Voyager 2'den tuhaf sinyaller By: armi Date: 17 Mayýs 2010, 15:15:45
Yerküreden 14 milyar kilometre uzakta bulunan uzay aracý Voyager 2'nin bilgisayar sistemi bozulmuþ olabilir.
NASA'nýn 1977'de uzaya gönderdiði ve Dünya'dan 14 milyar kilometre uzakta bulunan Voyager 2 uzay aracý bir süredir normal dýþý sinyaller gönderiyor. Yetkililer ve uzmanlar, sorunun araç bilgisayarýndaki ara bellek ve veri depolama kýsmýndaki bir arýzadan kaynaklandýðý görüþünde.
NASA'nýn Jet Motorlarý Laboratuvarý'ndaki bilim adamlarý ve teknisyenler, halen Güneþ Sistemi'nin sýnýrlarýndaki heliosfer tabakasýnda olan uzay aracýnýn, veri toplama, depolama ve veri iletme sisteminde bir sorun bulunduðuna inandýklarýný belirterek, bu durumun, bir kozmik ýþýn veri iletim bilgisini kýsmen ya da tamamen bozduðunda zaman zaman meydana geldiðine iþaret ettiler.
Þans eseri uzay aracýnýn kumanda ve kontrol sistemlerinin arýzadan etkilenmediðini belirten bilim adamlarý, veri sisteminde hatayý teþhis etme ve bunu onarmada bir sorun olmayacaðýný düþünüyorlar.
Voyager 2'den yarýn veya öbür gün gelmesi beklenen verilerin arýzanýn basit bir veri iletim hatasý mý yoksa ciddi bir yazýlým sorunu mu olduðunu göstereceðini kaydeden NASA mühendisleri, uzay aracýnýn bilgisayarýnda önemli bir yazýlým arýzasý olsa bile bunu giderecek bir yama gönderebileceklerini bildirdiler.
Bilim adamlarý, uzay aracýnýn Dünya'dan bu kadar uzakta olmasýnýn veri iletiminin 13 gün sürmesinin onarýmý zora sokabileceðini söyleseler de Voyager 2'yi eski haline döndürmekte iyimser olduklarýnýn altýný çiziyorlar.
NASA'nýn 33 yýl önce uzaya gönderdiði Voyager 2 uzay aracýndan 22 Nisan'dan beri gelen sinyaller, bilim adamlarýný þaþýrtmýþtý.
Hala iyi durumda olduðu belirtilen uzay aracý, yolculuðu boyunca Dünya'ya düzenli olarak sinyal ve veri göndermeye programlanmýþtý.
Ancak bilim adamlarý 22 Nisandan beri Voyager 2'den gelen normal dýþý sinyalleri çözemiyorlar.
1977 yýlýnda fýrlatýlan ve "en uzaktaki insan yapýmý objeler" diye tanýmlanan Voyager 2 ve ikizi Voyager 1, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün çok detaylý fotoðraflarýný Dünya'ya geçmiþti.
Voyager 2 ve Voyager 1 fýrlatýlmadan önce, NASA her iki uzay aracýna da Dünya üzerinde konuþulan Türkçe dahil 55 farklý dilde karþýlama mesajý, kuþ, dalga gibi doðal sesler, klasik müzik parçalarý ile 1996'da ölen Amerikalý gökbilimci Carl Sagan'ýn karýsý Ann Druyan'ýn beyin dalgalarýnýn örneklerinin bulunduðu bir veri deposu yerleþtirmiþti.
Bazý bilim adamlarý, Voyager 2'nin bir þekilde bu amacýna ulaþýp, uzaylýlarla karþýlaþtýðý ve onlarýn da uzay aracýna müdahale edip, sinyallerini deðiþtirerek, uzay aracýndaki bilgilere yanýt verdikleri yönünde spekülasyonlarda bulunmuþlardý.