Aktekke (Mader-i Mevlana) Camisi By: ezelinur Date: 07 Haziran 2010, 19:15:53
Aktekke (Mader-i Mevlana) Camisi

Aktekke (Mader-i Mevlana) Camisi
Karaman il merkezinde bulunan Aktekke (Mader-i Mevlana) Camisi, kitabesinden öðrenildiðine göre Karamanoðullarý döneminde, 1370 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr.
Cami kesme taþtan kare planlý olarak yapýlmýþ, ibadet mekanýnýn üzeri merkezi bir kubbe ile örtülmüþtür. Caminin son cemaat yerinin önünde yan duvarlar ve iki mermer sütunun oluþturduðu üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadýr. Son cemaat yerinin üzeri üç ayrý kubbe ile örtülmüþtür. Giriþ kapýsýnýn saðýna ve soluna da iki mihrapcýk eklenmiþtir.
Caminin giriþ kapýsý mermer söveli ve iki renkli mermerden yuvarlak kemerlidir. Kemerin üst kýsmýna kabartma olarak bir Mevlevi sikkesi iþlenmiþtir. Burada mermer kemerin üzerinde, beþ satýrlý kitabesi bulunmaktadýr.
Ýbadet mekanýnýn üzerini örten kubbe pandantifli, tam ortada olmayan saða yönelik mihrabýn içerisi stalaktitli, minberi ise daha geç devirde yapýlmýþ olup, herhangi bir özellik taþýmamaktadýr. Ýbadet mekaný 17 pencere ile aydýnlatýlmýþtýr. Kubbede ve kubbe eteklerinde, pencere üzerlerinde bitkisel bezemeler bulunmaktadýr.
Caminin yanýndaki minare kare bir kaide üzerine taþtan, yuvarlak gövdeli ve tek kubbeli olarak yapýlmýþtýr. Ancak bu minare caminin bütünüyle uyuþmayacak biçimde yüksek tutulmuþtur.
Caminin sol tarafýndaki bir mekanda Mevlana’nýn torunlarýna ve yakýnlarýna ait 21 taþtan ve üzerleri sývalý sandukalar bulunmaktadýr. Burada Mevlana’nýn ilk eþi, Sultan Veled’in annesi Gevher Hatun, abisi Alaeddin Çelebi, Karaman Emiri Seyfeddin Süleyman ve Mevlana’nýn ebesi Hediye Sultan’a ait mezarlar ile diðer Mevlevi büyüklerinin sandukalarý bulunmaktadýr. Bu mezarlarýn sonunda ahþap çýtalarla kafes biçiminde ayrýlmýþ bölmedeki sanduka Mevlana’nýn annesi Mümine Hatun’a aittir.
Caminin karþýsýndaki alanda kesme taþtan yan yana yedi tane derviþ hücresi bulunmaktadýr. Konya Mevlana Müzesi’nde olduðu gibi bu camide de Cumhuriyetin ilk yýllarýna kadar medrese eðitimi yapýlýyordu. Bu hücreler de o döneme aittir. Ayrýca güney ve batý tarafýndaki mezarlýklarda da Karamanoðullarý dönemine ait mezar taþlarý bulunmaktadýr.