Sahip Ata Camisi By: ezelinur Date: 12 Haziran 2010, 17:27:56
Sahip Ata Camisi
Sahip Ata Camisi
Konya Meram ilçesi, Larende Caddesi’nde bulunan Sahip Ata Külliyesi’nin bir bölümünü oluþturan Sahip Ata Camisi, külliye ile birlikte, Anadolu Selçuklularýnýn Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafýndan 1279-1280 yýllarýnda yapýlmýþtýr.
Sahip Ata Külliyesi ile ilgili araþtýrmasýnda Haluk Karamaðaralý, caminin ilk yapýmýnda, bugünkü çift minareli ön yüze kadar uzandýðýný ve caminin aðaç direkli ahþap bir yapý olduðunu belirtmiþtir. Caminin ilk yapýmýndan yalnýzca çini mozaiklerle bezeli mihrabý günümüze gelebilmiþtir. Bu cami, Anadolu Selçuklularýnýn günümüze gelebilen en eski aðaç direkli camilerinden birisidir. Bu yapýnýn taç kapýsý Selçuklu aðaç iþçiliðinin en görkemli örneklerinden birisidir. Taç kapýnýn yanlarýndaki derin niþ halindeki sebilleri de bu konudaki en eski örneklerdendir. Buradaki sebilin köþe dolgularýnýn birisi içerisinde yapýnýn mimarý Kölük bin Abdullah’ýn ismi yazýlýdýr. Taç kapýnýn ortadaki giriþ bölümü bir yazý frizi ve geçmeli mermer mozaiklerle çevrili bir bordürle kuþatýlmýþtýr. Bu bordürün içerisinde yine silmelerin oluþturduðu bir sivri kemer bulunmaktadýr. Bu kemer zengin görünümlü 14 mukarnas dizisi ile doldurulmuþtur. Bunun altýnda da caminin sivri kemerli giriþ kapýsý yer almaktadýr. Buradaki bordürler birbirlerine simetriktir. Birbirlerinin içerisinden geçen kalýn halat motifleri, köþeli girift bezemeler kapýnýn yanýndaki sivri kemerli pencereyi de çevrelemektedir. Bu pencerelerin üzerindeki, yüzeyler renkli sýrlý tuðlalardan oluþturulmuþ baklava desenli bezeme ile kaplýdýr.
Giriþin saðýnda þerefeden sonrasý yýkýlmýþ olan minare bulunmaktadýr. Minarenin dilimli gövdesi lacivert ve turkuvaz renkte sýrlý tuðlalarla kaplanmýþtýr. Giriþ kapýsýnýn solundaki ikinci minare ise günümüze gelememiþtir. Bu yapý çifte minareli taç kapý örneklerinin Anadolu’daki en eski yapýsýdýr.
Giriþ kapýsýnýn arkasýnda bir avlu içerisinde camiye yer verilmiþtir. Bugünkü cami sonradan yapýlmýþ olup, kare planlý 12 ahþap direkle taþýnan bir mekân olup, üzeri çatý ile örtülüdür. Ýbadet mekâný mihrap duvarýna dik beþ sahýndan meydana gelmiþtir. Giriþin sað ve solunda döþemeden biraz daha yüksek iki maksure bulunmaktadýr. Ýbadet mekânýnýn da taç kapýya doðru uzandýðý sanýlmaktadýr. Ýlk yapýdan yalnýzca lacivert, mor ve turkuvaz renkli mozaik kakma tekniðinde yapýlmýþ, giriþin eksenindeki çinili mihrap kalmýþtýr. Bu mihraptaki bezemeler, yýldýzlar, geçmeler, rumiler ve kývrýk dallardan oluþmuþtur. Caminin giriþ kapýsý eski külliyeden alýnmýþ kündekâri tekniðindeki kaplýlardýr.