Babasultan Camisi By: ezelinur Date: 27 Mayýs 2010, 13:40:09
Babasultan Camisi
Babasultan Camisi
Bursa Kestel Babasultan Köyü’ndeki Babasultan Camisi, Geyikli Baba Camisi ismi ile de tanýnmaktadýr. Caminin yanýnda ayrýca türbe ve hamam da bulunmaktadýr. Osmanlý kaynaklarýna göre bu cami ve türbenin banisi Orhan Gazi’dir (1324-1362). Aþýkpaþazade tarihi Orhan Gazi’nin Geyikli Baba ismi ile tanýnan bir derviþin üzerine kubbe, yanýna tekke ve bir de mescit yaptýrdýðýný yazmaktadýr. XVI.yüzyýl Osmanlý tarihçilerinden Neþrî de Orhan Gazi’nin bu derviþ öldükten sonra türbe, dergâh ve bir de cami yaptýrdýðýný belirtmektedir. Vakýflar Genel Müdürlüðü’ndeki bir vakýf kaydý Geyikli Baba’nýn Bursa’nýn fethi sýrasýnda Ýnegöl’de Keþiþ Daðý (Uludað) yöresine yerleþtiðini belirtmektedir. Asýl ismi bilinmeyen bu derviþ, Baba Ýlyas’ýn müritlerinden olup, Osman Gazi’nin yakýn dostluðunu kazanmýþ ve bu arada da Orhan Gazi ile de tanýþmýþtýr.
Baba Sultan Camisi, iki ayrý mekandan yapýlmýþ olup, bunlardan batýdaki bölüm XIX.yüzyýlýn sonlarýna aittir. Cami ve türbe Vakýflar Genel Müdürlüðü’nce 1958’de Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumu tarafýndan da 1963-1964 yýllarýnda onarýlmýþtýr.
Caminin doðudaki bölümü kuzey-güney doðrultusunda dikdörtgen planlýdýr. Kuzeyindeki son cemaat yeri iki yuvarlak kemerle üç bölüme ayrýlmýþ ve bunlarýn üzeri aynalý tonozlarla örtülmüþtür. Ýbadet mekaný kare planlý olup, üzeri Türk üçgenlerinin taþýdýðý bir kubbe ile örtülmüþtür. Güney duvarýnýn ortasýnda yarým yuvarlak mihrap ve ona simetrik iki altlýk ve iki üstlük pencere bulunmaktadýr. Ayrýca doðu duvarýnýn güneyinde biri altlýk ve biri üstlük olmak üzere birer; kuzeyinde de türbeye açýlan bir pencere bulunmaktadýr. Bu bölüm 4.74 m. geniþliðindeki yarým yuvarlak bir kemerle batý mekanýna baðlanmýþtýr. Batý bölümünün kuzey duvarýnda yuvarlak kemerli giriþ kapýsý, güney duvarý ekseninde de yarým yuvarlak mihrap niþi bulunmaktadýr. Burasý da güney ve kuzeyinde iki, batýsýnda da dört pencere ile aydýnlatýlmýþtýr. Doðu mekaný ile türbe arasýna minare yerleþtirilmiþtir. Bu minare silindirik gövdeli ve tek þerefelidir.
Cami tuðla ve taþtan yapýlmýþ olup, iki sýra tuðla ve bir sýra taþ dizisi peþ peþe kullanýlmýþtýr. Ayrýca kapý ve pencerelerin kemerleri de tuðladandýr. Yapýnýn üzeri kýrma bir çatý ile örtülmüþtür.