Konya Selimiye Camisi By: ezelinur Date: 12 Haziran 2010, 16:06:29
Selimiye Camisi

Selimiye Camisi
Konya Karatay ilçesinde, Mevlana Türbe ve Dergâhý’nýn batýsýnda bulunan Selimiye Camisi’ni Sultan II.Selim þehzadeliði sýrasýnda Konya Valisi iken, 1558’de yapýmýný baþlatmýþ, padiþah olduktan sonra da 1570 yýlýnda tamamlamýþtýr. Caminin Mimar Sinan tarafýndan yaptýrýldýðý sanýlmaktadýr. Cami 1685 ve 1816 yýllarýnda onarýlmýþ ve son onarýmýný Mimar Muzaffer (1881-1920) 1914 yýlýnda tamamlatmýþtýr.
Osmanlý klasik mimari üslubunda olan caminin planý Ýstanbul’daki eski Fatih Camisi’ne benzemektedir. Kesme taþtan yapýlan caminin kuzeyinde yuvarlak altý sütunlu ve yedi kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadýr. Bu sütunlar birbirlerine kýrmýzý ve beyaz taþtan kemerlerle baðlanmýþtýr. Ýbadet mekânýna üç kapýdan girilmektedir. Bunlardan ana giriþ kapýsý mermerden olup, mukarnas dolguludur. Bu giriþin üzerinde tarihsiz bir kitabe bulunmaktadýr. Sað taraftaki kapýda da “Camideki mümin sudaki balýk gibidir, ondan zevk alýr”, sol kapýda, “Camideki münafýk kafeste bunalan kuþ gibidir” anlamýnda sözler yazýlýdýr. Ýbadet mekâný iki kalýn paye üzerine oturmuþ oldukça yüksek merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Bu kubbe mihrap önünde yarým bir kubbe ile, yanlarda da üçer küçük kubbe ile desteklenmiþtir.
Ýbadet mekânýnýn giriþ kapýsý ekseninde bulunan mihrabý gök mavisi renkte mermerden mukarnaslý olarak yapýlmýþtýr. Minberi beyaz renkte mermerden olup, taþ iþçiliðinin güzel örnekleri arasýndadýr.
Caminin son cemaat yerinin sað ve solunda tek þerefeli iki minaresi bulunmaktadýr.