Sizden Gelenler( Aile Hayatý )
Pages: 1
Evde sevgi diliyle konusmak By: sumeyye Date: 18 Mayýs 2010, 16:59:00
EVDE SEVGÝ DÝLÝYLE KONUÞMAK   


 

Ailenizle Kuran Ahlakýna Göre Konuþun

Konuþmak, insanlar arasýndaki iletiþimi, muhabbeti ve anlaþýp kaynaþmayý saðlayan büyük bir ilâhî lütuftur. Yani, insanlar duygu ve düþüncelerini, arzu ve taleplerini çoðu kez konuþarak ifade ederler. Bir kimsenin kullandýðý dil ve üslup, onu hayatta baþarýlý kýlabildiði gibi hüsrana da uðratabilir.

Müslümanlar, Ýslâm hukuk ve adabýnýn tayin ve tespit ettiði sýnýrlar dâhilinde, her insanla alâka ve münasebet kurabilir, onlarla konuþup görüþebilir. O bakýmdan çevremizle olan münasebetlerde, hâl, hareket ve tavýrlarýmýza dikkat etmeli, insanlara karþý daima yumuþak ve güzel bir üslupla hitap etmeliyiz.

Kur’ân-ý Kerim’de; “(Habîbim) kullarýma söyle: (Herkesle) en güzel þekilde konuþsunlar. Þüphe yok ki þeytan, aralarýný ifsada (bozmaya) çalýþýr. Muhakkak ki þeytan, insan için pek açýk bir düþmandýr” (Ýsrâ, 53) buyurulmaktadýr.

Keza, Hz. Musa ve Hz. Harun (Allah’ýn selamý üzerlerine olsun) Firavun’a teblið için giderlerken, Cenâb-ý Hakk; “Ona yumuþak söz söyleyin; belki nasihat dinler veya korkar” (Tâhâ, 44) buyurmuþtur.

Ayet-i kerimede geçen “leyyin” kelimesi, içinde hiç azarlama olmayan tatlý ve mülâyim söz demektir. Muhatap olacaðýmýz insanlar ne kadar da kötü olsalar, herhalde Firavun gibi deðildirler. Ayrýca anlatýlan hususun kabul edilip edilmemesinden de elbette ki mesul olmayýz. Zira bize düþen, iyiyi, güzeli, doðruyu haber vermektir.

Mutlu Bir Aile Ýçin Bunlara Dikkat!

Ailede mutluluðun saðlanmasýnda söz, yani konuþma tarzý ile ilgili hususlarýn çok önemli bir rolü vardýr. Ailede mutluluðun saðlanmasýnda önemli gördüðümüz sözlü görevlerden bazýlarýný þöyle sýralayabiliriz.

1- Konuþmalarda Sevgi Ve Saygýyý Sözcüklerini Esirgememek

Eþler birbirine karþý her türlü saygýnýn yanýnda, sözlü olarak sevgilerini ve saygýlarýný da göstermelidirler. Ýnsan, eþine deðer verdiðini sözleriyle de göstermelidir. Eþler devamlý birbirine en güzel iltifat cümlelerini söylemekten çekinmemeli ve bundan da utanmamalýdýr. Mesela “Sevgilim”, “caným”, “hayatým”, “bir tanem”, vb. gibi sözler devamlý ve yerli yerince söylenmelidir.

Peygamberimiz, “sizden biriniz sevdiði birisine sevdiðini söylesin” buyurmaktadýr. Evli çiftler de eþine sevgisini her fýrsatta söylemekten kaçýnmamalýdýr. Çünkü eþlerin birbirlerinden duyduklarýnda býkmayacaklarý en önemli sözler, bu tür sözlerdir. Saygý ve sevgi sözleri, evlilikte sevgi ve saadeti artýran önemli unsurlardandýr.

Konya’da yaþamýþ olan büyük bir veli ve âlim olan Hacýveyiszade Mustafa Efendi nikâhýný kýydýðý gençlere þu tavsiyede bulunurmuþ: “Evlatlarým! Ailede mutluluk iki kelime ile saðlanýr. Erkeklerin hanýmýna ‘Hanýmefendi’ demesi, hanýmlarýn da kocalarýna ‘Beyefendi’ demesi iledir.”

Gerçekten bu iki kelime, aile mutluluðunda çok önemli bir yer tutar.

2- Eve Girerken Besmele Ve Selamýn Unutulmamasý

Aile fertlerine düþen önemli bir husus da eve girerken selam verme ve besmele çekme konusudur. Müminlerin evlere girerken selam vermeleri, güzel ahlaklarýnýn göstergesidir. Yüce Allah, bu konuda Kuran’da þöyle buyurmuþtur: “... Evlere girdiðiniz vakit, Allah tarafýndan kutlu, güzel bir yaþama dileði olarak birbirinize selam verin. Ýþte Allah, size ayetleri böyle açýklar, umulur ki aklýnýzý kullanýrsýnýz.” (Nur, 61)

Ayetin de ifadesiyle, akýl kullanýlýr ve bu sözün anlamý tefekkür edilirse, verilen selamla, en önemlisi; Allah’ýn ayetle farz kýldýðý bir hüküm yerine getirilmiþ olur. Bununla birlikte Allah’ýn ‘barýþ ve esenlik veren’ anlamýndaki “Selam” ismi anýlýr. Müminler böyle bir vesileyle sýk sýk birbirlerine en güzel dilekte bulunup karþýlýklý sevgi ve baðlýlýklarýný pekiþtirirler. Birlikte Allah'ý anmýþ olurlar ve bir cennet tavrý olan selamlaþmayla, ahirete duyduklarý özlemi ifade ederler. Selam sözü, aralarýndaki güvenilirlik ve esenliðin de bir ifadesi olur.

3- Eþler Birbirine Baðýrmamalýdýr

Aile içinde sevgiyi yok eden olumsuzluklardan biri de eþlerini birbirine yüksek sesle hitap etmesidir. Baðýrmak, eþlerin birbirine karþý soðukluk duymasýna, kavgalarýn geçimsizliklerin artmasýna sebep olur. Güzellikle ve yumuþaklýkla istenen bir þey, güzellikle yerine getirilir. Ama baðýrarak, sert bir tonla istenen istek de ya ters bir þekilde cevabýný bulur. Ya da gönülsüzce, isteksizce bir karþýlýk görebilir. Atalarýmýzýn dediði gibi “Tatlý dil, yýlaný deliðinden çýkarýr.”

Abdullah ibn-i Ömer’in (ra) þu sözü, bu açýdan dikkat çekmektedir: “Bizler Ýslam'dan önce, hanýmlarýmýza istediðimiz þekilde davranýrdýk, Ýslam'dan sonra, hakkýmýzda ayet nazil olur korkusuyla, hanýmýmýzýn yanýnda yüksek sesle konuþmamaya bile dikkat eder olduk.”

4- Eþler Birbirlerinin En Küçük Ýyiliklerine Bile Teþekkür Etmelidir

Eþini güler yüzle kapýda karþýlayan hanýmefendi de, eve getirilen ne olursa olsun, teþekkürle alýp kabul ettiði zaman, bu güler yüzünün ve tebessümünün de bir sadaka olduðunu bilmelidir. Çünkü Hz. Peygamber (sav), “Güler yüzlü olmanýn da bir sadaka olduðunu” ifade buyurmaktadýr.

Eþinin yaptýðý yemeði takdirle, tebrikle ve övgüyle karþýlayan, eksiklerine göz yuman ve neticede Allah’a þükür, eþine de teþekkürle sofradan ayrýlan kiþi, bu davranýþýyla da Resûl-i Ekrem (sav)’in takdirini kazanacaðýný bilmelidir. Çünkü O, “Kullara teþekkür etmeyen Allah’a þükretmiþ olmaz.” buyurarak, insanlara teþekkürün önemini belirtmiþtir.

Aslýnda çok basit ama her gün yaþadýðýmýz; eve geliþimiz, karþýlanma ve karþýlama biçimimiz, sunulan yemeði, yapýlan iþi takdir ediþimiz veya görmezden geliþimiz…

Bütün bunlar, aile içi iletiþim için ya problem üreten ya da problem çözen önemli yaþantý karelerimizdir. Her bir kare, ya mutluluðumuzu tamamlayan, ya da mutsuzluðumuza katkýda bulunan parçalar gibidir. Birbirini takdir etmeyi baþarabilen, yüzüne karþý ve ardýndan övgüyle bahsedebilen eþlerin, iletiþim problemleri ya hiç olmayacak ya da oldukça az yaþanacaktýr.

Böylesi bir ailede yetiþen çocuklar ise takdir ve tebrik edilmeye doyan, teþekkür etmeyi kolaylýkla baþaran fertler olarak, sosyal hayata intibak saðlayacaklardýr.
    



5- Eþler Nankörlük Etmemeli, Kýymet Bilmelidir

Aile içerisinde mutluluðu saðlayacak hususlardan biri de eþlerin nankör olmamalarýdýr. Evlilik hayatýnda, gerek erkek ve gerekse kadýn nankör olmamalý, eþinin kendisine yaptýðý iyilikleri unutup daima kötülükleri anmamalý, aksine kötülükleri unutup daima iyiliklerini hatýrlamalýdýr.

Ebu Saîd el-Hudrî (ra)’dan rivayet edildiðine göre; “Peygamber Efendimiz (sav) bir bayram günü musallaya/namazgâha çýktýðýnda kadýnlarýn yanýna uðrayýp: ‘Ey kadýnlar topluluðu! Sadaka veriniz. Zira ben sizin çoðunuzu cehennem ehli olarak gördüm.’ Buyurdu. Kadýnlar: ‘Ey Allah’ýn Resûlü! Hangi sebepten bizim çoðumuz cehennemlik oluyoruz?’ Diye sordular. Allah Resulü: ‘Çok lanet edersiniz ve beraber yaþadýðýnýz eþlerinizin nimetlerine karþý nankörlük edersiniz.” (Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, I, 223) buyurdu.

Kocalarýnýn iyiliklerine karþý nankörlük eden kadýnlar olduðu gibi, hanýmlarýnýn iyiliklerine karþý nankörlük eden nice erkekler vardýr.
Öyleyse eþler birbirine karþý nankör olmamalýlar.

Öyle eþler vardýr ki hayat arkadaþýnýn kendisine yapmýþ olduðu bunca iyilikleri görmez, unutur da kýzgýnlýk anýnda eþine: “Ben senin ne iyiliðini gördüm? Bunca yýl kahrýný çektim bana ne yaptýn?” Gibi sözler sarf eder. Kadýn olsun, erkek olsun eþlerden her biri diðerinin iyiliklerini unutup kötülüklerini saymaya kalkýþmamalý, aksine kötülüklerini unutup iyiliklerini anmalýdýr.



Ynt: Evde sevgi diliyle konusmak By: ceren Date: 19 Ekim 2017, 21:24:38
Esselamu aleykum.anlayýþlý özverili sevgi  iman ile ailesinin huzurunu saðlayan ve allahýn rahmetini ailesinin üzerine alan kullardan olalim inþallah. ..
Ynt: Evde sevgi diliyle konusmak By: Sevgi. Date: 20 Ekim 2017, 04:23:19
Aleyküm Selâm. Aile içinde güzel sevgi sözcükleri,  anlayýþlý davranýþlar gerçekten çok etkili oluyor. Mevlam bizleri herdaim  Peygamberimiz'in hayatýný örnek alanlardan eylesin inþaAllah. Çünki bizlere her yönüyle güzel örenk olan can Peygamberimizdir. Aminn ecmain

radyobeyan