Konya Ulu Camisi By: ezelinur Date: 12 Haziran 2010, 17:55:53
Ulu Camisi

Ulu Camisi
Konya Ereðli ilçesi, Cami-i Kebir Mahallesi’nde bulunan Ulu Cami’yi, Karamanoðlu Ýbrahim Bey’in oðlu Mehmet Bey 1426 yýlýnda yaptýrmýþtýr. Bununla beraber caminin yapýmý ile ilgili bazý çeliþkiler bulunmaktadýr. Selçuklular zamanýnda yapýlýp, Karamanoðullarý tarafýndan onarýlarak kullanýldýðý da iddia edilmiþtir. Ayrýca 40 m. yüksekliðindeki minaresinin Selçuklular tarafýndan gözetleme kulesi olarak yapýldýðý da ileri sürülmüþtür. Minarenin yapým tarihi yazýlý olmamasýna raðmen buradaki “Sinetün” sözcüðü Ebcet hesabýna göre h.510 (1116) yýlýna iþaret etmektedir. Bu durumda minare Anadolu Selçuklu Sultaný I.Mesut dönemine (1098-1150) aittir. Ý.Hakký Konyalý’ya göre; Minarenin mimarý da Mehmet Mecnun Havlanoðlu Mehmet Dýmýþla’dýr.
Ulu Cami’nin kuzeydoðu köþesinde bulunan minare kýrmýzýya yakýn renkte kesme taþtan yapýlmýþ, kaide ile küp arasýna sülüs yazý ile Ayet’el Kürsi yazýlmýþtýr. Þerefe altýndaki geniþ kuþakta ise mavi zemin üzerine siyah renkte kufi bir yazýnýn izleri görülmektedir. Külahýn altýnda pencereyi andýran açýklýklardaki çiniler ise yer yer dökülmüþtür. Þerefe altý 1994 yýlýnda çökmüþ ve Vakýflar Genel Müdürlüðü tarafýndan onarýlmýþsa da bu onarým minarenin orijinal görünümünü bozmuþtur.
Ulu Cami’nin ibadet mekâný 26.00x30.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlý olup, kuzeydoðu yönünde uzanmaktadýr. Ýçerisinde 32 sütun tavaný desteklemekte olup, bu sütunlar üç dizi halindedir. Kemerlerle birbirine baðlý olan bu sütunlarýn sekizi yýðma, diðerleri de devþirme malzemeden meydana gelmiþtir. Sütun baþlýklarýndan bazýlarý Roma ve Bizans dönemine aittirler.
Dikdörtgen planlý caminin duvarlarý moloz taþtan örülmüþ, üst örtüsü düz bir çatý ile kapatýlmýþtýr. Cami çeþitli dönemlerde onarým geçirmiþtir. Bunu belirten bir kitabe giriþ kýsmýnda olup, bunlardan birine göre Abdülcabbarzade Cemaleddin Paþa tarafýndan 1819’da, Ereðli eþrafýndan Emin Bey tarafýndan da 1889’da onarýlmýþtýr. Abdülcabbarzade Cemaleddin Paþa’nýn yapmýþ olduðu belirten kitabe:
“Gelûp Abdülcabbar-zâde Cemaleddin nezafetle
Ýdup bu camii tamir, bihamdi’lâh nezâfetle
Derûnunda ibâdet etmeye kýl Es’adâ tarih
Bu cami, bekle her demde nemâzý kýl cemaatle
Sene 1234 (1819)”.
Bu kitabenin yanýnda üç dizi halinde Emin Bey’in yaptýðý onarýmý belirten kitabe bulunmaktadýr:
“Birleþince sây-ü bezl-i ehl-i dinle sýdk-ý Emin
Kýldý tecdid ez esasgâh mir-i Eminle Müminin
Fi Ketebehu 1308 (1889)”.
Son olarak 1940 yýlýnda yapýlan onarým caminin mimari ve sanat tarihi yönünden bazý özelliklerini yitirmesine neden olmuþtur.