Muallimhane Camisi By: ezelinur Date: 12 Haziran 2010, 18:05:01
Muallimhane Camisi
Muallimhane Camisi
Konya Seydiþehir ilçesi, Hükümet Meydaný’nýn güneyinde, Alaylar Mahallesi’nde bulunan Muallimhane Camisi, kitabesinden öðrenildiðine göre Pir Mehmet oðlu Hacý Recep adýna Kuran okutulmak ve öðretilmek üzere 1529 yýlýnda Muallimhane olarak yaptýrýlmýþtýr. XVI.yüzyýl Osmanlý mimarisinde Muallimhane ismi altýnda Kuran öðretilen ve okutulan buna benzer örnekler bulunmaktadýr. Bu yapýlar ayný zamanda mescit olarak da kullanýlmýþtýr.
Caminin giriþ kapýsý üzerinde Arapça sülüs yazý ile yazýlmýþ iki satýrlýk bir kitabesi vardýr:
“Ammerehaza el Mekteb'el - Talim'ül Kur'an ibtiga-eüvechillah'ül-alim'ül-Hannan
El-hac Receb bin Pir Mehmed el-raci rahmet-i Rabbih'ül-Mennan Fi sene sitte ve selasine ve tis'a miete h.936 (1529)”.
Cami dikdörtgen planlý olup moloz taþtan yapýlmýþtýr. Ýbadet mekâný dört ince ahþap direk ile tavaný taþýmaktadýr. Mihrap basit bir niþ görünümündedir. Minberi aðaçtan olup, sadedir. Minaresi kesme taþtan ve tek þerefelidir.
Caminin mihrap duvarýnda bir kitabe bulunmaktadýr. Bu kitabe bugün Askerlik Þubesi ile yanan Hükümet Konaðýnýn yerinde bulunan eski kýþlaya aittir. Sultan II.Mahmut z<amanýnda, 1834’te Seydiþehir’de bir kýþla yapýlmýþ ve kapýsý üzerine de dört satýrlýk bir kitabe yerleþtirilmiþtir. Kýþla yýkýldýktan sonra Muallimhane Camisi onarýlýrken kitabenin yok olmamasý için mihrap duvarýna yerleþtirilmiþtir. Kitabenin cami ile bir ilgisi bulunmamaktadýr.
Kitabe:
”Bu þehre kýþla bünyad eyledi kim derununda
Ne kaabil söylese anlarla ceyþ-i düþme n-i bedhah
Cihada Böyle sarf-ý himmet etdikçe dilirane
Ne bala kýþla kim mes-i cihada oldu cevlangah”.
Caminin duvarýna bitiþik olarak bir türbe bulunmaktadýr. Türbe içerisinde Muallimhane Camisi’nin ve türbeyi yaptýran Hacý Recep’in babasý Hacý Mehmet’in mezarý bulunmaktadýr. Diðer mezarlarýn üzerinde yazý bulunmamakla beraber Hacý Recep ile diðer ikisinin de ailesine ait olduðu sanýlmaktadýr.
Türbe 4.10x6.55 m. ölçüsünde dikdörtgen planlý bir yapý olup, kesme taþtan yapýlmýþtýr. Kuzey yönünde basýk kemerli bir kapý ile içeriye girilmektedir. Giriþ kapýsýndaki sivri kemer ve ayaklardan da anlaþýldýðýna göre burada günümüze gelemeyen bir revak bulunuyordu. Türbenin üzeri bir kubbe ile örtülmüþ, batý yönündeki bir yarým kubbe de onu tamamlamýþtýr.