþtir. Minare sekizgen gövdeli olup, þerefeden sonraki petek kýsmý silindiriktir.