Burdur Ulu Camisi By: ezelinur Date: 16 Mayýs 2010, 22:38:39
Ulu Camisi

Ulu Camisi
Burdur þehir merkezinde, Pazar Mahallesinde bulunan Burdur Ulu Camisi, vakýf kayýtlarýna göre Hamitoðullarýndan Dündar Bey tarafýndan 1300 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr. Sonraki yýllarda harap olan bu camiyi Çelik Mehmet Paþa 1749 yýlýnda ikinci kez yaptýrmýþtýr. Ancak bir deprem sonucu yýkýlan cami l935 yýlýnda Neo-Klasik üslupta yeniden yapýlmýþtýr.
Cami düzgün bir plan þemasý göstermemektedir. Dikdörtgen planlý cami kesme taþtan yapýlmýþtýr. Son cemaat yeri caminin ibadet mekanýndan daha alçak olup önünde doðu, batý kenarlarýnda birer, kuzeyde de üç sivri kemerli açýklýklarý bulunmaktadýr. Ýlk yapýlýþýnda açýk olan bu son cemaat yerleri camekanla kapatýlmýþtýr
Ýbadet mekanýný üzeri ahþap bir tavan ile örtülmüþtür. Üst örtüsü de oluklu kiremit çatýlýdýr. Ýç mekanda herhangi bir süsleme elemanýna rastlanmamaktadýr. Mihrap dikdörtgen bir niþ içerisinde yuvarlak bir niþ þeklindedir.Yanýna basit bir minber eklenmiþtir.Caminin ilk yapýlýþýndan kalan oyma tekniðinde yapýlmýþ ahþap minberi Burdur Müzesindedir. Bu minberin oldukça zengin, birbiri içerisine girmiþ bitkisel motifleri bulunmaktadýr.Buna dayanýlarak caminin ilk yapýlýþýnda kapý, pencere ve dolap kapaklarýnýn da Osmanlý aðaç iþçiliðinin en güzel örneklerini sergilendiði sanýlmaktadýr.
Caminin kuzey doðu ve kuzey batý köþelerine kare kaideli yuvarlak gövdeli iki minare yerleþtirilmiþtir. Minarelerin þerefe altlarý klasik baklava ve stalaktitlidir. Kuzey, doðu ve batý yönlerinde üç giriþ kapýsý bulunan caminin ana duvarlarýnda iki sýra halinde Neo-Klasik üslubun özelliklerini yansýtan ince uzun,sivri kemerli pencereleri bulunmaktadýr.