Camiler
Pages: 1
Molla Arap Camisi By: ezelinur Date: 06 Haziran 2010, 14:58:34
Molla Arap Camisi


Molla Arap Camisi

Ýzmir ili Tire ilçesinin 5 km. kuzeybatýsýnda, Yahþi Bey Ovasý’nda bulunan bu camiyi Sultan II. Beyazýt’ýn Molla Arap unvanlý Þeyhülislamý Zeynüddin Ali h.897 (1492) yýlýnda yaptýrmýþtýr. Caminin yanýnda bulunan medresesi, çarþýsý ve hamamýndan günümüze herhangi bir iz gelememiþtir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu camiden  “ …kargir bina ve kubbe-i Ranalarý serapa kurþunludur” diye söz etmiþtir.

Günümüzde harap bir halde bulunan bu caminin kalýntýlarýndan kare planlý, üzeri kubbeli olduðu ve medrese avlusuna açýldýðý anlaþýlmaktadýr. Moloz taþtan ve tuðladan yapýlmýþ olan caminin ibadet mekâný 7.15x715 m. ölçüsündedir. Üzerinin Türk üçgenleri ile taþýnan kasnaklý bir kubbe ile örtülü olduðu kalýntýlarýndan anlaþýlmaktadýr. Caminin önünde dört sütunun yuvarlak kemerlerle birbirine baðlandýðý üç kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadýr. Bu sütunlar günümüze gelememiþtir. Ýbadet mekâný ile ilgili olarak yeterli bilgi bulunmamaktadýr.

Son cemaat yerinin saðýnda bulunan minare kare kaideli olup, yuvarlak gövdeli ve tek þerefeli olduðu sanýlmaktadýr. Þerefe altý üç sýra stalaktitle bezenmiþtir.


radyobeyan