Tasavvuftan istifade By: rabia Date: 03 Haziran 2010, 15:12:32
Tasavvuf'tan Ýstifade
Büyüklerden birisi:
– Tasavvuf: Vakti en deðerli þeylere harcamakdýr, buyuruyor.
Gayet doðrudur, yukarýda bahsedilen çalýþmakdan murad, bilerek, akýllýca, vakti en deðerli þeylere hasretmektir.
Sâlik dört hususa büyük dikkat göstermelidir.
1. Evradlarýný büyük bir itina ile gönlü, Hakka vererek mürþidinin gösterdiði âdâb üzere yapmak.
2. Mürþid yahut kardeþ sohbetlerine devam etmek.
3. Zamanýn icabýna göre herkes kabiliyet ve liyakatý ölçüsünde, mü'minlere hatta bütün mahlûkata hizmet etmek.
4. Halimizi muhafazaya çalýþýp, dünya sevgisini nefye (yok etmeðe) nefsin arzularýna karþý muhalefete, ahlâkî durumumuzun inkiþâfýna, güzelleþmesine dikkatli olmak mecburiyetindeyiz.
Lüzumundan fazla, gâyesiz sebebsiz yorulmakdan ise itidal ve mahviyet üzere bilerek,zekice, en verimli çalýþma tarafýný tercih etmelidir.
Bu þekilde büyük bir ihlâs ve samimiyet üzere vazifelerimizi ifa edebilirsek Allah Teâlâ ve tekaddes hazretleri tevfikini refik eder.
Abdü'l-Kadir Geylânî -kuddise sirruh- buyurur:
– Ey oðul! Müridlik mertebesinde bulunduðun müddetçe kýsmetindeki rýzýklarý meþruluk eliyle al.Kazançlarýnýn helâl olup olmadýðýný þeriat hükümleri ile karþýlaþdýr.Helâl olduðu takdirde al. Hâs kiþiler ve sýddýklar mertebesine erdiðin zaman kýsmetlerini manevî emrin eliyle al. Rabbýna kavuþanlar ve yakýn olanlar derecesine ulaþdýðýn zaman ise, Allah teâlâ ve tekaddes hazretlerinin emriyle al.Bu mertebede kýsmetlerin sana doðru sevkedilir. Amir sana emreder, seni nehyeder, fiilde sende tecelli eder.
En büyük düþman olan, enâniyet(Benlik) ancak mürþide teslimiyetle, bertaraf olur.
Nice benlik sahibleri; mürþidlerine teslimiyetleri nisbetinde Cenâb-ý Hakkýn izni ile, iç âlemleri tasfiye ve tezkiye olmuþ, rahata ve huzura kavuþmuþlardýr.
Nice ibâdetleri çok olan sâlikler vardýr ki,teslimiyetsizlikleri ve o yapdýklarýna güvenmeleri dolayýsýyle maneviyatdan lâyýký vechile nasib alamamýþlar, iþi lâf gürültüsüne boðub, kalýb ve þekil âleminde kalmýþlardýr.Bu noksanlýklarý dolayýsýyle bir arpa boyu yol alamamýþlardýr.
Bu bakýmdan:
Eðer,sen senliðinle yani benlik ve tekebbür ile Hak yoluna girer isen kork,
Eðer sen benliðinden sýyrýlarak büyük bir yokluk ve tevazû üzere Hak yoluna ayak bastý isen korkma, buyurulmuþtur.
Bilhassa zamanýmýzdaki sâlikler, birinci kademeyi, yani Hak yolunda kendilerinden geçemedikleri için,deðil hakikati görmek bir kýsmý hizmet hususunda ne yapýlmasý icab ederse onun aksini yapýyorlar ve hizmet etdikleri þahsý çok üzüyorlar.
Sebebi ise anlayýþsýzlýklarý, teslimiyetsizlikleri.
Alýntý
radyobeyan