Týp Dünyasý
Pages: 1
Bu belirtiler sizde de varsa... By: zahdem Date: 16 Mayýs 2010, 11:57:52

'Kendini, MS (multipl skleroz), romatizma hastasý, felç geçirmiþ zannedenlerin bazýlarý lyme olabilir

Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öðretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ABD'deki Lyme kasabasýnda 1975 yýlýnda üniversite gençliðinde eklem aðrýlarý, görme bozukluðu, iþtahsýzlýk gibi belirtiler ortaya çýktýðýný, yapýlan araþtýrmada ''lyme'' adý verilen hastalýða neden olan bakterinin keneler aracýlýðýyla insanlara geçtiðinin belirlendiðini söyledi.

Hastalýða, ''Ixodes Ricinus'' adlý kene türünün neden olduðunu ifade eden Çetin, Dünya Saðlýk Örgütü raporuna göre, aralarýnda Türkiye'nin de bulunduðu 117 ülkede lyme hastasý olduðunu, 63 ülkede lymenin endemik olarak bulunduðunu, hastalýðýn artýk dünyadan silinmesinin mümkün olmadýðýný vurguladý.

Türkiye'de þu ana kadar 22 ilde lyme vakasý saptandýðýný dile getiren Çetin, ''Bu hastalýða neden olan bakteri o kadar tehlikeli ki genetik olarak diðerlerinden 50 kat daha kuvvetli. Hücrenin içine girip kendini gizliyor. Doktorlar bu hastalýðýn belirtileriyle gelen hastalara iyi tetkik yapmadýklarý takdirde 'hastalýk hastasý' olduklarýný söyleyebiliyor. Çünkü bu bakteriyi ortaya çýkarmak oldukça güç. Bakteri o kadar tehlikeli ve iyi kamufle oluyor ki tespiti için birçok test yaptýrmak gerekebiliyor'' diye konuþtu.

-''LYME ÖLDÜRMÜYOR, SÜRÜNDÜRÜYOR''-

Lymenin, bütün vücudu sarabilen bir hastalýk olduðuna dikkati çeken Çetin, ''Keneden geçerek lymeyi yapan bakteri, zaman içerisinde bütün organlara yayýlýp yerleþebiliyor. Uzun yýllar kendisini saklayabiliyor, ardýndan da aktif hale geçebiliyor. Bulunduðu organý bir anda felç edebiliyor. Yani sizi öldürmüyor, süründürüyor'' dedi.

Türkiye'de sayýsý 10 binlerle ifade edilen MS (multipl skleroz) hastasý bulunduðuna dikkati çeken Çetin, þöyle devam etti:

''MS hastalýðý vücudun baðýþýklýk sistemiyle alakalý. Ýnsanlar hayatlarý boyunca kendilerini yarým insan gibi hissediyorlar. Lyme bakterisinin de baðýþýklýk sistemine karþý korkunç bir gücü var. Baðýþýklýðý korkunç bir baský altýnda tutuyor. Siz kendinizi halsiz zannediyorsunuz. Psikolojiniz bozuk geziyorsunuz. Konuþma güçlüðü, görme problemleri yaþýyorsunuz. Hareketleriniz kýsýtlanýyor. Bazen bir bacaðýnýzda bakteri çoðaldýðýnda kendinizi sakat hissediyorsunuz. Ondan sonra aylarca yatalak olabiliyorsunuz. Ta ki o hastalýðý teþhis edip tedavi baþlayana kadar. O yüzden MS'e çok benziyor.''

Türkiye'de yüzlerce insanýn, kene ýsýrmasýnýn ardýndan bulaþan Lyme hastasý olduðunu, ancak bunlarýn birçoðunun hastalýðýný bilmediðini savunan Çetin, ''Kendini, MS, romatizma hastasý, felç geçirmiþ zannedenlerin bazýlarý lyme olabilir. ABD'de son yapýlan bir araþtýrmaya göre MS hastalarýnýn yüzde 30'unun aslýnda MS deðil lyme olduðu ispatlandý'' diye konuþtu.

Özellikle MS sanýlýp ona göre tedavi edilmeye çalýþýlanlarla lyme hastalarýnýn farklý yöntemlerle tedavi edilmesinin önemini vurgulayan Çetin, ''Ýki hastalýðýn tedavi yöntemleri çok farklý. Lymede çok geliþtirilmiþ 2 çeþit antibiyotik kullanýlýyor ve tedavi olasýlýðý da yüksek'' dedi.

SAðlýk Bakanlýðýnýn lymenin teþhisi konusunda laboratuvarlar kurmasý gerektiðini savunan Çetin, ''Hýfzýssýhhada lyme testi yapýlan bir laboratuvar ile bir iki özel hastane var ama özellikle devletin bu iþe el atmasý, en azýndan büyük þehirlerde bu konuyla ilgili laboratuvarlar kurmasý gerekiyor'' diye konuþtu.

-''PÝKNÝÐE GÝDECEKSENÝZ ASTRONOT GÝBÝ GÝYÝNÝN''-

Prof. Dr. Çetin, keneyle bulaþan ve herkesçe bilinen Kýrým Kongo Kanamalý Ateþi (KKKA) hastalýðýnýn da artýk Türkiye'nin yüzde 90'ýnda görüldüðünü dile getirerek, ''Plajlarda bile görüldüðü rapor ediliyor. Hayvanlar, kuþlar, her türlü canlý keneyi taþýyabiliyor. Uçakta bile bir doçent arkadaþýmýza kene yapýþtý. Keneler her yerde olabiliyor. Piknikçiler artýk pikniðe gitmeyin. Gidiyorsanýz astronot, arýcýlar gibi giyinin'' ifadelerini kullandý.


radyobeyan