Camiler
Pages: 1
Saadet (Saadettin) Camisi By: ezelinur Date: 13 Haziran 2010, 15:49:11
Saadet (Saadettin) Camisi



Saadet (Saadettin) Camisi

Kütahya’da Büyük Bedesten’in karþýsýnda bulunan bu cami, 1700 yýlýnda yanmýþ ve 1824’te Derviþ Mehmet tarafýndan yaptýrýlmýþsa da 1866 yýlýnda yeniden yanmýþtýr. Bugünkü cami Ýþkodralýzade Hasan Hakký Bey’in önderliðinde halktan toplanan paralarla yaptýrýlmýþtýr. Günümüze deðiþik zamanlarda yapýlan onarýmlar ve küçük çaptaki deðiþikliklerle gelebilmiþtir. Orijinal yapýsýnýn ne þekilde olduðu bilinmemektedir.

Caminin düzensi bir planý bulunmaktadýr. Bu durum arazi konumundan kaynaklanmýþ, kesme taþ duvarlý fevkâni bir yapýdýr. Güney cephesinde yuvarlak basýk kemerli bir tonoz ile ulaþýlan Sakahanesi bulunmaktadýr. Sokak seviyesinde, batýsýnda iki, güneyinde üç dükkân camiye eklenmiþtir. Bunlarýn arasýndan camiye çýkýlan iki kapý vardýr. Bu kapýlardan batýdaki kitabelidir. Diðeri de güneydoðusundadýr.

Caminin batý ve güney cepheleri kesme taþtan, kuzey yönü moloz taþtan yapýlmýþtýr. Dýþ görünümünde batý ve güney cephelerinde saçak hizasýnýn altýný kademeli silmeli bir korniþ dolanmaktadýr. Kuzey cephesinde ise yedi kademeli bir tuðla saçak bulunmaktadýr.

Caminin güney duvarýnýn ortasýna mihrap yerleþtirilmiþtir. Batýdaki giriþ kapýsý çift kanatlý bir kapý olup, iki yanýnda kabartmalar bulunmaktadýr. Bunun üzerinde mermer 1870-1871 tarihli kitabesi yer almaktadýr. Güneydoðu kapýsý kitabesizdir.

Fevkâni cami yüksek görünümde olup, düzensiz planý olduðundan içerisi aðaç direklerle üç bölüme ayrýlmýþtýr. Bunlardan orta bölümü örten baðdadi tavan, beþik tonoza benzemekte olup, üzeri kalem iþi ve nakýþlarla bezenmiþtir. Bunun yanýndaki bölümler yine kare tavanlýdýr. Üst örtüyü taþýyan aðaç direkler Bursa tipine benzer kemerlerle birbirlerine baðlanmýþtýr ve üzerleri nakýþlýdýr. Yuvarlak kemerli mihrap niþinin etrafý çerçeve içerisine alýnmýþtýr. Bu mihrap niþine yer yer kare çiniler yerleþtirilmiþtir. Mihrap kitabesinin altýnda 1899-1900 tarihi okunmaktadýr. Ayrýca burada Mehmet Hilmi Kütahyalý’nýn imzasý bulunmaktadýr. Minber ahþap olup, çakma tekniðinde yapýlmýþtýr. Her bölüm çiçeklerle bezelidir.

Minare kesme taþtan olup, þerefe altýnda altý sýra kirpi kuþak görülmektedir. Külahýn altýnda da çini bir kuþak dikkati çekmektedir.

Caminin bodrumundaki Sakahane’de yalaklý bir çeþme kitabesi bulunmaktadýr.


radyobeyan