Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Cimrilik By: rabia Date: 26 Mayýs 2010, 15:41:23
Cimrilik

Allah Teâlâ (c.c.) buyurur;

“Onlar ki, harcadýklarý zaman israf etmezler, sýkýlýk da (cimrilik de) yapmazlar ve harcamalar bu ikisi arasý ortalama olur.” (Furkan sûresi, 6)

“Hayýr (Allah onu azabdan kurtarmaz. Çünkü o cehennem alevli bir ateþdir. Bir de (mal para) biriktirip depoya, kasaya yýðaný.”(Mearic sûresi/15-18)

Sehâvet, merhamet ahlâkî sýfatlarýn en yücesi olduðu gibi cimrilik de en kötü sýfatlardandýr. Kibir ile cimrilik her kötülüðün anasýdýr.

Resûl-i Ekrem efendimiz buyurdular. Ihyâ u ulûmiddîn’den:

– “Bazýlarý cimri, zalimden ehven ve daha mâzurdur der. Cimrilikden daha büyük zulüm olur mu? Allah Teâlâ kendi izzet ve celâline yemin ederek: Bahilleri, yani cimrilik edenleri, þahihleri, yani kendinden de esirgeyen cimrileri, cennete koymýyacaðýný bildirmiþtir.

Yahyâ bin Muaz kuddise sirruh buyurur:

– Kötü kimseler olsalar bile, cömerdler için herkesin kalbinde bir sevgi vardýr. Ýyi olsalar bile, cimrilere karþý herkesin kalbinde yalnýz nefret vardýr.

Yahya bin Zekeriyya kuddise sirruh Ýblis’le karþýlaþdý ve en çok kimi sevdiðini, en çok kime buðz ettiðini sordu. Ýblis:

– En çok sevdiðim cimriler, en çok kýzdýðým -fâsýk da olsalar- cömerdlerdir. Zira cimrinin, cimriliði benim için kâfidir. Fakat fâsýk da olsa, cömerd olunca Allah Teâlâ’nýn onu baðýþlayacaðýndan korkarým” dedi.

Ýbni Abbas radýyallahu anh’den. Diyor ki:

– “Allah Tealâ Adn cennetini yarattýðý zaman, cennete “süslen” diye emretti. Cennet süslendi. Irmaklarýný akýt, buyurdu. Selsebil, kâfûr ve tesnim gözelerini akýtdý. Bunlardan Cennetde þarab, bal ve süt ýrmaklarý meydana geldi. Sonra “mobilya, mefruþat, zînet, ipek eþyalarýn ile hûrilerini çýkar” buyurdu. Sonra Cennete bakarak konuþ buyurdu. Cenneti Adn: “Ne seadet bana gireceklere” dedi. Allah Teâlâ izzetim hakký için cimrileri sana sokmam” buyurdu.

– Bütün kötü huylar içinde mümine en yakýþmayan hangisidir?

Cevaben buyurdular ki:

– Cimrilik.

Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular:

– Üç þey kurtarýcý, üç þey helâk edicidir. Kurtarýcý olan üç þey. Soðukda iyi abdest almak, cemaatle namaz kýlmak için camiye çok gitmek, bir namazý kýldýktan sonra gelecek namazý gözetmek. Helâke sebeb olan üç þey ise çok bahil olub, zekât ve uþr vermemek nefsin arzularýna uymak ve ucb etmek, kendini beðenmekdir.

Riyâdü’n-nâsihîn’den;

Allah’ýn kullarý daima imtihan halindeler.

Abdülkâdir Geylânî kuddise sirruh buyurur:

Sûfî, aslâ bahil-cimri olmaz. Zirâ cimrilik yapacak bir þeyi kalmamýþdýr. O Allah sevgisinden, Allah dostluðundan ve Allah ile olan ünsiyetden gayrý her þeyi terketmiþ, kalbinden atmýþdýr. O sahip bulunduðu mal, mülk ve servetin zâhiren sâhibidir. Kalbinde ise onlara asla yer yokdur. O kazandýðý dünyalýklarý da kendisi için deðil, baþkalarý için alýr. Baþkalarýný faydalandýrmak için alýr. Zirâ kendi kalbi Allah’ýn gayrý bütün varlýklardan, bütün sûret ve þekillerden, temizlenmiþ, arýnmýþtýr. Diðer tarafdan, malûmdur ki ancak malý bulunup kalbinde mal sevgisi olanlar cimri olurlar.

Hayatla sevinmez, ölümle kederlenmez. Onun ölümü, izzet ve celâl sâhibi Rabbýnýn ona gazâblanmasý, hayatý da ondan râzý ve hoþnud olmasýdýr. Ýnsanlar arasýnda bulunduðu zamanlar ürkekdir. Halvetde ise Allah ile ünsiyet halindedir. Onun yiyeceði aziz ve celil olan Rabbýnýn zikridir. Ýçeceði de O’nunla ünsiyet þarabýdýr.

Hiç þübhe yok ki bu mertebedeki bir sûfi, dünya metâý ile de ve dünyadaki mallarla cimri olmaz. Zira o Allah’ýn katýnda, bütün bu dünya nimetlerinden müstaðnidir. Bu dünya nimetlerinin hiç birine muhtaç deðildir. (Abdülkadir Geylani sohbetleri - Elli yedinci sohbet)

Alýntý

Ynt: Cimrilik By: Eslemnur Date: 26 Mayýs 2010, 16:16:12
"Mal ve þeref sevgisi, kalpte nifaký bitirir; týpký suyun sebzeleri bitirdiði gibi." dýyor efendimiz (s.a.v.) Rabbim bu sevgilerden uzak eylesin bizleri...

radyobeyan