Abdal Mehmed Camisi By: ezelinur Date: 17 Mayýs 2010, 17:20:55
Abdal Mehmed Camisi

Abdal Mehmed Camisi
Bursa,Abdal Caddesi, Tahýl Caddesi ve Gül Sokaðý’nýn kesiþtikleri kavþakta yer almaktadýr. Bazý kaynaklarda caminin Fatih döneminde, Baþçý Ýbrahim tarafýndan yaptýrýldýðý belirtilmektedir. Ancak türbesinin kitabesine göre II.Murad dönemine ait olabileceði düþünülebilir..
Asýl ibadet mekâný doðu-batý yönünde, iç ölçüleri 8,19 x 15,34 metre dikdörtgen planlý olan yapý, yanyana iki kubbe ile örtülüdür.
Son cemaat yeri; iki yan duvar ve ortada yýðma iki ayaðý birbirine baðlayan üç sivri kemerin belirlediði üç bölüm halindedir. Bölümlerin üstü dýþtan kurþunla kaplý kubbelerle örtülüdür. Doðu-batý yan duvarlarý kapalý olup, sivri kemerli birer pencere yer almaktadýr. Ayaklar ve cephe kesme taþ, aralarýnda dikey iki tuðla ile taþ aralarýnda yatay iki sýra tuðla örgülüdür. Kemer üzengi düzeyinden baþlayan, iki sýralý kirpi saçaðýn altýný dolanan dýþa çýkýntýlý bir çerçeve yer almaktadýr.
Doðu-batý yönünde dikdörtgen planlý ana mekân; ortada sivri kemerle birbirinden farklý iki bölüme ayrýlmýþtýr. Bu kemerin son cemaat yerindeki ayaðýnýn her iki yanýna birer giriþi vardýr. Ayný zamanda bu ayak son cemaat yerinin mihrabý görevini yapan üç köþeli bir niþ haline getirilmiþtir. Büyük kemerin ayýrdýðý her iki bölümün boyutlarý eþit ve kare olmadýðýndan kubbeler ovaldir. Kubbeler duvarlara ve tromp bingilere oturmaktadýr. Pencereler 0,10 metrelik bir girinti içerisinde olup, kapaklarý düz meþe aðacýndandýr. Üç sýra halindeki sivri kemerli pencereyle caminin aydýnlanmasý saðlanmýþtýr.
Mihrap; büyük sivri kemerin güneydeki ayaðýna yapýlmýþtýr. Mihrap kavsarasý beþ dilimli bir tepelikle iki mukarnas arasýndan oluþmaktadýr. Dar ve küçük çerçevelidir. Çerçevede geometrik motifli kalem iþleri ve Ayet-el Kürsî göze çarpmaktadýr. Minberi basit, yanlýklarý büyük geçmeli olarak yapýlmýþtýr.
Duvarlar kubbe kasnaklarý, iki sýra tuðla, bir sýra kesme taþ, aralarý dikey tek tuðla örgülüdür. Batý yönünde, yapay bitiþik olan minareye son cemaat yerindeki bir kapýdan çýkýlmaktadýr. Silindirik tuðla gövde tamamen sývanmýþtýr.