Besik ile kabir arasi By: sumeyye Date: 12 Mayýs 2010, 13:50:20
~BEÞÝK ÝLE KABÝR ARASI~
Her insan bu dünya aleminde bir yolcudur. Ýnanan da, inanmayan da, mümin de, kafir de, münafýk da bu yolculuk üzerine bir hayat sürmektedir. Dünya yolculuðunun ilk duraðý beþik, son duraðý ise kabirdir. Beþikten mezara doðru hýzlý bir yolculuk yapýlmaktadýr. Kabir duraðýnýn sonunda ise ebedi olarak kalýnacak bir menzil vardýr. O daimi durak ya cennet, yahutta cehennemdir. Ebedi duraðýmýzýn cennet olmasý için bu yolculuktaki durumumuzu, kulluðumuzu ve Ýslami kimliðimizi sürekli þekilde kontrol altýnda bulundurmamýz lazýmdýr.
Hayatýmýzýn bir kýsmýný ibadetle, diðer bir kýsmýný isyanla geçirmek veya ömür hazinesini çifte standartla, ikilemli bir yaþantýyla heba etmek; manevi zararlarýn ve iflasýn en büyüðüdür. Bir yürekte birbirine zýt ve ters iki ayrý anlayýþ ve yaþayýþ uyum saðlayamaz, barýþýk olamaz. Ýmanýn karargahý olan kalbi isyan ve küfürle doldurmak hiçbir müslümana yaraþmaz. Tevhidi bir inanca sahip olan müslüman kalbini isyandan ve küfürden koruma hususunda gerekli olan hassasiyeti göstermesi ve bu hassasiyeti kabire varýncaya kadar devam ettirmesi icabeder. Ebedi hayat olan cennet yurduna vasýl olmanýn yolundan ayrýlmamak, baþka yollara sapmamak lazýmdýr.
Geçici olan dünya hayatýnýn debdebesine kapýlmak, makam, mevki ve maddiyat için Ýslami emirlerden uzaklaþmak, haramlarla içli dýþlý bir hale gelmek, Allaha kul, ahir zaman Nebisine ümmet olmanýn þan ve þerefini ihlal etmek hiçbir kabir yolcusuna, hiç bir iman ehline yaraþmaz. Bu hakikati ferdan ferda her müslümanýn çok iyi düþünmesi ve ona göre hareket etmesi gerekir.
Dünyanýn amel ve ibadet mahalli, ahiretin ise hesap yeri olduðu hiçbir zaman unutulmamalýdýr. Ahiret aleminde amel ve ibadet yoktur. Orada ancak dünyada yapýlan her türlü hayýr ve þerre taalluk eden hesaplar görülür. Kabir adý verilen o daracýk toprak eve varmadan, oranýn misafiri olmadan önce dünya hayatýnýn kadir ve kýymetini iyi bilmek ve mutlaka gelecek olan hesap gününe çok iyi ve þuurlu bir þekilde hazýrlanmak lazýmdýr. Akýllý ve inançlý insanlar dünya, hayatýnda, ahiret hayatýný kazanmaya ciddi þekilde çalýþýr ve gayret eder.
En acýmasýz ve en gaddar þekilde görevini ifa etmekte olan küfür ile zulmün temelinde Kurana, Ýslama ve müslümanlara düþmanlýk yatmaktadýr. Kabir ve hesap alemini düþünen, daha doðrusu bunlarý düþünmekle yükümlü ve vazifeli olan her müslüman konumu ne olursa olsun Ýslami yaþantýsýnda kusur etmemeye özen göstermelidir. Ya cennet bahçelerinden bir bahçe, yahutta cehennem çukurlarýndan bir çukur olan kabrin; bir ravza, bir gül bahçesi veya bir cennet bahçesi olabilmesi, insanýn dünyada çalýþmasýna, Ýslami bir hayat sürmesine ve tevhid inancý üzere yaþamasýna baðlýdýr..
Azýnlýklarýn konuþtuðu, ateistlerin ve inkarcýlarýn konuþtuðu, sosyalistlerin ve komünistlerin konuþtuðu, kapitalist ve siyonistlerin, masonlarýn konuþtuðu, hýrsýzlarýn ve soysuzlarýn, sarhoþlarýn ve kumarbazlarýn konuþtuðu, kýsaca Ýslam dýþý herkesin ve her görüþün alabildiðine konuþtuðu bir Ýslam beldesinde Kuranýn ve Allahýn konuþmasýna ve hükümlerine yasak konmasý veya sýnýrlandýrýlmýþ olmasý çok önemli ve büyük bir tenakuz/çeliþki teþkil etmektedir. Böyle ülkelerde ve böyle çeliþkili hallerde müslümanlara ferdan ferda çok önemli vazifeler düþer. Her müslüman Ýslami yaþantýyý kamil bir manada tatbik ederek ebedi hayatýn þerefli bir yolcusu olmaya çalýþmalýdýr. Bu gayret ve bu faaliyet üzere ebedi hayatýn ilk duraðý olan kabre varmak her iman ehlinin, her müslümanýn deðiþmez ve þaþmaz þiarý olmalýdýr.
Beþikle baþlayýp ölümle noktalanan dünya hayatýnda müslümanlar Peygamber (s.a.v.) Efendimizin buyurmuþ olduklarý: Ýnsanlardan öyleleri vardýr ki; onlar hayýrlý iþler için anahtar ve þer iþlere karþý sürgü gibidirler. Diðer bir kýsým insanlar da vardýr ki onlar (bilakis) þer iþler için anahtar ve hayýr iþlere karþý sürgü gibidirler. Ne mutlu o kimseye ki, Allah Teala hayýrlý iþlerin anahtarlarýný onun ellerine vermiþtir. Ve yazýklar olsun o kimselere ki Allah Teala þer iþlerin anahtarlarýný onlarýn ellerine vermiþtir. (Ýbni Mace, Sünen 1/403 H.No:237)
Bu Hadisi Þerif müslümanlarý hayýr iþlerde motor ve anahtar, þer iþlerde ise sürgü ve firen olmaya davet ediyor. Kendimizi bir hesaba çekelim, bakalým bu peygamber sözünün hangisini üzerimizde görmekte, yaþamakta ve tatbik etmekteyiz. Dünya hayatýmýz hayýr iþlere anahtar olmakla mý, yoksa þer iþlere anahtar olmakla mý noktalanacak? Böylesine geniþ kapsamlý bir sorunun muhasebesi içinde geçen bir hayat; özlenen ve arzu edilen Ýslami bir hayat olur.
Kainat kitabý olan Kuraný Kerimi yanlýþ okuyup yanlýþ anlamak ve hayatýmýza yanlýþ tatbik etmemek lazýmdýr. Kainatýn ve mükevvenatýn sahibi olan Allah (c.c.)'ýn eseri olan Kurana dört elle sarýlmak, onun emir ve yasaklarýný tam olarak hayatýmýza tatbik etmek yegane kurtuluþ ve necat vesilesidir. Ancak bu yol insaný felaha ve selamete götürür.
Ýnsanýn beþikte geçen zamaný ile bebeklik yýllarý bir rüya alemi gibi unutulup gitmiþtir. Çocukluk çaðý ise oyun ve oyuncaklarla gerilerde kalmýþtýr. Ýslami manada her hangi bir sorumluluðu olmayan bebeklik ve çocukluk yýllarýnýn hemen arkasýndan delikanlýlýk ve gençlik adý verilen insanýn en güçlü ve en hareketli çaðý gelir. Hatta buluðdan itibaren baþlayan mesuliyet duygusu ve sorumluluk hali ile aranýz nasýl sevgili gençler? Dinimizin üzerinize yüklemiþ olduðu yükleri benimsiyor mu, yoksa silkip atýyor musunuz? Günlerin, aylarýn ve yýllarýn nasýl ihtiyarlýða ve nasýl kabire yaklaþtýrdýðýný düþünmek, tefekküretmek insaný Allaha yaklaþtýrýr, ilahi emirleri yapýp, haramlardan uzak kalmaya alýþtýrýr.
Beþikle kabir arasýnda geçen kýsa dünya hayatý her insan için bir imtihan mahallidir. Ebedi hayatýnýn rahat ve huzur içinde geçmesini isteyen insan önce tevhide inanmalý ve her halükarda onun gereklerini harfiyen yerine getirmelidir. Kabrinin cennet bahçesi olmasýný arzu edenler, necat, felah ve kurtuluþ isteyenler Ýslami bir yaþantýyý benimsemelidir. Gerisi lafý güzaftýr..ALINTI