Camiler
Pages: 1
Aziziye Camisi By: ezelinur Date: 11 Mayýs 2010, 18:08:54
Aziziye Camisi



Aziziye Camisi

Kayseri Pýnarbaþý ilçesi Yeni Cami Mahallesi’ndeki meydanda bulunan bu caminin yapýmýný Sivas Valisi Ahmet Muammer Bey 1903 yýlýnda baþlatmýþ, 1912 yýlýnda da tamamlanmýþtýr. Caminin mimarýnýn ismi bilinmemekle beraber yapý üslubundan Ermeni ustalar tarafýndan yapýldýðý sanýlmaktadýr.

Cami geniþ bir avlu ortasýnda, kuzey-güney doðrultusunda dikdörtgen planlýdýr. Kesme taþtan olan cami dikdörtgen planlýdýr. Kuzey yönünde bulunan son cemaat yeri ibadet mekanýnýn duvar uzantýlarý arsýnda dikdörtgen iki taþ paye ve bunlarý birleþtiren sivri kemerlerden meydana gelmiþtir. Orta bölümün üzeri iki yana meyilli bir çatý, yanlar da küçük birer kubbe ile örtülmüþtür. Dikdörtgen bir çerçeve içerisine alýnmýþ, iki yanýnda sütunçeler olan basýk kemerli bir kapýdan ibadet mekanýna girilmektedir.

Kapýnýn üzerinde üç satýrlýk bir kitabe bulunmaktadýr:

Sivas vali-i âlîsi Ahmet Muammer Beyefendi hazretlerinin
Kaymakamlýklarý esnasýnda vücuda getirdikleri âsâr-ý dîniyyeden
Vaz-i esas 1321 (1903 ) Aziziye Cami-i Þerifi Tarih-i hitâm 1331 (l912).


Ýbadet mekanýnýn üzeri dört sütun üzerine oturtulmuþ, yüksek kasnaklý bir kubbe ile örtülmüþtür. Ayrýca kubbe dört taraftan basýk beþik tonozlarla desteklenmiþ, köþeler birer küçük kubbe ile tamamlanmýþtýr. Ýbadet mekanýnýn orta bölümünü örten kubbe pandantifli olup dört taþ sütun üzerine oturmuþtur. Kubbenin ortasýnda XIX.yüzyýlda sýk sýk kullanýlmýþ alçý kabartma daire þeklinde bir madalyon olup, çevresi ve madalyonun içerisi akantus yapraklarý ile bezenmiþtir.

Ýbadet mekanýn içerisi, yüksek kasnaðýndaki on iki pencere, kuzey yönü dýþýndaki duvarlarda üçgen alýnlýklý ikiþer, doðu ve batý duvarýnda dörder pencere ile aydýnlatýlmýþtýr.Güney duvarýnýn ortasýndaki iki sütünce ile sýnýrlandýrýlmýþ mihrap dikdörtgen þekilde, üçgen alýnlýklýdýr. Çevresi kubbedeki kalem iþlerine benzeyen akantus ve kývrýk dallarla bezenmiþtir. Mihrabýn batýsýndaki ahþap minberi de yine XIX.yüzyýl üslubunda yapýlmýþtýr. Caminin tek þerefeli minaresi giriþ kapýsýnýn üzerine yerleþtirilmiþtir. Bu nedenle de son cemaat yerinde minarenin oturduðu duvarlar diðerlerinden daha kalýn örülmüþtür. Þerefe altý da silmelerle hareketli bir görünüm kazanmýþtýr.


radyobeyan