Hicret By: neslinur Date: 18 Mayýs 2010, 01:03:11
HÝCRET
Kýymetli Mü'minler!
Önümüzdeki 26 Mart Pazartesi günü Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin 1422. yýlýný idrak etmiþ olacaðýz.
Ýnsanlýðýn yaratýlýþ gayesini, ahiret inancýný yitirdiði, insanî deðerlerini kaybettiði, þirke, zulme ve her türlü ahlaksýzlýða saplandýðý bir dönemde Yüce Rabbimiz, Hz.Muhammed (A.S.)'ý son peygamber olarak göndermiþtir.
Aziz Mü'minler!
Hz. Peygamber'in gönderilmesiyle ölmüþ kalpler dirildi, porsümüþ vicdanlar merhamete kavuþtu, insanlýk, iman sayesinde yolunu düzelterek, yeniden huzur buldu. Ancak Mekkeliler bu ilahi rahmetin deðerini gereði gibi kavrayamadýlar, 13 yýllýk tevhid mücadelesinin sonunda, ona inanan bir avuç Müslümana kendi memleketlerinde yaþama hakkýný çok gördüler.
Yüce Kitabýmýzda þöyle buyurulmuþtur: "Onlar aðýzlarýyla Allah'ýn nurunu söndürmek isterler. Halbuki kafirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktýr."[1] Nihayet Allah, Habibine vahyederek Medine'ye hicret etmelerini bildirmiþtir.
Sevgili Peygamberimiz de Peygamberliðinin 13. yýlýnda ashabýyla beraber, yurtlarýný, mallarýný, hatta sahabeden birçoðu anne, baba, eþ ve çocuklarýný býrakarak Medine'ye hicret etmek zorunda kaldýlar. Ýlahi nura susayan gönüller tarafýndan cihanþümul bir misafir olarak karþýlanan Peygamberimiz'e, Ensar ve Muhacirlerin sergiledikleri dostluk, kardeþlik ve fedakarlýðýn bir benzerine tarih henüz þahit olmamýþtýr.
Bu müstesna olay Kur'an-ý Kerim'de þöyle anlatýlmýþtýr:
"Ýman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler; muhacirleri barýndýran ve yardým edenler var ya, iþte gerçek müminler onlardýr. Onlar için maðfiret ve bol rýzýk vardýr."[2]
Aziz Müslümanlar!
Hicretten 17 yýl sonra Hz. Ömer'in halifeliði döneminde Hz. Ali'nin teklifiyle bu yolculuk, Hicri takvimin baþlangýcý olarak kabul edilmiþtir.
Hicret; Hak'kýn batýla galip gelmesi ve islamý tümüyle yaþamanýn azmidir.
Hicret; tevhid inancýnýn kalplerde kökleþmesinin, gerektiðinde mallardan ve canlardan feragat etmenin sembolüdür.
Hicret; Ensar ve Muhacirinin sergiledikleri dostluk ve kardeþliðin, milli birlik ve bütünlüðün en güzel timsalidir.
Hicret; Ýlk müslümanlarýn inançlarý uðruna gösterdikleri fedakarlýðýn doruk noktasýdýr.
Hutbeme hicretle ilgili bir ayet mealiyle son veriyorum:
"... Onlar hicret ettiler, yurtlarýndan çýkarýldýlar, benim yolumda eziyete uðradýlar, çarpýþtýlar ve öldürüldüler; andolsun, ben de onlarýn kötülüklerini örteceðim ve onlarý içinden ýrmaklar akan cennetlere koyacaðým..."[3]
[1] Saf 61/8
[2] Enfal 8/74
[3] Al-i Ýmran 3/195
radyobeyan