Erteleme By: rabia Date: 26 Mayýs 2010, 15:26:55
Erteleme O “Bir Gün”, Bu Gün...
Ertelemek insana aldatýcý bir teselli verir. Ýnsan, hayatýnýn her döneminde yapmak istediði þeyleri ertelemenin kýsa ve geçici rahatlýðýný yaþar.
Son zamanlarda bir ifade tarzý geliþtirildi; “Ölmeden önce yapýlacak yüz þey.” “Veya ölmeden önce görülecek yerlerin, yenilecek yemeklerin, okunacak kitaplarýn, izlenecek filmlerin” vs. listeleri çýkartýlýyor. Ýnsan bunlarý yapmadýðý veya yapamadýðý zaman hayatýnda bir þeylerin eksik olduðu hissine kapýlýyor.
Evet ölmeden önce hayattan daha çok zevk (!) almak için yapýlacak yüz deðil yüzlerce þey olabilir. Ama bir de bu kýsa hayattan sonra gelecek ebedi hayat var. Acaba, o sonsuz hayat için de bir “olmazsa olmazlar” listesi oluþturulabilir mi?
Belki sýnýrlý olacak ama, hayat ötesi aleme bir manada yatýrým olabilecek, “ölmeden önce mutlaka yapýlmasý gerekenler” baþlýðý altýnda bir liste oluþturmaya çalýþtýk:
Bu listede ifade edilen konular ertelemeye, yarýna býrakmaya, bir gün yaparým düþüncesi ile yaklaþýlmaya gelmeyecek konular.
Hiç üþenmeden, bir hayat boyu, yaþýmýz, cinsimiz, mevkimiz, durumumuz ne olursa olsun yapmamýz gerken konulardan bir kaçýný liste halinde verelim. Bu liste duruma göre artabilir, önem sýrasý deðiþebilir;
- Tefekkürü ve tezekkürü hiç bir zaman erteleme!
- Günde mutlaka bir kaç sayfa da olsa Kur’an oku! Kur’anla alakaný zihinsel olsa da korumaya çalýþ! Gündeminden asla çýkarma!
- Namazýn önemli bir ayýrýcý özellik olduðunu unutma! “Namazsýz da müslümanlýk” olur hatasýna düþme! Namaz insana ayrýcalýk kazandýrýr. Namaz kýlmayý erteleme!
- Yolda yürürken, dolmuþta iken, araba sürerken veya bir yerde tek baþýna iken içinden Peygamber Efendimize salavat-ý þerife getir. Zaten zaman öyle ya da böyle geçiyor. Salavat-ý þerife Peygamber Efendimizle alakayý artýrýr. Fikrinde ne varsa zikrine de o gelir.
- Ayrým yapmadan insanlarý sevindirmek hayatýnýn en büyük gayesi olsun. Hangi imkana sahipsen onunla insanlarý sevindir. Tebessüm ederek, güzel söz söyleyerek.
- Eðer annen ve baban hayatta ise, onlarýn hayatta olmalarýný Allahýn sana bir lütfu olarak bil. Ve elinden geldiðince iyilik yap. Etrafýnda bulunan bütün yaþlýlara kendi anne ve baban gibi muamele et. Ve bir gün kendinin de yaþlanýp baþkalarýna muhtaç olacaðýný unutma.
- Ýnfak etmek için zengin olmayý bekleme. Zengin olmak infak etmenin þartý deðildir. Ýnsan elindeki imkan ile infak etme þuuru kadar infak eder.
- Ýmkanýn Hacca git. Bu ibadeti erteleme.
- Allah için gözyaþý dök. Kendi haline, müslümalarýn haline ibretle bak. Ben kurtuldum deme! Sürekli havf ve reca halinde ol.
- Yetimhane ziyareti, huzurevi ziyareti, kabir ziyareti, hapishane ziyareti insana þükür þuurunu kazandýrýr. Ve elindekilerin kýymetini bilmeyi öðretir. Elinden geldiðince bu yerleri ziyaret et. “Gönlü kýrýklar”dan kendini uzak görme.
Bu liste uzayýp gidebilir. Ama þu kýsacýk ömürde insanýn ebedi aleme götüreceði þeylerin olmasý lazým. Allah’ýn huzuruna eli boþ, gönlü boþ, zikri ve fikri boþ gitmekten daha acý ne olabilir!
Hiç bir zaman yaptýðýmýz ibadetlere güvenmeden sadecde O’nun rahmetini umarak ama bizden istenilen vazifeleri de azami dikkatle yaparak O’nun huzuruna varalým. “Bir gün yaparým” demeyelim. Ertelemeyelim. O “bir gün,” bu gün.
Alýntý
radyobeyan