Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Gaflet karanliklarinda yol yordam bulunamaz By: sumeyye Date: 04 Haziran 2010, 13:31:57
Gaflet karanliklarinda yol yordam bulunamaz


Hazreti Mevlana mürþid kitap olan “Mesnevi”sinde þöyle bir hikaye anlatýr:

Bir eþek; “Hýzlý yürüyeyim” derken çamura düþse, kalkmak ve kurtulmak için uðraþýr durur Orada kalmak, oraya yerleþmek için düþtüðü yeri düzeltmeye kalkýþmazÇünkü oranýn yaþanacak bir yer olmadýðýný bilir

Senin duygun, eþeðin duygusundan daha mý aþaðý ki, gönlün, kötü huylar, günahlar, manevi arzular çamurundan sýçrayýp kalkmýyor? Günah iþlerken yorumlarda bulunuyor, kendini haklý çýkarmaya uðraþýyorsun da, gönlünü, seni alçaltan duygulardan çekip çýkarmak istemiyorsun

“Bu davranýþ benim için uygundur Ne yapayým, elimden bir þey gelmiyor  kerem sahibidir; acze düþmüþ kulunun suçuna bakmaz” diyorsun Halbuki Cenab-ý Hak iþlediðin günahlarý bilmekte ve vicdanýn seni suçlamaktadýr Ama sen kör sýrtlan gibi gurura kapýlýyor, suçlarýný görmüyorsun

Sýrtlan avlamak isteyenler; “Bu maðarada sýrtlan yoktur Dýþarda aramalýdýr” derler

Avcýlar bu sözü söylerler de maðaranýn aðzýný kapatýrlar Sýrtlan da; “Bunlarýn benden haberleri yoktur” der Yine sýrtlan der ki: “Bu düþman benim burada olduðumu bilseydi; “Bu sýrtlan nerede? diye nasýl seslenir?” (Mesnevi 2 cilt beyit:3355 vd )

Evet Gaflet karanlýklarýnda yol yordam bulunamaz

Adam gibi yaþamayý beceremiyoruz Çünkü Kur’an’dan ve Sünnet-i seniyyelerden uzaklaþtýk Kur’an hakikatleri ilgi alanýmýza bile girmiyor Bize verilen 24 saatin 1 saatini bile namaza veremeyiþimiz cevherimiz ile cürufumuzun oranýný ilan etmiyor mu? Daha önemli iþlerimiz mi var? Allah için yapmadýðýmýz þeyler için ötelerde “örümcek gibi að örmüþüm” mü diyeceðiz yoksa? Ýnsanýn cürufu nereye atýlýr?

Aþýk olunmasý gerekene aþýk olsak “Biliyorum, biliyorum ama yapamýyorum” diyebilir miyiz hiç? Allah ve Rasulü dururken nelere aþýk olmuþuz? Bir merkebin sevdiklerini mi seviyoruz yoksa? O bile bir yol bulamadýðýndan sýçrayýp duruyor Ya biz? Gönül tahtýmýza neleri oturtmuþuz?

Bu hayatý nasýl yaþamamýz gerektiði bize bildirilmiþken hakikatin safasýna niçin yol bulamýyoruz? Þeytana uþaklýktan bu kadar zevk mi alýr olduk?

Allah Teâlâ þöyle buyurmuþtur:

Al-i Ýmran, 31- “De ki, siz gerçekten Alla’ý seviyorsanýz bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarýnýzý baðýþlasýn Çünkü Allah çok esirgeyici ve baðýþlayýcýdýr”

Al-i Ýmran, 164- “Andolsun ki Allah, müminlere kendilerinden, onlara kendi âyetlerini okuyan, onlarý arýndýran ve onlara kitab ve hikmeti öðreten bir Peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuþtur Oysa onlar, daha önce apaçýk bir sapýklýk içindeydiler”

Haþr, 7- “Peygamber size ne verdiyse onu alýn Size neyi yasakladýysa ondan sakýnýn ve Allah’tan korkun Çünkü Allah’ýn azabý þiddetlidir”

Nisa, 80- “Kim peygambere itaat ederse Allah’a itaat etmiþ olur Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik”

Ahzab, 21- “Þaným hakký için muhakkak ki size Rasullulah’ta pek güzel bir örnek vardýr Allah’a ve son güne ümit besler olup da Allah’ý çok zikreden kimseler için”

A’raf, 158- “De ki; ey insanlar! Ben sizin hepinize Allah’ýn Rasulüyüm O Allah ki, göklerin ve yerin bütün mülkü O’nundur O’ndan baþka hiçbir ilâh yoktur Öldüren de, dirilten de O’dur Bundan dolayý gelin, Allah’a ve Rasulüne iman edin Allah’a ve Allah’ýn bütün kelâmlarýna iman etmiþ bulunan o ümmî peygambere, evet ona uyun ki, hidayete erebilesiniz”

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor:

“Kim bana uyarsa, o kimse bendendir Kim ki, benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden deðildir”

“Þüphesiz sözlerin en doðrusu Allah’ýn kitabýdýr Yollarýn (hidayet) en hayýrlýsý Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) yoludur Muhakkak ki (dini) iþlerin en kötüsü sonradan icat edilenidir Ve sonradan ortaya konulan ise bid’attýr Her bid’at da dalalettir Nitekim her dalalet ise cehennemliktir”

“Þüphesiz, Allah Teâlâ, sünnete yapýþarak onunla amel eden kulu cennete sokar”

“Kim, sünnetimi ihya ederse, beni ihya etmiþ olur Kim beni ihya ederse cennette benimle beraberdir”

“Sünnet ile (yapýlan) az bir amel, bid’at olarak yapýlan çok amelden hayýrlýdýr”

“Ümmetimin fesadý zamanýnda, benim sünnetime yapýþan (onunla amel eden) kimse için yüz þehid sevabý vardýr”

“Ýsrailoðullarý þüphesiz yetmiþ iki fýrkaya bölündüler Benim ümmetim de yetmiþ üç fýrkaya ayrýlýrlar Bunlarýn hepsi de cehennemdedir Ancak biri cehennemde deðildir

Ashab (radýyallahu anhüm) sordular:

-Ey Allah’ýn Rasulü! Bu fýrka kimlerdir?

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular:

-Onlar benim ve ashabýmýn bugün bulunduðumuz esas üzerine bulunanlardýr”



(Alinti)


radyobeyan