Sultan II.Selim Camisi By: ezelinur Date: 12 Haziran 2010, 18:03:44
Sultan II.Selim Camisi
Sultan II.Selim Camisi
Konya Karapýnar ilçesi’nde bulunan Sultan II.Selim Külliyesi’nin bölümlerinden birini oluþturan cami, külliye ile birlikte Sultan II.Selim’in þehzadeliði döneminde, 1563 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr.
Cami, Karapýnar bölgesine özgü göktaþ denilen koyu gri, düzgün kesme taþtan yapýlmýþtýr. Külliyenin en önemli bölümünü oluþturan cami önünde U þeklinde sýralanmýþ imaret odalarýnýn bulunduðu avlunun güneyinde yer almaktadýr. Caminin önünde sekiz sütunun taþýdýðý bir þadýrvan bulunmaktadýr.
Cami kare planlý olup, cephesi ve beden duvarlarý oldukça sadedir. Yalnýzca doðu batý ve güney cephelerinin ortalarýna ve köþelerine duvar payeleri yerleþtirilmiþtir. Böylece XVI.yüzyýl camilerinin güzel bir örneði olarak ortaya çýkmýþtýr. Kuzey cephesindeki son cemaat yerinin iki yanýnda dýþa taþkýn minare kaideleri ve birer þerefeli on altýgen gövdeli altý mukarnaslý þerefeleri ile iki minare cepheye hareket kazandýrmýþtýr. 
Caminin ana duvarlarýnýn alt hizasýnda iki sýra halinde kesme bazalt taþý kullanýlmýþ, bunun üzerine de sarýya yakýn düzgün kesme taþlardan altta daha geniþ, üstte bir saçakla kesilmiþ üç kademe halinde beden duvarlarý yapýlmýþtýr. Caminin kuzey cephesi dýþýnda ikiþer tane altlý ve üstlü pencereler bulunmaktadýr. Güney, doðu ve batý cephelerinde kubbeyi taþýyan kasnaðýn altýndaki kademede de küçük ve yuvarlak birer pencereye yer verilmiþtir. Kuzey cephede ise, son cemaat yerine açýlan iki altlýk ve bir de üst pencere bulunmaktadýr. Kuzey cephesindeki son cemaat yeri altý beyaz mermer sütunun taþýdýðý beþ kubbe ile örtülmüþtür. Son cemaat yerinin ortasýnda bulunan camiye giriþ kapýsý Gödene taþý ile sarý renkteki taþlarýn alternatif olarak sýralanmasýndan meydana gelmiþ basýk kemerlidir. Kapýnýn üzerine istiridye biçiminde bir alýnlýk ve yapým kitabesi yerleþtirilmiþtir. Hatifi isimli bir þairin yazdýðý altý satýrlýk bu kitabede Yavuz Sultan Selim tarafýndan 1564 yýlýnda yapýldýðý yazýlýdýr. Bu kitabenin iki yanýndaki boþluða da Sultan Abdülmecid tarafýndan 1847’de yapýlan onarýmý belirten bir kitabe yerleþtirilmiþtir. Buradaki ahþap kapý kanatlarý kündekâri tekniðinde olup, 1941 yýlýna kadar yerinde olduðu tespit edilen bronz ejder baþý þeklindeki halkalarý kayýptýr.
Ýbadet mekânýný örten 14.80 m. çapýndaki kubbe pandantifler üzerine oturtulmuþtur. Kubbenin ortasýna Fatýr suresi yazýlmýþ, içerisi kývrýk dal, rumi ve palmetlerden oluþan kalem iþleri ile bezenmiþtir. Mihrap ve minber beyaz mermerden olup, klasik üslupta yapýlmýþtýr. Minberin üzerinde eklektik üslupta ahþap bir fener asýlýdýr. Bu fener caminin 1847 yýlýndaki onarýmý sýrasýnda buraya konulmuþtur. Mihrabýn iki yanýnda bulunan þamdanlarýn, üzerindeki yazýdan Evliya Çelebi’nin ölümünden kýsa bir süre önce kendisi veya yakýnlarý tarafýndan buraya hediye edildiði anlaþýlmaktadýr.