Cuma Hutbesi
Pages: 1
Nevruz By: neslinur Date: 17 Mayýs 2010, 02:09:19
NEVRUZ

Muhterem Müslümanlar!

Dünya milletlerine insanlýk anlayýþýyla örnek olmuþ olan milletimiz, dünya üzerinde insanlýk için verilmesi gereken en güzel yaþayýþ ve davranýþ biçimini Ýslam dini ile bütünleþerek sergilemiþ bir millettir. Temizliðin, doðruluðun, karþýlýklý saygý ve sevginin, Allah için sevmenin, Allah için yardýmlaþmanýn en güzel örneðini vermiþ olan bu yüce millet, bu hasletlerini, hiç þüphesiz Ýslam'ýn güzellikleriyle kazanmýþtýr. Ýslamlýðý kabul ile baþlayan bu örnek yaþayýþ, asýrlarca birlik ve beraberliðin tesisi ve toplum içinde kardeþlik ruhunun canlý tutulmasýyla bu güne kadar gelebilmiþtir. Bundan sonra da bu birlik ve beraberliðin sürdürülmesi Devlet-Millet kaynaþmasý, Bayrak, Sancak ve Vatan sevgisinin toplu bir þekilde yüreklerde hissedilmesiyle sürdürülecektir.

Muhterem Müslümanlar!

Milletimizin yükselmesi, güçlenip kuvvetlenmesi ve dünya milletleri arasýnda istenilen yeri alabilmesi ancak birlik ve beraberlik içinde bulunmamýza baðlýdýr. Birliðin olmadýðý yerde daðýlma, parçalanýp bölünme, kin, nefret ve düþmanlýk vardýr.

Nitekim Cenab-ý Hak(c.c.) AI-i Ýmran Suresinin 103. ayetinde mealen;

"Toptan Allah'ýn ipine sarýlýn, ayrýlmayýn, Allah'ýn size olan nimetini anýn. Bir zamanlar birbirinize düþmandýnýz, kalplerinizin arasýný uzlaþtýrdý da, onun nimeti sayesinde kardeþ oldunuz." buyurmaktadýr.

Yine Enfal Suresinin 46. ayetinde de mealen; "Allah'a ve Peygamberine itaat edin, çekiþmeyin, yoksa korkar baþarýsýzlýða düþersiniz ve kuvvetiniz gider. Sabredin, doðrusu Allah sabredenlerle beraberdir." buyurarak, birliðin önemini, düþmanlýðýn, çekiþmenin ve daðýlýp parçalanmanýn tehlikelerini bizlere beyan etmiþtir.

Aziz Mü'minler!

Büyük milletimizin tarih boyunca elde ettiði þanlý zaferlerin, ortaya koyduðu kahramanlýk destanlarýnýn, kurduðu medeniyetlerin, temelinde hiç þüphesiz, fertleri arasýnda gerçekleþtirdiði birlik ve kardeþlik ruhu yatmaktadýr. Savaþta ve barýþta hep ayný ruh ayakta tutulmuþ, beraberliðimizi bozan fitneden, fesattan ve çeþitli cereyanlardan, parçalanýp bölünmekten titizlikle sakýnýlmasý telkin edilmiþtir. Yüce Allah'ýn "Müminler ancak kardeþtirler" emrine gönülden baðlanmýþ olan atalarýmýz, bütün müminleri kardeþ bilmiþ ve aralarýnda hiçbir ayýrým yapmamýþlardýr.

Aziz Cemaat!..

Þu hakikati hiçbir zaman hatýrdan çýkarmamalýyýz. Vatan, Bayrak ve minarelerden yükselen ezan sesleri devamlý kalsýn istiyorsak ki -hiç þüphesiz istiyoruz- bu ancak birbirimizi sevmemiz, birlik ve beraberlik içerisinde içteki ve dýþtaki düþmanlarýmýza karþý yek-vücut olmamýzla, vatan ve millet sevgisine önem vermemizle mümkün olabilecektir. Bu gerçek, Ýstiklal Marþýmýzda bakýnýz ne kadar güzel ifade ediliyor;

"Kim bu cennet vatanýn uðruna olmaz ki feda
Þüheda fýþkýracak topraðý sýksan þüheda..
Caný, cananý bütün varýmý alsýn da hüda
Etmesin tek vatanýmdan beni dünyada cüda"

Vatan olmadan hür yaþamak mümkün müdür? Vatan olmadan ibadetlerimizi serbestçe yapabilmemiz, gönül huzuruna ermemiz mümkün müdür? Ýþte bunun içindir ki binlerce þehit kanlarý akýtýlmýþtýr bu cennet vatan için.

Aziz Müslümanlar!

1071 tarihinden baþlayarak Anadolu'da yaþamaya baþlayan milletimiz, 26 Aðustos Baþkumandanlýk Meydan Muharebesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihteki þerefli yerini almýþtýr.

Bu cennet vatan topraklarý üzerinde huzurla yaþamamýzý çekemeyen çeþitli gruplarýn, bölücü mihraklarýn olduðu artýk bilinen bir gerçektir. Düþmanýn taktiði önce parçalamak sonra yutmak þeklindedir. Bu asýrlar boyunca da böyle olmuþtur; Bir milleti yýkmak için dýþarýdan güç yetiremeyen mihraklar onu içten bölmek, fertlerini birbirine düþürmek, þucu veya bucu seklinde bölücü sloganlarla ayýrarak parçalamak ve yutmak gayreti içerisindedirler. Aklý baþýnda olan insanlar bu oyunlarý çok iyi tanýrlar ve aldanmazlar.

Muhterem Müslümanlar!

Bir milletin teþekkülünde ve birliðin saðlanmasýnda dil, din ve tarih kadar geleneklerin de önemi vardýr. Ýþte bu önemli geleneklerden birisi de Nevruz Bayramýdýr. Her yýl 21 Mart tarihinde tüm Türk dünyasýnda ve bazý doðu ülkelerinde kutlanan Nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Balkan Türklerine kadar uzanan Ergenekon ve Çaðan gibi adlarla kutlanan gelenekler gibi dini hüviyeti olmayan bir gelenektir.

Ancak, bu günü kendî emelleri için istismar etmek isteyen iç ve dýþ düþmanlarýmýza fýrsat vermemenin dini ve milli sorumluluðumuz olduðunu asla hatýrýmýzdan çakartmamamýz gerekmektedir. Bugünü birlik ve beraberliðimizin kutlanmasý olarak görmeli ve deðerlendirmeliyiz.

Hutbemizi Peygamberimizin þu mübarek hadis-i þeriflerinin mealiyle bitirelim "Ýman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de hakkýyla iman etmiþ olamazsýnýz."


radyobeyan