Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Dua Etmek By: rabia Date: 23 Mayýs 2010, 16:26:58
Dua Etmek

Sizi yaratan, akýl ve beden bahþeden, ruhunuza çeþitli zevkler yaþatan Allah’a yeterince yakýn mýsýnýz? O’na en son ne zaman dua ettiniz? Allah’a sadece zorluk anlarýnda mý dua ediyorsunuz, yoksa size olan yakýnlýðýný bilerek O’nu sürekli anýyor musunuz? Cevabýnýz ne olursa olsun yapmanýz gereken en doðru þey, “Andolsun, insaný Biz yarattýk ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduðunu biliriz. Biz ona þahdamarýndan daha yakýnýz.” (Kaf Suresi -16 ) ayeti gereði, Rabbimizin bize çok yakýn olduðunu ve “Sizin Allah’tan baþka veliniz ve yardýmcýnýz yoktur.” (Bakara Suresi -107) ayeti gereði de tek dostumuz ve yardýmcýmýzýn Allah olduðunu unutmamak olacaktýr. Allah bir baþka ayetinde ise, kullarýna olan yakýnlýðýný ve dua edenin duasýna icabet edeceðini þu þekilde bildirmiþtir:

Kullarým Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakýným. Bana dua ettiði zaman dua edenin duasýna cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çaðrýma cevap versinler ve bana iman etsinler. Umulur ki irþad (doðru yolu bulmuþ) olurlar. (Bakara Suresi – 186)

“Çaðýrmak, seslenmek, yardým istemek” anlamlarýna gelen dua, Yüce Rabbimizle aramýzda kurduðumuz önemli bir baðdýr. Dua ederek, gücü sýnýrsýz olan Allah’ýn karþýsýndaki aczimizi kabul etmiþ oluruz. “De ki: Duanýz olmasaydý Rabbim size deðer verir miydi?…” (Furkan Suresi – 77) ayetiyle, Allah katýnda deðer bulmamýza vesile olan dua ibadetinin önemini de anlamýþ oluruz.

Dua, çoðu insanýn olumsuz bir olay karþýsýnda elinden geleni yapýp, artýk yapacak bir þey kalmadýðýnda baþvurduðu son çaredir. “Gerçekten insan, Rabbine karþý nankördür.” (Adiyat Suresi -6) ayetinden de anlaþýldýðý gibi insanlarýn çoðu, duasýna icabet edip kendilerini zor durumdan kurtaran  “…Allah’ý, kadrinin hakkýný vererek takdir edemediler…” (En’am Suresi -91) Ýnsanlarýn bu nankör tavrý, bir Kuran ayetinde þöyle bildirilmiþtir:

Ýnsana bir zarar dokunduðunda, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararýný üstünden kaldýrdýðýmýz zaman ise, sanki kendisine dokunan zarara bizi hiç çaðýrmamýþ gibi döner-gider. Ýþte, ölçüyü taþýranlara yapmakta olduklarý böyle süslenmiþtir. (Yunus Suresi – 12)

Oysa insan, saðlýklý iken ve hayatýndaki her þey yolunda giderken de Allah’a dua etmeli ve bütün bunlar için þükretmelidir. Ýbadetlerin tümünde olduðu gibi duada da sabýrlý ve kararlý olmak, Kuran’a en uygun tavýr olur. “Sabýr ve namazla yardým dileyin. Bu þüphesiz, huþu duyanlarýn dýþýndakiler için aðýr bir yüktür.” (Bakara Suresi, 45) ayetinden de anlaþýldýðý gibi sabýr ve namazla yardým dilemek Allah’ýn bir emridir. Ancak Rabbimizin Enbiya Suresi 37. ayette bildirdiði üzere, insan aceleci olarak yaratýlmýþtýr. Her konuda hemen sonuca ulaþmak isteyen insan, dualarýnýn da anýnda kabul edilmesini ister. Duasý istediði yönde gerçekleþmediðinde ise dua etmekten vazgeçer. Bu nedenle sabýr ve kararlýlýkla dua etmek, huþu duyanlarýn dýþýndakilere aðýr gelir.

Oysa müminler dua ettiklerinde Allah’ýn kendilerini iþittiðini ve kesin olarak dualarýna icabet edeceðini bilirler. Olaylarýn tesadüfen deðil, Allah’ýn belirlediði kadere göre geliþtiðinin farkýndadýrlar. Bu nedenle dualarýnýn karþýlýksýz kalacaðý gibi samimiyetsiz bir ruh halinde olmazlar.

Rabbiniz dedi ki: “Bana dua edin, size icabet edeyim. (Mü’min Suresi – 60)

Allah, bir baþka ayetinde ise “… sýkýntý ve ihtiyaç içinde olana, kendisine dua ettiði zaman icabet eden…” (Neml Suresi, 62) sýfatýný hatýrlatmaktadýr. Bu da samimi dualarýn Allah katýnda karþýlýk göreceði anlamýna gelir.

Ýmam Rabbaninin bu konudaki sözleri ise þöyledir:

“Bir þeyi istemek, ona nâil olmak (onu elde etmek) demektir; Zirâ Allahû Teâlâ kabul etmeyeceði duayý kuluna ettirmez.” Ýmamý Rabbani

Unutmamak gerekir ki Allah, insanýn aklýndan geçirdiði dua mahiyetindeki tek bir düþünceyi dahi karþýlýksýz býrakmaz. Duaya icabet, duanýn aynen gerçekleþmesi anlamýna gelmez. “Ýnsan hayra dua ettiði gibi, þerre de dua eder, insan pek acelecidir.” (Ýsra Suresi, 11) ayetinden de anlaþýldýðý gibi kiþi, kendisine zararý dokunacak bir konuda dua edip, bunun hiç farkýnda olamayabilir. Allah duasýna istediði yönde icabet etmediði için, duasýnýn kabul olmadýðýný zanneden kiþi, büyük bir yanýlgý içindedir. Zira Allah merhametinden dolayý, kulunun hayrýna olacak þekilde duasýna icabet etmiþtir.

Duada istenilen þeyin geciktirilerek verilmesi, ya da istenilen yönde icabet edilmemesi Allah’ýn, kullarýnýn sabrýný ve tevekkülünü bir denemesi ve onlarý imani yönden olgunlaþtýrmasý anlamýna da gelebilir. (Allah en doðrusunu bilir)

Dua ile ilgili çok önemli bir konu daha vardýr. Sözlü duanýn yaný sýra, kiþinin fiili olarak da çaba göstermesi oldukça önemlidir. Örneðin üniversite sýnavýný kazanmak için dua etmekle beraber, fiili bir çaba olarak sýnav baþvurusu yaparak ve düzenli bir çalýþma ile sözlü duayý desteklemek gerekir. Allah her þeyi bir sebep sonuç iliþkisi ile yaratmýþtýr. “Rabbini görmedin mi, gölgeyi nasýl uzatývermiþtir? Eðer dilemiþ olsaydý onu durgun kýlardý. Sonra biz güneþi ona bir delil kýlmýþýzdýr.” (Furkan Suresi – 45) ayetinden de anlaþýldýðý gibi, Allah gölgeyi yaratmýþ ve güneþi de ona delil kýlmýþtýr. Sonuca ulaþmak için sebeplere uygun olarak gerekli tedbirleri almak, ancak bunlarý etkili kýlacak olanýn Allah olduðunu bilerek, sabýr ve tevekkülle sonucu Allah’tan beklemek en doðru tavýr olur.

Kainatý yoktan var eden Allah için, yaþayan milyarlarca kulunun duasýna icabet etmek çok kolaydýr. Yeter ki bizler, bütün gücün Allah’a ait olduðunu bilerek, her duamýza icabet eden Rabbimizin dilemesi dýþýnda hiçbir þeyin gerçekleþmeyeceðini ve bir þeyin olmasý için ona yalnýzca “Ol” demesinin yeterli olduðunu unutmayalým.

Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. (Tekvir Suresi -29)

Alýntý

Ynt: Dua Etmek By: akmina Date: 23 Mayýs 2010, 22:12:02
Bu güzel paylaþýmýn için teþekkürler.Ýnþallah dualarýn ALLAH katýnda kabul olur
Ynt: Dua Etmek By: rabia Date: 24 Mayýs 2010, 15:07:57
Esselamu aleykum sevgili akmina kardeþim;
Temiz aðýzdan ettiðiniz duanýz için Allah razý olsun.Bu aciz kulu sevindirdiniz.
Dua ile...


radyobeyan