Astronomi ve Uzay Teknolojileri
Pages: 1
Casus mekik enselendi By: armi Date: 25 Mayýs 2010, 15:53:48
Amatör gökbilimciler ABD'nin geçen ay fýrlattýðý insansýz uzay aracýnýn hep ayný bölgeler üzerinden geçtiðini tespit etti.

Amatör astronomlar, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin bir ay önce uzaya fýrlattýðý, görevi ve amacý açýklanmayan, küçük bir mekiðe benzeyen insansýz bir uzay aracýný izlemeyi baþardýklarýný ve aracýn çok güçlü yeni bir casus uydu olduðunu düþündüklerini bildirdiler.

New York Times gazetesinin haberine göre, çeþitli ülkelerden amatör gökbilimcilerin oluþturduðu bir grubun Kanadalý üyesi Ted Molczan, X-37B'nin her dört günde dünyanýn ayný bölgesi üzerinden geçtiðini, bunun da Amerikan görüntüleme uydularýnýn her zamanki davranýþý olduðuna iþaret etti.




Esrarengiz aracýn güzergahýnýn ABD ordusunun özellikle ilgilendiði Irak, Ýran, Pakistan, Afganistan ve Kuzey Kore gibi ülkelerin bulunduðu çeþitli bölgelerin üzeri olduðuna dikkat çeken amatör astronomlar, aracýn 408 km irtifada bulunduðu ve dünyanýn çevresini her 90 dakikada bir turladýðýný belirttiler.

Astronomlar, açýk bir gecede X-37B'nin gökyüzünde parlak bir yýldýz gibi göründüðünü söylediler.

Amerikan Savunma Bakanlýðý (Pentagon) yetkilileri, uzay aracýnýn yeni bir silah olmadýðý, ancak yerdeki askeri tesis ve kuvvetlere yardým ve destek amacýyla kullanýlacaðý yönünde ýsrarlý açýklamalar yapmýþlardý.

10 yýlý aþkýn bir süredir geliþtirilmekte olan X-37B (Yörünge Test Aracý) adlý robot uzay aracý, geçen ay Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden sorunsuz bir þekilde uzaya gönderilmiþti. Minyatür bir uzay mekiðine benzeyen 8,9 metre uzunluða ve 4,5 metre kanat geniþliðine sahip yörünge aracý ile ilgili açýklamada, bu aracýn yeni teknolojileri denemek için bir yörünge laboratuvarý olarak kullanýlacaðýndan baþka ayrýntý verilmemiþti.

Askeri yetkililer, X-37B'nin daha sonra Kaliforniya'daki Vandenberg hava üssüne ineceðini belirtirken, tarihini açýklamamýþlardý.

Pentagon'un uzay programlarýndan sorumlu bakan yardýmcýsý Gary Payton, X-37B'nin ne zaman dünyaya döneceðini "samimi olarak bilmediklerini" belirterek, uzay aracýnýn güneþ panelleri sayesinde yörüngede 9 aydan fazla kalabileceðini kaydetmiþti.

Uzmanlar, Pentagon'un bu robot uzay aracý için mutlaka askeri bir projesi olduðunu, yoksa hükümetin bunun için bu kadar para ve mali kaynak ayýrmayacaðýna iþaret ediyor.

Baþta bir NASA projesi olan, ancak 1999'da Hava Kuvvetlerine geçen X-37B, Boeing firmasý tarafýndan inþa edildi.

Esrarengiz uzay aracý yörüngeye oturduktan sonra güneþ panelleri ve lityum-iyon bataryalarýndan saðladýðý elektrikle çalýþmaya baþladý.

Hava Kuvvetleri, gelecek yýl ikinci bir X-37B fýrlatmayý planlýyor. Uzay mekiklerinin bu yýlýn sonunda emekliye ayrýlmasýndan önce üretilen yeni uzay aracý, þimdiye dek gizli tutulan bir proje olsa da Cape Canaveral'daki fýrlatmanýn ardýndan epey ses getirmiþti.

Uzmanlar, aslýnda bir NASA projesi olan X-37B'nin uzayda ne kadar kalacaðýnýn, görevinin ne olacaðýnýn ve ne amaçla tasarlandýðýnýn bilinmediðine iþaret ederken, çok sayýda ülkenin, özellikle Çin'in uzayýn askeri amaçlý keþfine soyunduklarý bir dönemde, bu uzay aracýnýn spekülasyon konusu olabileceðini belirtiyor.

Deneme uçuþunun baþarýlý olmasýnýn, yörüngeye yeniden kullanýlabilir ticari uzay gemilerinin gönderilmesi yönünde önemli bir gösterge olacaðýný ifade eden uzmanlar, 10 yýlý aþkýn süredir üzerinde çalýþýlan ve yüz milyonlarca dolar harcanan X-37B'nin uzaydan silah atabilecek bir tür insansýz savaþ uçaðý olarak da kullanýlabileceðini ileri sürmüþlerdi.

Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri, daha önceki açýklamalarýnda, uzaya insan göndermeksizin NASA'nýnki gibi bilimsel deneyleri yapacak ve küçük yükleri dünyaya getirecek bir uzay aracýna ihtiyaçlarý bulunduðunu belirtmiþlerdi.


radyobeyan