Seytana uymaktan sakinmak By: sumeyye Date: 12 Mayýs 2010, 11:52:20
ÞEYTANA UYMAKTAN SAKINMAK
Þeytanýn adýmlarýna uymayýn, çünkü o size hakikaten apaçýk bir düþmandýr" (Sure-i Bakara 168).
Ýblisin Hz. Adem ile Hz. Havva'ya düþmanlýðýný ve onlarýn soyundan gelen insanlara husumetini Kur'ân-ý Kerim þöyle açýklýyor.
"Hatýrla o vakti ki Rabbin meleklere: Ben, demiþti, kuru bir çamurdan sûretlenmiþ bir balçýktan bir be*þer yaratacaðým. O hâlde Ben onun yaratýlýþýný bitir*diðim, ona ruhumdan üflediðim zaman siz derhal onun için secdeye kapanýnýz."
Bunun üzerine meleklerin hepsi toptan secde etti. Ancak iblis, bu secde edenlerle beraber olmaktan çekinerek dayattý. (Cenab-ý Hak) : "Ýblis, sen neye secde edenlerle beraber deðildin?" dedi. O: "Ben, dedi, kuru bir çamurdan sûretlenmiþ bir balçýktan yarattýðýn beþer için secde edeyim diye (var) ol*madým." Cenâb-ý Hak þöyle buyurdu: "O halde çýk buradan. Çünkü sen artýk kovulmuþlardansýn. Hiç þüphesiz ceza gününe kadar lânet senin tepende*dir."
O : "Rabbim dedi, öyleyse bana (insanlarýn) ka*birlerinden kaldýrýlacaklarý güne kadar mühlet ver." Allah : "Haydi sen (indellal) malum olan (bir) zama*nýn gününe kadar geciktirilenlerdensin." "Rabbim, dedi, beni azdýrdýðýn þeye (rahmetinden tard et*mene) mukabil ben de andolsun yer yüzünde on*larýn masiyetlerini) her halde süsleyeceðim (onlarý kendilerine hoþ göstereceðim). Onlarýn hepsini top*tan, muhakkak ki azdýracaðým. Ancak onlardan ihlâsa erdirilmiþ kullarýn müstesna" (Sûre-i Hicr 28-40).
Emredilen bu secde sebebiyle iblisin ne derece küstah bir tavýr takýndýðýný ve Allah Teâlâ'ya karþý hayasýzca itirazda bulunduðunu görmekteyiz. Esa*sýnda bu secde, Hz. Adem'e ubudiyet manasýnda bir secde olmayýp onun üzerinde tecelli eden kudret-i ilahi için emredilmiþ oluyordu. Aldýðý emrin hik*metine akýl yormayan iblis, kibire kapýldý ve üstünlük iddiasýyla alçalmanýn en süfli bir örneðini verdi.
Þeytanýn düþmanlýðý sadece Hz. Adem ve Havva ile sýnýrlý deðildir. Onun neslinden her ferde düþ*mandýr o. Bu Âyet-i Celile'nin açýk ve seçik beya*nýndan ders alýp, iblisin süslediði günahlara yaklaþmamalý ve onun tuzaðýna düþmemelidir.
Ýblisin Hz. Adem'i ve Hz. Havva'yý cennetten çý*karmak için yaptýðý iðva ve hileleri Cenab-ý Hak âyet-i kerimelerinde þöyle açýklamaktadýr:
"Demiþtik ki: "Ey Âdem, sen eþinle beraber cen*nette yerleþ. Ondan (cennetin yiyeceklerinden) ne*resinden isterseniz, ikiniz de bol bol yiyin. (Fakat) þu aðaca yaklaþmayýn. Yoksa ikiniz de (nefsine) zulmedenlerden olursunuz." Bunun üzerine þeytan onlarý(n ayaðýný) oradan kaydýrýp içinde bulunduk*larýndan (onun nimetlerinden) onlarý çýkarývermiþ (mahrum edivermiþ)di. Biz de: "Kiminiz kiminize düþ*man olarak inin. Yeryüzünde sizin için bir vakte (ömrünüzün sonuna) kadar durak ve fâidelenecek þey vardýr." demiþtik." (Sûre-i Bakara 35-36).
Âyet-i kerimede zikredilen ve "sýnýr" teþkil eden aðaç ne idi? Allah Teâlâ kitâb-ý ilâhisinde bu aða*cýn ismini açýklamadý. Sadece cennette bir aðaç ol*duðunu ve saâdet-i âdemin taðyirine sebep olma hassasý bulunduðunu beyan etmiþtir. Bundan fazla*sýný bilmekte Allah katýnda bir fayda yoktur.
Ýblis yalanlý yeminli konuþmalarý ile onlarýn cen*netten çýkmasýna sebep olduðu gibi Hz. Adem ile Hz. Havva'nýn soyundan gelen insanlarýn cennete girmesine engel olmak ister. Kalbi iman nuru ile ay*dýnlanmýþ bulunan ve Kur'ân-ý Kerim'in uyarýlarýndan haberdar olan bir genç, þeytanýn oyununa gel*memeli ve ona ümit verecek bir zaaf gösterme*melidir.
Müslümanlarýn Þeytana Karþý Tavýrlarý Nasýl Olmalýdýr?
a) Þeytanýn hilesine aldanmamalýdýr:
Ýþte bunun hilesini tespit eden bir âyet meali:
Ýþ olup bitince þeytan der ki: "Þüphesiz Allah size yalancý çýktým. Zaten benim, sizin üzerinizde hiçbir hükmüm, nüfuzum da yoktu. Yalnýz ben sizi çaðýr*dým, siz de hemen bana icabet ettiniz. O halde ku*suru bana yüklemeyin. Kendinizi kýnayýn. Ne ben si*zi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz. Esa*sen beni evvelce (Allah'a) ortak tutmanýzý da mu*hakkak tanýmamýþtým ya! Zalimlerin, (evet) onlarýn hakký elbette pek acýklý bir azaptýr" (Sûre-i Ýbrahim 22).
Þeytan her türlü zararlý iþleri yaptýrýr ve imana zarar verecek sözleri söyletir, daha sonra aklýnca, bir kurnazlýk yoluna saparak kendini mazur göster*meye çalýþýr. Fakat onun konuþmasý, büyük bir yýr*týðý kapatmayan küçük yama gibi, desisesini örtme*ye yetmez. Zira yalan sözün harmaný ve sahibine dermaný olmaz.
b) Þeytana tapmamak:
Þeytan, emrine boyun eydirdiði kimseleri kendi*ne köle yapmak ister. Onun talimatýna uyan ve adýmlarýna ayak uyduran kimseleri kendine taptýr*mak ister. Þeytanýn tuzaðýna düþmememiz için bizi uyaran Rabbimiz, bir âyet-i celile'de þöyle buyur*maktadýr:
"Ey Ademoðullarý, þeytana tapmayýn, çünkü o, (sizi Rabbinizden) ayýran bir düþmandýr. (O halde) Bana ibâdet edin..." (Sûre-i Yasin 60-61).
c) Þeytaný düþman olarak tanýmak:
Ceddimiz Hz. Adem'e ve zevcesi Hz. Havva'ya amansýz bir düþman olan iblisin ve avanesinin ade-moðullarýna düþman olacaðý izaha hacet býrakma*yacak derecede açýktýr. Bu sebeple þeytaný düþman olarak bilmek ve ona karýþ tedbiri elden býrakmamak gerekir. Bu hususta bizi uyaran bir ayet-i celilede þöyle buyurmaktadýr:
"Ey insanlar, þüphe yok ki Allah'ýn va'di bir ger*çektir. O halde zinhar sizi dünya hayatý aldatmasýn. Çok aldatýcý (þeytan)da sakýn sizi Allah'ýn (hilmi ve imhâli) ile aldatmasýn. Çünkü þeytan sizin bir düþmanýnýzdýr. Onun için sizde onu bir düþman tutun.
O, (kendisine tabi olan) güruhunu ancak alevli ce*hennemin yaranýndan olmalarý için davet eder." (Sûre-i Fâtýr 5-6).
d) Þeytanýn zararýndan korunmak için istiâze zýrhý giymelidir:
Bu cihette bizi uyaran Rabbimiz þöyle buyurmak*tadýr:
"Eðer þeytandan bir fit (gelip) seni dürterse he*men Allah'a sýðýn. Çünkü o, hakkýyla iþitici tam bilici*dir" (Sûre-i Ârâf 200).
Yapacaðýmýz tavsiyenin daha iyi anlaþýlmasý için bir misalle söze baþlamak istiyorum. Kýrda yolculuk yapan bir kimseye çoban köpeði saldýracak olsa taþ, çomak ve benzeri þeylerle kendini ondan koru*masý çok zordur. Doðrudan doðruya çobana sesle*nip "Dayý! Ne olursun, þu köpeðini benden uzak*laþtýr" demesi, daha uygun bir tedbir olur.
Þeytanýn iðvâsýna karþý "Euzü" çekerek Allah'a sýðýnan insan, daha emniyetli bir yol takip etmiþ ve daha müessir bir tedbir almýþ olur. "Allahümmahfaz-ni min þerriþ-þeytâni ve mülâabetiþ-þeytâni fil-yaka-zati vel menâm"(1) diye duâ da edebilir.
e) Allah Teâlâ'yý zikirden uzak durmamalýdýr:
Cenab-ý Hak bu hususta biz kullarýný uyarmakta ve þöyle buyurmaktadýr:
"Kim o çok esirgeyici (Allah)ýn zikrinden göz yu*marsa biz ona þeytaný musallat ederiz. Artýk bu onun (ayrýlmaz) bir arkadaþýdýr." (Süre-i Zuhruf 36).
Allah Tealayý zikreden kimsenin etrafýný çepçev*re melekler kuþatýr. Þayet zikirle alakadar olmazsa onun etrafýný þeytanlar istila eder. Uyanýk bir Müslü*man, þeytanýn zararýndan korunmak için her vesile ile Rabbini zikretmelidir.
Deðerli Gençler!
Dumaný kesilmiþ zehirli bir alevden yaratýlmýþ bu*lunan þeytan; inkarcý, bozguncu ve insandaki nef*sani kuvvetleri tahrik edici þerli bir varlýktýr. Yaratýl*dýðý maddenin özelliklerini kendinde toplayan þey*tan, alev gibi oynak, ateþ gibi yakýcý ve duman gibi leke yapýcýdýr. O, acýtmasý olup acýmasý olmayan ve her türlü þerrin teþvikçisi bulunan ezeli bir düþman*dýr.
Ýslâmî yollarýn haramisi bulunan þeytan, insanlarý Allah'a kulluktan engellemeye çalýþýr. Onun hedefi, her nasýl olursa olsun, insanýn zarar görmesidir.Kiþi nefsani ve þeytani yollarda servetinin tama*mýný tüketse þeytandan en küçük bir itiraz yükselmez. Fakat Allah Teala'nýn rýzasýný kazanmak için bir hayýr yapmaya kalksa veya zekât vermek istese, "fakir olacaksýn" diye korkutur" (bakýnýz: Sure-i Ba*kara 268)
O, mü'minlere kulluk vazifesini unutturmak ve zi*hinlere yerleþmiþ bulunan ibadet þuurunu silip on*larý haylaz hale getirmek ister. Þahsî her tarafýndan kuþatýp þehvani ve þeytani yollara sevketmeye uð*raþýr ve her dediðini yapacak bir uþak haline getirir.
Husumet dolu özde, insaný inciten sözde, dan*sözü seyreden gözde onun fitlemesi vardýr. Yalan yere yeminde, mümine beslenen kinde, eksik tartý*lan vezinde onun teþviki vardýr. Haram yemeklerde onun yaðý, içki kadehinde onun parmaðý, kumar ma*sasýnda onun tuzaðý bulunmaktadýr.
Cinayet iþlenen býçakta, þerre açýlan kucakta, fe*sat tezgahlanan ocakta onun körüklemesi vardýr. Secdeye konmayan baþta, yetime atýlan taþta, her zaman ve her yaþta onun iðvasý vardýr.
(1) Mânâsý: Yâ Allah, þeytanýn þerrinden, uyanýklýk ve uyku halinde (benimle) oynaþmasýndan beni sen koru !!!! ALINTI