Hizmet By: rabia Date: 29 Mayýs 2010, 16:37:37
Hizmet
Allahü Teâlâ ve Tekaddes hazretleri, mü'minlerin, aþaðýdaki ayeti kerimede sýfatlarýný bildirmiþtir:
1. Gerçekden Allah'ýn emrine boyun eðen bütün erkekler ve kadýnlar,
2. (Gereði üzere Allah'ý ve peygamberini tasdik eden) mü'min erkekler ve mü'min kadýnlar,
3. Ýbadete devam eden erkekler ve kadýnlar,
4. (Ýþ ve sözlerinde) sâdýk erkekler ve sâdýk kadýnlar,
5. Sabreden erkekler ve sabreden kadýnlar,
6. Mütevazi erkekler ve mütevazi kadýnlar,
7. Sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadýnlar,
8. Oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadýnlar,
9. Irzlarýný koruyan erkekler ve kadýnlar,
10. Allah'ý çok zikreden erkekler ve kadýnlar (var ya) Allah bunlara bir maðfiret ve büyük bir mükâfat hazýrlamýþdýr. (Ahzab 35)
Her þeyde bilgi ve irfan sahibi olmak icab ettiði gibi gâfilâne ve saðlam niyetle yapýlamýyan hizmetlerden de layýký vechile kemalli bir netice alýnamaz.
Hizmet sýrf Allah rýzasý için yapýlmalýdýr. Niyet halis olmazsa sabun köpüðü üzerine yapýlan binaya benzer. Bir türlü temel tutmaz.
Hizmet edilen þahýs (þayed hizmete layýksa) hizmetkârýn, Allah'a karþý olan kulluðundaki, ihlâs, niyet ve samimiyetine nazar eder. Bunda noksanlýðýný görürse himmetini keser.
Ýhlâssýz bir hizmete karþý, mürþid ne yapabilir. Ýsterse hizmet eden kiþi, bütün malýný, canýný feda etse, gene bir netice alamaz.
Hizmet eden, ne kadar ihlâslý olursa olsun, yukarýdaki ayeti kerimedeki güzel sýfatlarla kendini tezyin etmelidir. Yok, ben hizmet ediyorum, deyerek, kendisini hiç bir þeyle vazifeli mükellef görmezse, bu da noksanlýk olur.
Aklý selim sahibi olan hem hizmetine devam eder, hem de bahsi geçen bu on güzel sýfatla süslenmeðe gayretli olur. Bununla beraber gene de hizmet sevabýný alýr.
Ýmam Þafiî kuddise sirruh buyurur:
- Hizmet edene hizmet edilir. (Tabâkatu'l-Kübrâ)
Hizmet eden kiþi, hizmetine devam ettiði müddetçe mânen de terakki etmelidir. Gönlünü Rabbýna layýký veçhile verib, ihlâs, edeb, ve tevazu üzere kulluk vazifesini kemaliyle yapmaða gayretli olmalýdýr.
Yoksa, maneviyata ve usûle uymayan, hizmet ehli, rûhen inkiþaf ve terakki edemezse yapdýðý, hizmetler hep tersine tahakkuk eder. Böyle olunca yapýlmasý icab edeni yapmaz, yapýlmamasý icab edeni yapar, çünkü firâset sahibi olamamýþdýr. Ýþ böyle cereyan edince de, böyle bir hizmetden semere alýnmaz ve huyu da güzelleþemez, her yapdýðý iþ tersine olur. Çünkü niyeti zayýf olduðu için (her ne kadar kendisini kusursuz görse de) Cenâb-ý Hakk celle ve alâ hazretlerinin nusretinden mahrum kalýr.
Hoca Ubeydullah Ahrâr hazretlerinin hizmet hakkýnda pek kýymetli nasihatlarý þöyle ki:
- Hacegân tarikatýnda vaktin icabý ne ise ona göre davranýlýr. Zikir ve murakabe, ancak müslümanlara hizmet edecek bir mevzu olmadýðý zaman tatbik edilebilir. Gönül almaða vesile olacak bir hizmet, zikir ve murakabeden önce gelir. Bazýlarý zanneder ki, nafile ibadetlerle uðraþmak hizmetten üsdündür. Halbuki gönül feyzi, hizmet mahsulüdür. Hoca Bahâeddin Nakþibend ve baðlýlarý, eðer kimsenin hizmetini kabul etmemiþlerse bu, hizmet ve tevazuu tercih etmelerindendir. Ýhsan ediciyi sevmek zaruridir ve muhabbet mikdarýnca alâka dahi tabiidir. Bu yolun sâlikleri kendilerini halkýn menfaatine vermiþler ve mukabilinde hiç bir þey beklememeði þiâr edinmiþlerdir.
Devam ediyorlar:
- Ben bu yolu tasavvuf kitablarýndan deðil, halka hizmetle elde ettim. Herkesi bir yoldan götürdüler hayýr umduðum herkese hizmet ederim.
Ali Seyyidî kuddise sirruh buyurur:
- "Her kim dilerse ki: Alemlerin Rabbý olan Allahü Teâlâ onu koruya. Her türlü âfetten kendisini esirgeye. Onun veli kullarýna hizmette bulunsun... ama sâdakatle"
Alýntý
radyobeyan