Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Seher disiplini By: rabia Date: 30 Mayýs 2010, 14:42:44
Seher Disiplini

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir hadîs-i þeriflerinde:

"Sizin hastalýðýnýzýn ve þifânýzýn ne olduðunu söyleyeyim mi? Hastalýðýnýz günahlar, ilâcýnýzýn da istiðfar olduðunu unutmayýnýz." buyurmuþlardýr.

Yüce Rabbimiz peygamber ve velîlerini insanlýðýn mutluluðu için göndermiþtir. Kýyamete kadar da yeryüzünde velî kullarýný, dostlarýný eksik etmeyecektir.

O velî kullar, kitab ve sünnet üzere dünyalarýný kuran, ömürlerini bu çizgide tamamlayan mutlu kiþilerdir. Ýslâm'ý öz benliðinde yaþayarak çevresine ýþýk tutan örnek insanlardýr. Çok muntazam hayatlarý vardýr. Ýntizam, disiplin onlarýn en belirgin vasýflarýdýr.

O velî kullar, alýp verdikleri her nefeste Allah'ý unutmama mücâdelesi içerisindedirler. Bunun için günlük hayatlarý son derece nizamlý ve saatlidir. Gece gündüz hayatlarý bir disiplin içerisinde ve devamlý Allah Teâlâ'yý zikir ve O'na istiðfar halinde akýp gider. Kendilerini her an Allah'ýn huzurunda bildikleri için kalben ve rûhen doyuma ulaþmýþ, imanlarý kalbde sebat bulmuþ ve çevresine rehber olmuþ yiðitlerdir. Kalb-i selîm sâhibi, kimseyi kýrmayan, kimseden incinmeyen, Allah'a ve yaratýklarýna dost olmuþ þefkat ve merhamet âbideleridir.

Muhterem Üstaz Mahmud Sâmi Ramazanoðlu kuddise sirruh hazretleri de son devrin yetiþtirdiði böyle büyükbir Allah dostudur. O büyük Allah dostu hayatý ve eserleriyle topluma ýþýk tutmuþ ve nice sâlih insanlar yetiþtirmiþtir. Sohbetlerinde insanlýðýn huzurunun Allah'a yakýnlaþmakla mümkün olacaðýný duyurmuþ ve sevenlerine Allah'ý çok zikretmelerini, seherlerde uyanýk olmalarýný tavsiye etmiþtir.

Seher vakti Allah'ýn sevgililerinin uyanýk bulunduðu ve Allah'a ibâdât ve taat üzere olduklarý lâhûtî bir zamandýr. Rahmet-i ilâhiyye'nin yeryüzü semâsýna kadar indirilip: "Yok mu derdine derman isteyen? Þifasýný vereyim. Yok mu sýkýntýlarýný gidermek isteyen sýkýntýlarýný gidereyim" diye nida edilen, rahmetin saçýldýðý ve kulun Rabbýsýna en yakýn olduðu anlardýr. Mânevî ikramlarýn yapýldýðý, ruhânî ziyafet sofralarýnýn açýldýðý ve Yâr ile buluþup kalbî alýþ-veriþlerle ilâhi ünsiyetin gerçekleþtiði bereketli vakitlerdir. Gözyaþlarýyla namaz, niyaz, istiðfar, tefekkür ve zikirle Yüce Rabbe en içten hislerle, samîmî, sýcak ilticâlar edilen demlerdir.

Muhterem Üstaz manevî evlâdlarýnýn üzerinde seher nurunu görmek isterdi. Onlarýn bir seher disiplini kazanmasý için gayret ederlerdi. Sýk sýk seherle ilgili âyet-i kerîmeler ve hadis-i þerifler okuyarak intibaha gelmelerine çalýþýrdý. Bu vakitlerin kýymetini bilmeyen gâfillerden olmayalým diyerek hatýrlatmalarda bulunurlardý. Seher vaktinde yapýlan derslerin farkýný belirtmek için þöyle söylediklerini; yetiþtirdiði güzel insanlardan, merhum Fatihli Hüseyin Coþkun amcadan sýk sýk dinlerdik.

"Seher vakti öyle bir vakittir ki, bir kývýlcým kalbe gelir ve bütün letâifleri harekete geçirir, çalýþtýrýr. O vakitte evradlarýýný ifa edenlerinzikirden aldýklarý tat ve gönül zevki tarif edilemez. Ýnsan seher vaktinin dýþýnda 24 saat seccâdesinden kalkmasa, devamlý Allah'ý zikretse yine de seherde aldýðý feyzin tadýný alamaz." buyururlardý. Kendisi devamla: "Seher vaktinde Allah'ý zikredenlerin evlerinin üstlerinden bir nur semâya doðru yükselir. Bu, kalb gözü açýk olanlar tarafýndan görülür. Hangi apartmandan bu nur yükseliyorsa mutlaka orada Allah'ý zikreden, ibadet ve taatla, duâ ve niyazda bulunan veya Kur'an okuyan bir kimse vardýr. Bizler de ehl-i gaflet deðil ehl-i nur olalým. Seherlerde uyanýk olmaya çalýþalým. Allah'ýn sevgililerinden olalým." derdi.

Seher vakti uyanýk bulunma konusu bütün Allah dostlarýnýn eðitiminde dikkat çekilen hususlardandýr. O lâhûtî vakit insanoðlunun bedenen dinlenip zinde olduðu kâinatýn bir sessizliðe bürünüp  kalbin Allah Teâlâ'ya yakýnlýðýnýdaha kolay hissedebildiði, kalb ve zihnin birlikte ayný hedefe yönelebildiði tatlý anlardýr. Ýnsanýn kendini rûhen zenginleþtirebildiði ve fikrini derinleþtirebildiði kalben ve ruhen Allah'ýn nuruyla dolabildiði dolum anlarýdýr.

Muhterem Üstaz sevenlerini seherde uyumaktan ikaz için "Miþkatü'l-Envar" adlý kitabdan þu þiiri nakletmiþlerdir:

Ýþittim bir gece bir hoþ hâmâme
Olup candan Hudâ zikrine kaim
Uyurdum beni uykudan uyardý.
Dedi olma sakýn bu demde nâim
Revâ olmaz ki nâim ola insan
Durup zikrede Mevlâsýný behâyim
Behâim zikrederken Hâlýk'ýný
Ulu'l-elbâb'a nevm olmaz mülâyim.

Muhterem Üstaz Mahmud Sâmi Ramazanoðlu (k.s.) hazretlerinin âhirete intikallerinin onsekizinci sene-i devriyesinde ruhâniyetlerinin devamlý üzerimizde olmasýna ve bir fâtiha üç ihlâs ile ruhlarýnýn þâd olmasýna vesile olmasýný Yüce Rabbimizden niyaz ederiz. Amin...

Alýntý


radyobeyan