Ruhu diri tutmak By: sumeyye Date: 14 Mayýs 2010, 19:42:12
Ruhu Diri Tutmak
Ýslam toplumunun yeniden ihyasýnda þuur uyanýþý ve bilme savaþýyla birlikte ve onlardan önce giriþilmesi gerekli en büyük iþ, ruhumuzun arýnmasýdýr. Çaðýn getirdiði ve insan ürünü olan düþünce sistemleri ve buna baðlý olarak geliþen ‘yaþam tarzý’ farkýnda olsak da olmasak da þuur dünyamýzý ve hayat anlayýþýmýzý etkilemiþ görünüyor.
Batý medeniyetinin ürünü olan bu modern yaþam tarzýnýn bizi zorlayarak inanç dünyamýzda bir çalýþma meydana getirdiði bir gerçek. Bunun karþýsýnda durabilmek ise þuurumuzu ve ruh dünyamýzý yeniden Kur’an’ýn hamuru ile þekilllendirmekten geçiyor. Batý medeniyetinin kirlettiði, materyalizmin kuþattýðý hayatýmýzý bu girdaptan kurtarak Ýslami bir çizgiye yeniden oturtmak gönüllerimizin safiyetini saðlamakla mümkün. Þuurun uyanmasý ve Kur’an’ýn öngördüðü yaþam tarzýnýn hayata aktarýlmasý buna baðlýdýr.
Kur’an hükümleri, bizde inanç, düþünce ve davranýþ boyutunda duygu yüklü bir þuur halini almalý ki, ruhumuzdan taþan diriltici hakikat ýrmaðý, kutsalýn kovularak merkeze insanýn yerleþtirilmesiyle oluþturulan bugünkü batý medeniyetinin açtýðý toplumsal yaralarý sarsýn ve Müslümanlarýn duçar olduðu özgüven yokluðunu giderebilsin. Yaklaþýk iki yüzyýl önce kaybettiðimiz huzur ve adalet medeniyetinin yeniden ihyasý da ancak bu diriltici ruhla mümkün olacaktýr.
Bugün insanlýðýn içine yuvarlandýðý kaos ortamýnda sadra þifa olabilecek yegane rehber Kur’an ve onun öngördüðü doðrultuda tesis edilen Ýslâm medeniyetidir. Maddenin insaný tek boyutlu olarak deðerlediren bakýþýndan anlayýþýndan kurtarmak için öncelikle Ýslâm’ý din olarak kabul etmiþ olanlarýn Kur’an’ýn emrettiði doðrultuda ruhlarýný arýndýrmasý gerekir. Kur’an’ýn özünün þuur halinde benliðimizde var olabilmesi insanda mevcut olan ve insanýn dünyevi boyutunu oluþturan, onun Mutlak Hakikate ulaþmasýna engel teþkil eden ‘nefs’in manevi bir terbiyeden geçirilerek ýslah edilmesi gerekmektedir.
Kulluðun hakkýyla yerine getirilmesi, öncelikle ruhumuzun, maruz kaldýðý Ýslâm’a aykýrý tutumlardan, sorumluluk duygusuyla baðdaþmayan davranýþlardan temizlenerek, kulluk bilincinin þuuruna ulaþtýrýlmasý, Kur’an’ýn ve Ýslam’ýn bizde meleke halinde bir yaþam tarzýna dönüþtürülmsi ile mümkündür. Ýslam’ý yaþama öylesine bir meleke halini almalý ki, hayata bakýþýmýz düþünüþümüz, tavýr alýþýmýz buna baðlý olarak gerçekleþmeli. Hayatýmýzýn her alanýnda belirleyici olan yalnýzca temel esaslarýný Kur’an’ýn çizdiði yaþam þekli olmalý.
Ýslam’ýn þuurlu bir meleke haline gelerek bizde canlanmasý esaslý bir ruh terbiyesinden geçmeyi gerekli kýlar. Ruhun arýnmasý da þüphesiz bir metod dairesinde ve arýnmýþ bir ruha sahip bu yolun zorluklarýný ve tuzaklarýný bilen ‘Mürebbi’nin gözetiminde gerçekleþmeli ki, kýsa zamanda mesafe almak ve doðru bir þekilde maksada ulaþmak mümkün olabilsin. Ýþte bu mürebbi, maddenin kuþatýlmýþlýðýndan bizi kurtarýp gönül aleminin derinliklerinde ruhlarýmýzý arýtýp aþk ve muhabbetullah ile doldurarak, her an diri olmayý ve bütün benliðimizi saran vazife þuurunun idrakiyle sorumluluklarýmýzý yerine getirmeyi saðlayacaktýr.
Böylesine bir ruh terbiyesinden geçilmesi halinde þöhret yerine hizmetin, haset yerine takdirin, hak bilmezlik yerine hakký temsilin, boþ öðünme yerine alçakgönüllülüðün yerleþtirilmesi gibi bütün güzel hasletler insaný vaoluþ gerçeðinden uzaklaþtýran kötü duygu, düþünce ve davranýþlarýn yerini alýr.
Ruhunu diriltici mürebbilerin gözetiminde arýndýranlar, Kur’an’ýn gönüllerinde zemin bulmasýný saðlamýþ olurlar. Artýk onlar gönüllerini saf ve temiz hale getirdiklerinden dolayý Ýslam’ý hayata tatbik etme hususunda zorlanmazlar. Batý medeniyetinin etkisinde geliþen modern yaþam tarzýnýn gayr-i Ýslami etkilerinden de azami derecede kurtulmuþ olurlar. Çünkü onlar, Ýslam’ý yaþamada en büyük engel olarak ortaya çýkan nefsi, sorumluluklarý yerine getirecek þekilde ýslah ve terbiye ettikleri için þuurlu olarak ortaya çýkan nefsi, sorumluluklarý yerine getirecek þekilde ýslah ve terbiye ettikleri için þuurlu olarak Ýslam’ý yaþayabilme imkanýna kavuþmuþlardýr.
Arýnmýþ ruhlarýn sayýsýnýn artmasý neticesinde Ýslami bir yaþam tarzýnýn topluma hakim olmasý ve gayr-i Ýslami kültür ve hayat felsefelerinin cemiyete sirayet etmemesinin saðlanmasý yanýnda toplumdaki kokuþmuþluk, yozlaþma ve ahlaki deðerlerin bozulmuþ olmasý gibi toplumu maddi ve manevi çöküntüye sevk eden amillerin ortadan kaldýrýlmasý da söz konusu olacak; bunun neticesinde de Ýlahi azabýn tecellisine maruz kalýnmayacaktýr.
Ýnsan ve toplum için çöküþe giden yol Kur’an’ýn hayat verici umdelerinden uzaklaþmaktan; kurtuluþ ise ona (Kur’an’a) yeniden sarýlmak ve gönülleri onu anlayabilecek seviyeye yükselterek Ýnsan-ý kamil olmaktan geçmektedir.ALINTI