Murad II (Muradiye) Camisi By: ezelinur Date: 17 Mayýs 2010, 17:10:59
Murad II (Muradiye) Camisi

Murad II (Muradiye) Camisi
Muradiye semtinde, Sultan II.Murat tarafýndan h.828 (1425) yýlýnda yapýmýna baþlanýlan cami h.830 (1426) yýlýnda tamamlanmýþtýr. Kapý kemeri üzerinde mermer sülüs harflerle Arapça yazýlmýþ üç satýrlýk kitabe bulunmaktadýr. Bu satýrlar þöyledir:
1-Emere bi binaî hâzihi’l-imaretiþ-þerifeti’l-mübareketi Sultanül Arabî vel Acemî Zýllullahi
2-Fî’l-âlem es-sultan ibnis-sultan es-sultan Murad ibni Mehmed bin Bâyezid Han
3-Halledallâhü mülkehû fî þehri recebe sene semainin ve iþrîne ve semane mie ve vakaa’l-
itmam fî þehri muharremi’l-yaremi sene selâsin ve semane mie.
Kanatlý camiler grubundan olan Muradiye Cami planý, Orhan Cami planýna benzemektedir. Ard arda iki büyük kubbeli, geniþ eyvanlý kanatlý bir camidir.
Son cemaat yeri, dört yýðma mermer ayak ve iki granit orta sütun ile birbirlerine sivri kemerlerle baðlanmýþtýr. Sivri kemerler üç sýra tuðla, bir sýra kesme taþ ile örülmüþtür. Kemer yanlarý ve saçak silmesi altý sýra tuðla ve taþ malzemelidir. Doðubatý yan bölmeler çapraz tonoz, diðerleri dýþtan sekizgen kasnaklý kubbelerle örtülüdür. Büyük yapýnýn sað ve solundaki pencereler kapýya dönüþtürülmüþtür.
Asýl ibadet alanýna giriþ kapýsý Bursa kemerli, ayaklar niþ ve yedi sýra mukarnaslý yan hücrelere sahiptir. Kemer alýnlýðýnda, lacivert, firuze, beyaz ve sarý renkte yapýlan, bitkisel motiflerle süslü bezeme bulunmaktadýr. Kapý kanatlarý, ahþap iþçiliðinin en güzel örneklerinden biridir. Kapý giriþ eyvanýnýn tavaný, geometrik motiflerle süslü çini ile kaplanmýþtýr. Kapý önündeki yýldýz ve geometrik motifli ahþap tavan eski müezzin mahfilinden alýnarak buraya yerleþtirilmiþtir. Kapýnýn yatay ve dikey söveleri mermerle kaplýdýr.
Asýl ibadet alaný art arda iki büyük kubbe ve yanlarda daha küçük kubbelerle örtülü geniþ bir eyvandan ibarettir.
Giriþ kubbesi dýþardan sekizgen kasnaklý, içeride geçiþler prizmatik üçgenlerden oluþan bir kuþakla saðlanmýþtýr. Kubbe köþelikleri; silindirik kývrýmlar, yaprak sýralarý, boðumlu püsküllerden oluþan yedi sýralý halkalardan meydana getirilmiþtir.
Doðu-batý yan kanatlarýn kubbe köþelikleri daha zarif ve zengin, sýralarý birbirinden farklý olan mukarnaslarla süslüdür. Kasnaktaki prizmatik üçgenlerden oluþan kuþak da, kubbe köþelikleri kadar zarif ve güzeldir.
Büyük eyvan kemeri altýgen firuze, etrafýnda lacivert altýþar kare ve beyaz üçgen çinilerden yapýlmýþtýr.
Asma kata batý eyvanýndaki bir kapýdan çýkýlmaktadýr. Bu kattan minareye geçen bir yol bulunmaktadýr.
Mihrap, XVIII.Yüzyýl baþlarýnda meydana gelen bir yangýn sonucu, Rokoko üslubunda yeniden yapýlmýþtýr. Sað ve Solu altýgen biçimli lacivert, firuze renkli çinilerle bezenmiþtir. Asýl minberi yanmýþ, yerine 1897 yýlýnda yapýlan bir minber konulmuþtur.
Pencere alýnlýklarý Rumî süslemeli çinilerle kaplý olup, sivri kemerlidir. Doðu-batý kanatlarýn birer penceresi XX.Yüzyýl baþlarýnda yapýlan onarým sýrasýnda kapý haline dönüþtürülmüþtür. Topuzlu demir parmaklýklarý, orijinal olan pencere alýnlýklarý geniþletilerek yükseltilmiþtir.
Yapýnýn beden duvarlarý üç sýra tuðla, bir sýra moloztaþ ve dikey tek tuðla dizileriyle örülmüþtür. Kubbe kasnaklarý dýþtan sadece tuðla ile inþa edilmiþtir.
XIX.Yüzyýlda yýkýlan batý yönündeki minare, Nisan 1904 yýlýnda yeniden yapýlmýþtýr. Doðu minaresinin giriþi dýþarýdan, batý yönündekinin giriþi asma kattan geçen bir yol ile saðlanmýþ, her ikisi de beden duvarlarý üzerine inþa edilmiþtir.