Camiler
Pages: 1
Giresun Fatih Camisi By: ezelinur Date: 04 Haziran 2010, 08:25:10
Fatih Camisi



Fatih Camii (Þebinkarahisar-Giresun)

Þebinkarahisar Fatih Camii, Osmanlý Ýmparatorluðu döneminden kalmadýr. Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli Savaþýný kazandýktan sonra Þebinkarahisar’a geldiðinde, bu geliþinin anýsý olarak bir cami yapýlmasýný emretmesi üzerine Fatih Camii yapýlmaya baþlanýlmýþ ve yapýmý 5 yýl sürmüþtür.

Ahþap olarak yapýlan cami tarihinde iki defa büyük yangýn görmüþ, birinci yangýndan sonra onarýlmýþ fakat 1886 tarihindeki ikinci yangýnda tamamen yanarak yok olma noktasýna gelmiþtir. Mutasarrýf Resih Paþa ve Defterdar Mahmut Nedim’in öncülüðünde 1888 tarihinde Þebinkarahisar halkýndan da yardým alýnarak þimdiki Fatih Camii yeniden yapýlmýþtýr.

Dikdörtgen planlý ibadet mekânýnýn üzeri altý kubbe ile örtülmüþ ve böylece Osmanlý mimarisindeki ulu cami plan tipi burada uygulanarak inþa edilmiþtir. Kitabeleri olmadýðýndan yandýktan sonra yeniden yapýlýþý ve banisi ile ilgili bilgiler karanlýkta kalmýþtýr… 1939 yýlýnda yaþanan büyük Erzincan depremi Þebinkarahisar’da da oldukça etkili olmuþ, caminin kubbeleri çökerek camide büyük hasar yaratmýþtýr. Dönemin Kaymakamý Mukadder Öztekin’in çabalarý ile 1950 yýlýnda onarýlmýþ ve kurulan Fatih Camii koruma ve Güzelleþtirme Derneði vasýtasýyla onarým ve ihtiyaçlarý karþýlanmaya baþlamýþtýr.

Þebinkarahisar’da yaþanan 1915 yýlýndaki Ermeni isyanýnda ve Rum isyanlarýnda tahrip edilen ve saldýrýlara maruz kalan caminin duvarlarýndaki mermi izlerini günümüzde de görmek mümkündür.

Tamamen kesme taþtan yapýlan Fatih Caminin ana mekâný içerden dört adet büyük taþ sütunlarla taþýnmaktadýr. Binanýn çatýsý içerden düz görünmesine raðmen dýþardan kubbeli olarak yapýlmýþtýr. Caminin giriþ kýsmý olan kuzey cephesinde iki tane son cemaat yeri mevcuttur. Birinci son cemaat yerinin üzeri iki, ikinci son cemaat yerinin üzeri üç küçük kubbeyle örtülüdür. Giriþ kýsmý üç büyük kemere ayrýlýp yapýlmýþtýr. Giriþ kýsmýnýn saðýnda kare planlý kaide üzerinde önce konik sonra çok köþeli bir gövdeye sahip tek þerefeli minareye ve geniþ bir avluya sahiptir. Avlunun üstü kurþunla kaplanmýþtýr. 2006 Yýlýnda da Vakýflar Bölge Müdürlüðü’nce restore edilerek üstü bakýrla kaplanmýþ ve temel güçlendirme çalýþmasý yapýlmýþtýr.

Þebinkarahisar Ýlçe merkezinde bulunan Fatih Camii, ilçenin en büyük camisidir.




radyobeyan