Týp Dünyasý
Pages: 1
Dondurma yerken dikkat By: zahdem Date: 16 Mayýs 2010, 11:59:05

Yaz aylarýnýn vazgeçilmez gýdalarýndan olan dondurmanýn içindeki mineral ve vitaminlerle besleyici bir gýda olduðu ancak saðlýksýz koþullarda üretilen ve satýlan dondurmalarýn ciddi saðlýk sorunlarýna ve zehirlenmelere neden olabildiði bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Gaip Ekuklu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dondurmanýn besleyici özelliðinin yaný sýra saðlýksýz üretilmesinin önemli saðlýk sorunlarýna yol açabilecek bir gýda olduðunu belirterek, þunlarý söyledi:

''Ýçindeki mineraller ve vitaminlerle zengin ve besleyici olan dondurma üretim koþullarýnýn saðlýksýz ve kurallara uygun olmamasý durumunda önemli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle saðlýklý koþullarda üretilen, ambalajlanan, taþýnan, saklanan ve korunan dondurmanýn tüketilmesi çok önemlidir. Geliþen besin teknolojisiyle birlikte üretim aþamasýndaki riskler azalmakla birlikte taþýnma ve saklama hala önemli sorun durumundadýr. Üretim aþamasýndaki en önemli konu saðlýða uygun koþullarda ve pastörize edilmiþ sütten dondurma üretimidir. Burada temel neden dondurma yapýmýnda kullanýlan sütün mikroorganizmalar için iyi bir üreme ortamý olmasýdýr. Dolayýsýyla pastörizasyon bu riski ortadan kaldýrmaktadýr.''

Dondurmanýn, protein, karbonhidrat, yað ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller nedeniyle besin ögeleri bakýmýndan oldukça zengin olduðunu belirten Ekuklu, bütün bu maddelerin dondurma içinde hangi miktarlarda bulunacaklarý Türk Gýda Kodeksi'nce karar verildiðini söyledi.

Ekuklu, çocuklar yaz aylarýnda daha az süt tükettikleri için kalsiyum ihtiyaçlarýný karþýlamanýn daha zor olduðunu vurgulayarak, ''En iyi kalsiyum kaynaðý olarak bilinen süt, yoðurt, peynir gibi besinlerin yaný sýra sütten hazýrlanmýþ olan dondurmayý tüketmek çocuklarýn ve anne adaylarýnýn kalsiyum gereksinmesine katký saðlar. Ancak dondurmanýn süte göre 3-4 kat daha fazla yað, 3-4 kat daha fazla karbonhidrat ve yüzde 15 daha fazla protein içerdiði de unutulmamalýdýr'' diye konuþtu.

-TÜKETÝMDE DÝKKAT EDÝLMESÝ GEREKENLER-

Doç. Dr. Ekuklu, saðlýk sorunu olmayan herkesin, her mevsimde dondurma yiyebileceðini belirterek, ''Ancak besinlerle yeni tanýþan ve alerji riski yüksek olan çocuklarda dondurma sorun yaratabilir. Özellikle inek sütüne ve yumurtaya alerjisi olan çocuklara dondurma yedirilmemelidir'' dedi.

Ekuklu, dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri ise þöyle bildirdi:

''Dondurma üzerindeki etiket, üretim ve son kullanma tarihi mutlaka okunmalýdýr. Üretim yeri ve üretim izni kontrol edilmelidir. Saklanma koþullarý, eriyip tekrar dondurulup dondurulmadýðý bilinmelidir. Özellikle açýkta satýlan, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satýcýlarýndan dondurma satýn alýnmamalýdýr. Bu tür ürünler çok ciddi saðlýk sorunlarýna, zehirlenmelere neden olabilmektedir. Dondurmanýn içinde buz kristallerinin olmasý uygun olmayan üretimin göstergesidir. Ambalajý yýrtýlmýþ, bozulmuþ dondurmalar asla tüketilmemelidir.''


radyobeyan