Orucun Hikmetleri By: neslinur Date: 19 Mayýs 2010, 02:34:19
ORUCUN HÝKMETLERÝ
Muhterem Müslümanlar!
Ýslâm’ýn temel esaslarýndan birisi de, Ramazan ayýnda oruç tutmaktýr. Oruç, erginlik çaðýna ermiþ bulunan akýllý her Müslüman’a farz olan bir ibadettir. Yüce Kitabýmýz Kur’an-ý Kerim’de: “Ey iman edenler! Sakýnasýnýz diye sizden öncekilere farz kýlýndýðý gibi oruç, size de farz kýlýndý”[1] buyurulmaktadýr.
Aziz Mü’minler!
Orucun farz kýlýnmasýnda, insanî, ahlâkî, içtimaî, ruhî ve sýhhî pek çok hikmeti vardýr. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Oruç, kötülüklere ve cehenneme karþý bir kalkan ve bir siperdir”[2] buyurmuþtur.
Ýnsan, oruç sayesinde, nefsine ve nefsinin kötü arzularýna hakim olma iradesini güçlendirir. Böylece kötü istek ve arzulardan uzak durmasý, günah iþlemekten sakýnmasý daha kolay olur. Peygamberimiz (s.a.v.) “Oruçlu bir kimse yalan konuþmayý ve yalancýlýkla iþ yapmayý terk etmedikçe Allah, o kiþinin aç ve susuz kalmasýna bir deðer vermez”[3] buyurmuþtur.
Muhterem Müslümanlar!
Oruç, nefsi terbiye eder ve iradeyi güçlendirir. Bu sayede, insan daha sabýrlý ve tahammüllü olur. Peygamber Efendimiz, bir Hadis-i Þeriflerinde, “Her þeyin bir zekâtý vardýr. Vücudun zekâtý da oruç tutmaktýr. Oruç, sabrýn yarýsýdýr[4] buyurmuþlardýr.
Oruç, saðlýk açýsýndan da önemlidir. Çok yemek vücudu yormakta ve bir çok hastalýklara sebep olmaktadýr. Bu bakýmdan doktorlar, hastalarýn çoðuna perhiz tavsiye etmektedirler. Oruç ise, vücudu ve özellikle sindirim sistemini büyük ölçüde dinlendirmektedir. Nitekim bir hadiste,“Oruç tutunuz ki sýhhat bulasýnýz”[5] buyurulmuþ ve orucun insana ne kadar faydalý olduðu
ortaya konulmuþtur. Týp ilerledikçe, orucun vücut için ne kadar yararlý olduðu daha iyi anlaþýlacaktýr.
Aziz Müslümanlar!
Oruç; kalpte incelik, vicdanda duyarlýlýk meydana getirir. Bu sayede fakirlerin, yoksullarýn hallerini düþünerek insanda yardýmlaþma hissini uyandýrýr. Böylelikle Müslümanlar arasýnda sosyal dengenin korunmasýna yardým eder. Kin, nefret ve bencillik gibi duygulardan insaný uzaklaþtýrýr; huzurlu ve mutlu bir toplumun oluþmasýna vesile olur.
Orucun farz olmasýndaki hikmetler, insanlara ve cemiyetlere saðladýðý yararlar göz önüne alýndýðýnda, bu ibadetin, Ýnsanlara Allah’ýn büyük bir ihsaný olduðu görülür. Bunun için, meþru bir mazeret olmadýkça, mutlaka oruçlarýmýzý tutmalýyýz. Hutbemi bir Hadis-i Þerifle bitiriyorum: “Meþrû bir mazeret ve hastalýk olmadan Ramazanda tutulmayan bir gün orucun yerine, baþka günlerde uzun süre tutulan oruçlar denk olmaz.”[6]
[1] Bakara,2/183.
[2] Fethul Kebir 2/206.
[3] Riyazu’s-Salihin 2/502.
[4] Ýbn Mâce, Sýyâm, 44.
[5] Fethul Kebir 2/194.
[6] Ebû Dâvûd, Savm,38.
Ynt: Orucun Hikmetleri By: Sevgi. Date: 13 Ekim 2017, 04:26:23
Oruç tutmak islamýn þartlarýndandýr. Mevlam bizlere orucunu hakkýyla tutanlardan eylesin inþaAllah.
Ynt: Orucun Hikmetleri By: Bilal2009 Date: 13 Ekim 2017, 19:05:18
Rabbim bizleri dosdoðru bir þekilde oruç tutanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun.
radyobeyan