Makale Dünyasý
Pages: 1
Bir dil bir millettir By: sumeyye Date: 19 Mayýs 2010, 15:38:34
Bir Dil Bir Millettir



Dil,bir milletin özüdür.Milletler dilleri var olduðu sürece milli benlik ve baðýmsýzlýklarýný korurlar.

Türkçeye sahip çýkmak Türkiye’ye sahip çýkmaktýr.Türkçenin geliþmesi demek ayný zamanda Türkiye’nin geliþmesi demektir.Çünkü ülkelerin kültürel geliþimi dillerinin geliþimi ile paraleldir.Var olan dilin korunmasý ülkedeki kültürün korunmasýný ve devam ettirilmesini saðlar.

Bugün toplumumuzda Türkçenin korunmasý baðlamýnda bir yozlaþma görülmektedir.Özellikle dilimize giren ve kendilerine geniþ bir yayýlým alaný bulan yabancý kelimeler Türkçemizde görülen bu yozlaþmanýn en büyük tetikçisi ve kanýtýdýr.

Günümüzde topluma para egemen olmuþtur.Bu paranýn kaynaðý ise dýþarýdýr.Dýþarý ile yapýlan ticaretlerde yabancý sözcükler dilimize geçmektedir.Bu yüzden dilimizde yabancý sözcük artmýþtýr.Bunun engellenebilmesi için ise tedbirler alýnmalýdýr.Dilimize teknoloji,dýþ basýn yada sanayi ürünlerinin etkisiyle giren yabancý sözcükler zorunluluk dýþýnda yer verilmemelidir.

Türkçenin geliþmesi ayný zamanda düþünce üretkenliðinin de geliþmesi demektir.Türkçenin geliþmesi bir þekilde engellenecek olursa düþünce üretkenliði de engellenmiþ olur.Düþünce anlamýnda geliþemeyen ve üretkenlik gösteremeyen toplum çaðdan geride kalýr. Bu yüzden Türkçenin geliþmesine çok önem verilmeli ve titizlikle üzerinde durulmalýdýr.

Genç beyinler yani toplumumuzda var olan gençler toprak gibidir.Bugün onlara ne ekersen yarýn onu biçersin.Belli bir zaman içerisinde Türkçe ve buna baðlý olarak kültürümüz o kadar geriledi ki þimdi gençlerimiz Amerikan kültürünün etkisi altýnda.Ne acýdýr ki levis pantolon ya da nike ayakkabýsý olmayan kendini basit zannediyor.Okullarda kiþiler artýk markalara göre sýnýflandýrýlýyor.Bu yüzden Türkçemizin okullarda düzgün bir þekilde kullanýlmasý ve korunmasý gerekmektedir.Okullarda okutulan kitaplarda Türkçeyi düzgün ve etkili kullanan çaðdaþ yazarlarýn metinlerine daha çok yer verilmelidir.

Toplum eðitim kurumlarý yerine kitle iletiþim araçlarý ile yönlendiriliyor.Bu anlamda medya büyük yer kaplýyor.Medyada yeterli denetim yapýlmamasýndan Türkçe zarara uðramaktadýr ve bu zarardan dolayý hayata karþý duyarlý insanlarýn kalbi,belleði ve düþünceleri örselenmektedir.Medya üzerinde denetimin arttýrýlmasý,yapýlan yayýnlarda ya da yazýlý medya araçlarýnda Türkçemizin düzgün kullanýlmasýna dair denetimin arttýrýlmasý gerekmektedir.

Türkçenin korunmasý için öncelikle sözcüklerin düzgün kullanýlmasý gerekmektedir.Bu yüzden aydýn kesime Türkçenin korunmasýnda büyük önem düþmektedir.Yazarlar,sanatçýlar yahut gazeteciler Türkçeyi düzgün kullanmalý yozlaþtýrmanýn yada geriletmenin aksine topluma örnek olarak geliþtirmelidirler.Bu tarzda yazýlar yazýlmalý,yayýnlar yapýlmalýdýr.Toplumumuzda Türkçemizin düzgün bir þekilde kullanýlýp geliþtirme duygusu uyandýrýlmalýdýr.

Yurt dýþýnda yaþayan çocuklarýn dillerinin kullanýmýný iyi bilmelidirler.Bulunduklarý toplumun etkisiyle Türkçe yozlaþmamalý bunun tam tersine daha büyük bir özenle korunup geliþtirilmeye çalýþýlmalýdýr.

Türkçenin korunmasý konusunda bireysel ve toplumsal duyarlýlýk çok önemlidir.Bu konuda herkese görev düþmektedir.Asýl sorumluluk ise eðitim kurumlarýna,sözlü yahut görüntülü kitle iletiþim araçlarýna yazarlara aydýn kesime düþmektedir.

Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayý Türkçemizin korunmasý ve geliþtirilmesi çok önemlidir.Türkçe toplumumuzun var olma sebeplerindendir.Atatürk’ün de dediði gibi ”Türk dili,Türk toplumunun kalbidir,beynidir.”Þunu hiç bir zaman unutmayalým ki;

Dilini kaybeden ülkesini de kaybeder…


ERSÝN ALAKUÞ

radyobeyan