Cuma Hutbesi
Pages: 1
Kurban By: neslinur Date: 17 Mayýs 2010, 02:03:43
KURBAN

Aziz Mü'minler!

Kurban insanýn Allah'a yakýnlaþmasýna vesile olan bir ibadettir. Kurban ibadeti; kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanýn ibadet niyetiyle, usulüne uygun þekilde kesilmesidir. Bunun baþlýca çeþitleri: kurban bayramýnda kesilen kurban, adak kurbaný, çocuðun doðumundan sonra kesilen akika kurbaný ve hacda kesilen hedy kurbanlarýdýr.

Kurban ibadeti, hicretin ikinci yýlýnda eda edilmeye baþlanmýþ ve Hz. Peygamber bu tarihten itibaren her yýl kurban kesmiþtir.

Kurban gerek fert, gerekse toplum açýsýndan çeþitli yararlar taþýyan mali bir ibadettir. Kiþi kurban kesmekle Allah'ýn emrine boyun eðmiþ ve kulluk bilincini koruduðunu canlý bir biçimde göstermiþ olur. Kurban toplumda kardeþlik, yardýmlaþma ve dayanýþma ruhunu canlý tutar, sosyal adaletin geliþmesine katkýda bulunur. Özellikle et satýn alma imkaný hiç bulunmayan veya çok sýnýrlý olan yoksullarýn bulunduðu ortamlarda kurbanýn bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Kurban zengine malýný Allah rýzasý için, baþkalarýyla paylaþma yolunda harcama alýþkanlýðý verir; zengini cimrilik hastalýðýndan, dünya malýna tutkunluktan kurtarýr. Fakirin de varlýklý insanlar aracýlýðýyla Allah'a þükretmesine vesile olur.

Muhterem Müslümanlar !

Ýslam'da kurbanýn kesilmesine dair Kur'anda ve Hz. Peygamberin sünnetinde pek çok hükümler bulunmaktadýr.

Kevser süresinin ikinci ayetinde Yüce Allah þöyle buyuruyor:

"Rabbin için namaz kýl, kurban kes"

Hac süresinin 28,34 ve 37. ayetlerinde de þöyle buyuruyor:

"...kendilerine rýzýk olarak verdiði kurbanlýk hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ýn adýný ansýnlar. Ýþte bunlardan yiyin, sýkýntý içindeki fakiri de doyurun."

"Her ümmet için Allah'ýn kendilerine rýzýk olarak verdiði kurbanlýk hayvanlarýn üzerine O'nun adýný anarak kurban kesmeyi meþru kýldýk."

"Biz, büyük baþ hayvanlarý da sizin için Allah'ýn (dininin) iþaretlerinden kýldýk. Sizin için onlarda hayýr vardýr..."

"Bu hayvanlarýn ne etleri ve ne de kanlarý Allah'a ulaþacaktýr. Allah'a ulaþacak olan ancak, sizin onun için yaptýðýnýz gösteriþten uzak amel ve ibadettir."

Aziz Müslümanlar

Yukarýda sýralanan ayeti kerime anlamlarýndan da anlaþýlacaðý üzere; kurban kesme imkaný olan kiþiler için hiçbir þekilde vazgeçilmemesi gereken sosyal yönü aðýrlýklý bir ibadettir.
Kurban insanlar arasýnda sevgi ve dayanýþma ruhunu güçlendirir. Böylece kardeþlik duygularý kuvvetlenerek zengin, fakir arasýndaki farklýlýðýn ortadan kalkmasýna vesile olur.

Kurban kesiminde;

1- Kesim iþleminin hayvana en az acý verecek þekilde keskin býçaklarla ve hayvanýn gözü baðlanarak yapýlmasý eziyet ve iþkence gibi normal olmayan davranýþlardan sakýnýlmalý,
2- Saðlýk kurallarýna azami ölçüde riayet edilerek uygun mekanlarda yapýlmalý,
3- Deriler yaralanmadan yüzülmeli, bozulmamasý için de tuzlanarak muhafaza edilmeli,
4- Kurban atýklarý çöp varillerine atýlmamalý, kanalizasyon kanallarýna dökülmemeli, hele hele açýkta býrakýlmamalý, çevre temizliði ve halk saðlýðý açýsýndan bu tür atýklarýn sokak hayvanlarýna býrakýlmadan derin çukurlara gömülmelidir.

 


radyobeyan