Kendimizi ve ehlimizi cehennemden korumak By: rabia Date: 27 Mayýs 2010, 02:09:56
Kendimizi ve Ehlimizi Cehennemden Korumak
Göz açýp kapayýncaya kadar geçen hayat macerasýnýn sorumluluklarý bir hayli fazla.
Doðum, geliþme, eðitim, irfana ulaþma, geçim sýkýntýlarý, sosyo kültürel açmazlar, hakimiyet sorunlarý, ev bark alma, hastalýk ve diðer sürprizler. Hayatýn devam edip giden telaþesi içinde unutulmamasý gereken çok önemli bir hakikat var: Kendimizi ve ehlimizi cehennemden korumak.
“Ey iman edenler! Kendinizi, ehlinizi ateþten koruyunuz! O ateþ ki: Çýralarý insanlarla taþlardýr. O cehennem ateþine memur kaba, çetin melekler vardýr ki Allah’ýn emirlerine katiyyen aykýrý hareket etmezler; ne emir almýþlarsa onu yaparlar!” (Tahrim, 6)
Bütün varlýklar kendilerini kuþatan ahenk içinde varlýklarýný sürdürüp gider. Kainat ezel-ebed mutlak kader örgüsünü nakýþ nakýþ iþleyip durur. Ýnsan dýþýndaki varlýklarý içine alan evrensel kodlarýn çok derin manalarý var, o þifrelerde eþyanýn sýrlarý gizli. Ýnsana gelince hürriyetin büyüleyici güzelliði parlayýp durmakta, kiþiye olaðan üstü dünyalarýn kapýlarýný aralamaktadýr. Ýnsanýn sahip olduðu bu hürriyet: Onun Yaratýcý yanýndaki ulvi ve müstesna mertebesini göstermektedir. Çoðu insan buradaki hürriyeti kayýtsýz ve mutlak bir serbestlik olarak algýlamakta, hududsuz özgürlük yalanlarýnýn büyüsüne kapýlýp gitmektedir.
Mutlak hürriyet, ancak Allah’ýndýr!
Allah imtihan olunan deðil yarattýklarýný imtihan edendir.
Allah’ýn insana bahþettiði hürriyet onu, Allah’ýn emir ve yasaklarý dýþýna çýkarmak, kendisine azgýnlýk sermayesi olmak için verilmemiþtir. Hürriyetin insana bahþedilmiþ olmasý varlýk gökkuþaklarýnda salýnmasý içindir. Ýþ yapabilme arzusu, aþk, umudun çiçeklendiði özgürlük dünyasý, ruha diri olma fýrsatýný vermekte varlýk neþesinden tatdýrmaktadýr.
Þekil alan maddenin deðeri artar. Ham, kaba öylece duran eþya mâhir ellerde kanun ve prensiplerle formatlandýðýnda fevkâlade kýymete ulaþmakta, bazen ona paha bile biçilememektedir. Kanunlarýn kýymeti iþte buradan gelir. Toplum ve bireyler için konulan emir ve yasaklarýn hakikati bir an önce bulunursa insan gereksiz zahmetlere düþmekten kurtulur.
Kur’ân-ý Kerim’de “Ýnsan, baþý boþ býrakýldýðýný mý sanýyor” buyurulur. Ýnsan yeryüzüne atýlmýþ bir varlýk deðildir.
Yüzlerce yýldýr Sultanlýkla idare edilen Anadolu’da dini hakikatleri anlayýp anlatmada þimdi büyük zorluklar meydana geldi. Köklerimizde bulunan ilâhi neþenin simgeleri bu günün dünyasý için pekte anlamlý olmamakta, çetin sorunlarý peþi sýra getirmektedir. Özgürlük de bunlardan biri. Modern zamanlarýn insanlarý hesaplarýndaki tek rakamýn deðiþmesinin ne manaya geldiðini bilmekte, ama dini söylemdeki kulluk ifadesini doðru anlamamaktadýr.
Hak ve hakikat için diri, duru gönül þart!
Aklýn sürprizlerle varlýk savaþý verdiði günümüzde ebedi yaþamadýðýmýzý anlamamýz icab ediyor. Klonlanan varlýklar olabilir ama biz bilip anlýyoruz ki hayatýmýz biriciktir. Kur’ân hakikatlerini günümüz dünyasýnýn verileriyle deðerlendirirken telaþeden uzak olmalý, yersiz kaygýlardan da kurtulmalýyýz.
Alýntý
radyobeyan